Kombucha (kombucza), potocznie grzyb herbaciany, grzybek japoński , to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.
O właściwościach kombuchy pisaliśmy w tym artykule. Jeśli go nie czytaliście przed kontynuacją koniecznie tam zajrzyjcie.
A oto niezbędne składniki i przyrządy do wyhodowania własnego SCOBY:
Składniki:
- 7 szklanek wody
- ½ szklanki białego cukru
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1 filiżanka zaczynu z poprzedniej kombuchy
- ewentualnie 2 łyżeczki octu winnego (jeśli nie posiadamy zaczynu)
Potrzebny sprzęt:
- 2 litrowy lub większy rondel
- łyżka z długą rączką
- duży, szklany słoik (nie może to być naczynie plastikowe ani metalowe)
- lniana serwetka, gaza lub ręcznik papierowy
- gumka recepturka lub sznurek
Sposób przygotowania:
Herbatę należy umieścić w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wodę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Zalać nią herbatę i zaparzać przez 10 minut. Następnie dodać cukier i dokładnie go rozpuścić. Schłodzić napój do temperatury pokojowej.
Herbatę należy przelać przez sito, do naczynia przeznaczonego do fermentacji, dodać zaczyn lub ocet winny (w przypadku braku zaczynu) oraz Scoby. Grzybek należy umieścić w słoiku jaśniejszą stroną do góry. Pamiętajmy aby zawsze mieć czyste ręce w kontakcie z grzybkiem.
Scoby powinno utrzymywać się na powierzchni słoja, choć na początku może się zanurzać. Nie powinno również dotykać brzegów słoja.
Tak przygotowany słoik, szczelnie okręcamy szmatką lub ręcznikiem papierowym i okręcamy gumką. Umieszczamy w temperaturze pokojowej z dala od promieni słonecznych.
Co dalej?
Przez pierwszych kilka dni nic się nie będzie działo. Potem zaczną się pojawiać grupy małych bąbelków, które będą gromadziły się na powierzchni. Po kilku dniach pęcherzyki nawiążą połączenie i stworzą cienką, przezroczystą galaretkę.
Przez kolejne dni warstwa będzie się stopniowo zagęszczać i stawać mniej przezroczysta. Gdy grubość grzybka wyniesie ok 0,5-0,6 cm, będzie to oznaczało, że nasz grzybek jest gotowy do użycia. W zależności od panujących warunków może to trwać od 1 do 4 tygodni.
Takiego grzybka można używać do 5 razy. Powstała ciecz może nie nadawać się do picia, gdyż jest bardzo mocna i winna. Jeżeli nie jesteście przyzwyczajeni do picia kombuchy i napojów mocno winnych, to mogą wystąpić bóle brzucha. Za to świetnie się nada do rozpoczęcia produkcji swojej własnej kombuchy.
[miptheme_alert type=”warning” close=”false”]
Ewentualne pytania i problemy
Twój grzybek SCOBY formuje się normalnie i jest zdrowy, jeśli:
- widzisz bańki i bąbelki
- widzisz jasną, galaretowata masę
- widzisz nieprzezroczysta galaretowata masę
- Twoja herbata nie pachnie świeżo
- jej zapach jest kwaśny, nieco octowy (zapach ten będzie przybierał na sile w trakcie procesu fermentacji)
Zaniepokoić Cię powinno jeśli:
- widoczna jest czarna lub zielona pleśń na wierzchu Scoby
- zapach herbaty jest zjełczały lub w inny sposób nieprzyjemny
W każdym z tych przypadków, należy zakończyć proces i rozpocząć go od początku.
Jeżeli będziecie mieć jakiekolwiek wątpliwości, dajcie Waszemu SCOBY jeszcze kilka dni. Albo sytuacja się unormuje i wszystko będzie ok, albo nastąpi pogorszenie, będzie jeszcze gorzej i wtedy… trzeba zacząć wszystko od nowa.
Porady do przepisu
- Bardzo ważne jest szczelne przykrycie słoika. Trzeba go dobrze zabezpieczyć przed małymi muszkami. Świetnie sprawdzi się w tej roli np. ręcznik papierowy lub filtr do kawy. Owińcie słoik i zabezpieczcie go gumka recepturką lub sznureczkiem.
- Do przyrządzenia kombuchy najlepszy jest biały cukier kryształ. W tym przypadku nie sprawdzą się zamienniki cukru, sztuczne słodziki czy miód.
- Jeśli chodzi o rodzaj herbaty, to najlepszą i najbardziej pożywną herbatą dla naszego SCOBY będzie herbata czarna. Na tym etapie uprawy nowej kombuchy użyj czarnej herbaty, w trakcie nastawiania kolejnych możesz zacząć eksperymentować z innymi rodzajami.
Powodzenia i smacznego!
Źródła: wholenaturallife.com, ditchthewheat.com
A co to jest Scoby? Skąd wziąć?
Witam.
Skoby inaczej grzybek japoński lub herbaciany. Niezbędny do sporządzenia napoju kombucha. Można go nabyć np. na Allegro. Postępując według przepisu można wychodować własny.
W jaki sposób mogę wyhodować własny grzybek Skoby?
Mogłabym prosić na email wiesiaj1956@gmail.com przepis? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Wiesia:)
kupujesz napoj kombuche w zakwasowni i tam bedzie maly flaczek na dnie i z tego flaczka po paru tygodniach wyrosnie duza kombucha, w auchan widzialem kombuche po 10 zl w zielonych butelkach tez z flaczkiem mozna sprobowac czy wyrosnie z niego a jak nie to na olx pelno ludzi oddaje za darmo bo im sie rozrosl