Masz czasem wrażenie, że Twój umysł jest jakby zamglony? Napięty tryb życia, który współcześnie prowadzi większość z nas, może często sprawiać, że mamy poczucie umysłowego wycieńczenia, trudności z koncentracją, wyczerpanie kreatywności i brak inspiracji.
Jeśli te odczucia nie są Ci obce, jest dobra wiadomość: badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda (USA), opublikowane w Dzienniku FASEB (FASEB Journal), jednym z najczęściej cytowanych na świecie czasopism biologicznych, ustaliło, że regularne spożywanie niektórych orzechów może znacząco poprawić funkcje fal mózgowych.
6 gatunków orzechów
Zwiększenie spożycia sześciu gatunków orzechów, w tym pistacji i orzeszków ziemnych (które tak naprawdę są roślinami strączkowymi), stymuluje funkcje fal mózgowych związane z nauką, pamięcią, kreatywnością, leczeniem i zdolnościami kognitywnymi.
Na przykład pistacje produkują szczególnie wysokie odpowiedzi fal gamma, które są kluczowe dla „polepszania procesów kognitywnych, utrzymywania informacji, percepcji i szybkich ruchów gałek ocznych podczas snu”.
Z kolei orzeszki ziemne, produkują odpowiedzi wyższych fal delta, które są szczególnie korzystne dla polepszania funkcji immunologicznych, zwiększania naturalnych zdolności samoleczniczych i wywoływania głębokiego snu.
13 badaczy zaangażowanych w badanie odkrywało efekty regularnego spożywania orzechów na aktywność fal mózgowych badając ochotników, którzy zwiększyli swoje spożycie pistacji, orzechów ziemnych, orzechów włoskich, migdałów, orzechów pekan i nerkowców. Naukowcy mierzyli siłę sygnałów ich fal mózgowych przy użyciu Elektroencefalografu (EEG). Aktywność sprawdzano w dziewięciu różnych obszarach głowy związanych z funkcjami kory mózgu.
Poprzednie badania potwierdziły korzystne efekty zwiększonej konsumpcji orzechów na stany zapalne, starzenie i choroby, ale to badanie było jednym z pierwszych, które skoncentrowało się wyłącznie na korzyściach dla mózgu.
Orzechy włoskie na czele
Wszystkie orzechy, które „brały udział” w badaniu mają wysoką zawartość antyoksydantów, z czego orzechy włoskie mają ich największą koncentrację. Antyoksydanty chronią ciało przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co pomaga zapobiegać nowotworom, chorobom naczyń krwionośnych i innym schorzeniom.
Kiedy weźmiemy pod uwagę, że orzechy włoskie są w kształcie ludzkiego mózgu, nie jest zaskakujące, że mają tak korzystny wpływ na zdrowie tego narządu. Te pyszne orzechy są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a których wielu z nas brakuje. Niskie poziomy omega 3 wiązane są z degeneracją kognitywną i depresją.
Regularne spożywanie garści orzechów włoskich może podtrzymywać dobry nastrój i wspierać szare komórki w utrzymywaniu prawidłowych wymiarów. Co więcej, orzechy włoskie zwiększają poziom melatoniny aż trzykrotnie, dzięki czemu pomagają w problemach ze snem i bezsenności. Orzechy włoskie doskonale wpływają także na serce. Pełne są składników odżywczych, m.in. manganu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia.
Orzechy włoskie zawierają więcej antyoksydantów, kwasu foliowego i witaminy E niż jakiekolwiek inne orzechy, więc ich obecność w jadłospisie powinna być obowiązkowa. Niemniej jednak urozmaicenie diety innymi orzechami też wpłynie korzystnie na funkcje mózgu i nasze zdrowie.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2017-11-29-eating-nuts-found-to-dramatically-improve-brainwave-functions-linked-to-memory-creativity-performance-and-intelligence.html