Hemoglobina odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Jest ona bowiem białkiem, znajdującym się w krwinkach czerwonych i jej zadaniem jest transport tlenu do komórek całego ciała. Niestety, obecnie wiele osób ma niski poziom hemoglobiny z powodu rozmaitych schorzeń. Przyczyną takiego stanu rzeczy są między innymi choroby nerek, menstruacja, ciąża, niedobory składników odżywczych i różne rodzaje raka. Jeśli tego nie skontrolujemy, to w efekcie takie niskie stężenie hemoglobiny może spowodować niedokrwistość.
Na szczęście istnieją pokarmy, które pozwalają w naturalny sposób zwiększyć poziom hemoglobiny. Oto niektóre z nich.
-
Arbuz
Regularne spożywanie arbuza może powodować zwiększenie stężenia hemoglobiny i przy tym pozwala utrzymać właściwe nawodnienie organizmu. Ten owoc posiada duże ilości żelaza oraz witaminy C. Częste jedzenie tego owocu może więc korzystnie wpłynąć na krążenie krwi. W sezonie warto jeść jeden kawałek arbuza dziennie.
-
Granat
Owoc ten ma naprawdę wiele zalet. Zawiera przede wszystkim witaminę C, która jak wiadomo zwiększa wchłanianie żelaza. Możemy jeść zarówno nasiona jak i zrobić sok z granatu. Granat świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy płatków owsianych.
-
Rodzynki
Rodzynki zawierają żelazo, dzięki któremu zwiększamy poziom hemoglobiny. Dodawajmy je do porannych płatków zbożowych lub jogurtu. Świetnie nadają się też zamiast słodyczy.
-
Buraki
Nie jest tajemnicą, że większość sportowców pije sok z buraka. W jaki sposób możemy skorzystać z niezwykłych właściwości tego warzywa. Otóż okazuje się, że kubek soku z buraka ma około 1,1 mg żelaza. Warto więc codziennie przygotowywać sobie taki świeży napój.
-
Daktyle
Już dawno udowodniono, że daktyle poprawiają stan zdrowia naszego serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mogą też zwiększyć poziom hemoglobiny, ponieważ zawierają spore ilości żelaza. Jednakże pamiętajmy, że należy je jeść z umiarem, gdyż zawierają sporo cukrów. Szczególnie więc ważne jest to, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.
-
Morwa
Morwa zawiera dość sporo żelaza. Przy tym równocześnie ma duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem wszystkich, którzy planują zgubić nadmierne kilogramy. Nie tylko morwa świetnie zwiększa poziom hemoglobiny. Warto również pamiętać o innych jagodach.
-
Dynia
Dynie zawierają witaminę C, która jak już wcześniej wspominaliśmy, zwiększa biodostępność żelaza. Możemy też czerpać korzyści z jedzenia nasion dyni, które zawierają żelazo oraz białko. Jesienią i zimą wprowadźmy do menu świeżą dynię, natomiast przez cały rok dodawajmy nasiona do sałatek czy porannego musli.
-
Persymona
Ten owoc zawiera wszelkie składniki odżywcze potrzebne do zwiększenia ilości hemoglobiny. Posiada bowiem zarówno żelazo jak i witaminę C. Owoc ten smakuje wspaniale samodzielnie, ale można też dodawać go do sałatek. Niestety zawiera dość dużo cukrów, dlatego też raczej spożywajmy persymonę z umiarem.
-
Śliwki suszone
Śliwki suszone wspaniale sprawdzają się przy problemach trawiennych, gdyż wspomagają pracę układu trawiennego. Równocześnie zwiększają one produkcję hemoglobiny, ponieważ posiadają dość sporo żelaza. W związku z tym, że zawierają dużo fruktozy, należy jeść je w dość ograniczonej ilości.
-
Rośliny strączkowe
Jedzenie soczewicy, fasoli, groch oraz innych strączków korzystnie wpływa na poziom żelaza w naszym organizmie.
Medycyna naturalna jest za darmo, natomiast akademicka to biznes i łapówki.