Ta bezglutenowa kasza o niewielkim rozmiarze ostatnimi czasy zaczęła na nowo przeżywać swój renesans. Ma bowiem nie tylko szerokie zastosowanie w kuchni, ale równocześnie posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Jakie więc korzyści można czerpać z regularnego spożywania prosa?
Ochrona serca
Kasza jaglana zawiera ogromne ilości magnezu oraz błonnika i dlatego właśnie tak korzystnie wpływa ona na zdrowie serca. W związku z ogromną ilością zawartego w niej potasu, może także pomóc w zmniejszaniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, chorób serca i cukrzycy typu 2
Wprowadzenie do diety ziaren prosa wpływa korzystnie na ogólny stan naszego zdrowia. Przede wszystkim znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych oraz schorzeń serca, a przy tym zapobiega cukrzycy typu 2. Ważne jest jednak tutaj, aby regularnie spożywać kaszę jaglaną.
Zawiera błonnik
Kasza jaglana zawiera nierozpuszczalny błonnik, który to może zapobiegać między innymi kamieniom żółciowym. Poza tym regularne jedzenie pokarmów bogatych w błonnik obniża również częstotliwość występowania raka okrężnicy, a przy tym wpływa korzystnie na poziom cholesterolu LDL, który przyczynia się między innymi do chorób serca.
Chroni przed astmą
Kasza jaglana może uchronić dzieci przed astmą, a wszystko za sprawą ogromnej zawartości magnezu. Badania wykazały, że u dzieci, które spożywają tego typu produkty pełnoziarniste znacznie rzadziej występuje astma.
Bogata w składniki odżywcze
Proso jest bardzo dobrym źródłem białka, manganu, fosforu, witamin z grupy B oraz magnezu. W dodatku kasza jaglana jest też świetnym źródłem węglowodanów i przy tym nie zawiera dużo kalorii. Spośród wszystkich ziaren, proso ma najcenniejszy profil aminokwasowy i największą zawartość żelaza.
Zawiera lignany roślinne
Lignany pomagają między innymi utrzymać prawidłową równowagę hormonalną w naszym organizmie, dzięki czemu mogą one zredukować ryzyko wystąpienia rozmaitych chorób hormonozależnych jak na przykład nowotwory piersi, jajników czy macicy.
Korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego
Ze względu na ogromną zawartość błonnika proso może pomóc między innymi w eliminacji nadmiaru gazu, likwidując tym samym problem wzdęć. Poza tym kasza jaglana działa alkalizująco, co sprawia, że cały organizm funkcjonuje znacznie lepiej.
Pomocna jest w detoksykacji
Okazuje się również, że proso jest bogate w rozmaite przeciwutleniacze, które to wspaniałe są w neutralizowaniu wolnych rodników. Jedzenie kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw może być świetną formą detoksu.
Pomocna w walce ze zmęczeniem
Kasza jaglana jest uważana za jeden z lepszych produktów, który warto wprowadzić do diety. Posiada mnóstwo składników odżywczych, a w dodatku pozwala żywności zlikwidować zmęczenie. Wszystko za sprawą zawartych w niej witamin z grupy B, żelaza oraz innych składników odżywczych.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Przed gotowaniem należy dokładnie opłukać ziarna pod zimną wodą. Jedną miarkę kaszy gotujemy w dwóch miarkach wody. Po zagotowaniu, należy zmniejszyć ogień i pozostawić na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W ten sposób uzyskamy kaszą delikatną jak ryż. Aby otrzymać bardziej kremową konsystencję, należy nie tylko dolewać wody w trakcie gotowania, ale również co jakiś czas mieszać.
Dobrym sposobem jest też uprażenie ziaren na suchej patelni przed rozpoczęciem gotowania. Wtedy uzyskamy ciekawszy smak kaszy.
Kasza jaglana ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdza jako dodatek do sałatek oraz gotowanych warzyw. Może też posłużyć zamiast ziemniaków lub ryżu jako element dania głównego. Proso używa się również do pieczenia pieczywa oraz słodkości. Warto dodawać je także do zagęszczania zup. Wiele osób stosuje kaszę jaglaną jako element deserów. Można z niej na przykład zrobić słodki budyń albo też zastąpić nią poranną owsiankę.
Niestety proso zawiera substancje, które mogą zakłócić pracę hormonu tarczycy. Tak więc, jeśli mamy problem z tarczycą, to należy raczej ograniczyć ilość spożywania tej kaszy. Z umiarem jednak może ona nadal stanowić element diety