Niejednokrotnie pisaliśmy już o właściwościach zdrowotnych kurkumy. Aby jednak skorzystać z tych wszystkich korzyści dla zdrowia, należy brać odpowiednią dawkę tego cudownego korzenia.
Kurkuma ma bardzo długą historię w medycynie ziołowej. Może zapobiegać zawałom i udarom poprzez obniżanie ciśnienia, rozrzedzanie krwi i zapobieganiu powstawania skrzepów. Obniża poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom HDL, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Może być stosowana w leczeniu żółtaczki, a także jako okład na schorzenia skóry i rany.
W ostatnich latach naukowcy dokładnie badają właściwości grupy związków zwanych kurkuminoidami (lub prościej ujmując kurkuminy), które prawdopodobnie są odpowiedzialne za wiele cudownych właściwości kurkumy. Badania pokazują, że kurkumina wpływa korzystnie nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, lecz także na układ immunologiczny. Poprawia także zdolności kognitywne i potrafi zapobiegać, a może nawet odwracać procesy nowotworowe.
Właściwe dawkowanie kurkumy
Wiele źródeł podaje, że wskazana dzienna dawka kurkumy dla przeciętnego dorosłego człowieka to 1,5 grama, co równa się mniej więcej lekko czubatej łyżeczce od herbaty. Ilość tą można podzielić i spożyć w dwóch lub trzech mniejszych dawkach w ciągu dnia.
W celu leczenia konkretnych schorzeń, „terapeutyczna” dawka wynosi 2-3 gramy. Dawki terapeutyczne nie powinny być podawane dzieciom poniżej drugiego roku życia. Dzieci powyżej 2 r.ż. i osoby starsze po 65 r.ż. powinny zacząć od niższych dawek i stopniowo ją zwiększać.
Efektywność kurkumy można zwiększyć nawet o kilkaset procent, jeśli połączy się ją z odrobiną czarnego pieprzu (około 1/8 łyżeczki).
Co bardzo ważne, kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, w związku z tym powinna być spożywana w towarzystwie jakiejś formy tłuszczu, aby wspomóc jej wchłanianie. Można ją po prostu zmieszać z dwoma łyżeczkami oleju i spożyć jak syrop lub dodać do potrawy, która zawiera trochę tłuszczu. Można także dodać ją do napoju na bazie tłustego mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego o pewnej zawartości tłuszczu.
Na rynku dostępne są także kapsułki z kurkuminą, jednak nie wiadomo czy można uzyskać tak samo dobre rezultaty biorąc taki wyizolowany składnik zamiast spożywania całej przyprawy.
Pamiętaj, że przyprawy sprzedawane w sklepie zazwyczaj są zanieczyszczone, a w trakcie ich uprawy wykorzystano jakieś toksyczne składniki. Do użytku medycznego należy zadbać o kurkumę dobrej jakości, ze źródeł ekologicznych.
Środki ostrożności
Ważne jest, aby przestrzegać pewnych środków ostrożności, jeśli spożywamy kurkumę lub jakikolwiek inny naturalny lek w dawkach terapeutycznych. Przede wszystkim, pamiętaj, że duże dawki terapeutyczne przeznaczone są jedynie do krótkoterminowego użytku. Skonsultuj się z dobrym naturopatą, zielarzem, terapeutą ajurwedy lub medycyny chińskiej, aby uzyskać dokładne wskazówki.
W dawkach terapeutycznych, kurkuma nie powinna być mieszana z niektórymi lekami i ziołami. Ze względu na zbieżność wielu efektów, duże dawki kurkum nie powinny być przyjmowane z lekami bądź ziołami leczącymi wysokie ciśnienie, cukrzycę, wysoki cholesterol lub rozrzedzającymi krew, włącznie z aspiryną.
Nie powinno się jej także łączyć z dużymi ilościami czosnku lub Gingko biloba, ponieważ one również rozrzedzają krew. Terapeutyczne dawki kurkumy powinno się zaprzestać przyjmować przynajmniej na tydzień przed jakąkolwiek operacją.
Kurkuma może zwiększać produkcję żółci, więc dużych jej dawek powinny unikać osoby, które mają problem z pęcherzykiem żółciowym. Również osoby cierpiące na hipoglikemię powinny używać jej ostrożnie.
Duże dawki kurkumy nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródło: https://www.naturalnews.com/053225_turmeric_intake_dosage_health_benefits.html