Awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, których brakuje w diecie wielu ludzi – pisaliśmy już o tym owocu kilka razy, choćby przy okazji sposobów na dłuższe utrzymanie jego świeżości. Dzisiaj skoncentrujemy się jednak na pestce z awokado, gdyż ma ona wiele wspaniałych właściwości. Na końcu artykułu czeka na was przepis na koktajl z pestką z awokado.
A więc, przedstawmy korzyści jakie nam daje pestka awokado:
- Skutecznie zwalcza zapalenia stawów i ma działanie przeciwzapalne.
- Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego. Wspaniale sprawdza się też przy leczeniu biegunki, dlatego też może być stosowana do wytwarzania leków pomocnych przy zakażeniach i zaburzeniach żołądkowych.
- Działa odmładzająco, ponieważ zwiększa ilość kolagenu, powodując tym samym, iż skóra jest bardziej napięta, a zmarszczki mniej widoczne.
- Wspomaga układ odpornościowy i może pomóc przy profilaktyce wielu chorób
- Ułatwia odchudzanie i spalanie tłuszczu. Po spożyciu nasion z awokado odczuwamy mniejszy głód.
- Dostarcza organizmowi dużej ilości energii i pozwala ją utrzymać na wysokim poziomie przez cały dzień.
- Nasiona awokado mogą być stosowane do sałatek, koktajli czy do przygotowania herbaty.
- Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, nasiona awokado zapobiegają rozwojowi nowotworów
Pamiętajmy jednak, aby przed spożyciem nasion awokado skonsultować się z lekarzem i sprawdzić, czy nie mamy na nie alergii.
Alergie
Niektóre osoby mają uczulenie na awokado. Alergia taka ma dwie główne postacie, a mianowicie miejscowe objawy w jamie ustnej i gardle, które występują krótko po zjedzeniu awokado lub też pokrzywka uogólniona, wymioty oraz bóle brzucha. Takie objawy mogą czasem być zagrożeniem dla życia.
W dawnych czasach, ekstrakt z nasion awokado był stosowany jako farba do pisania oraz barwnik spożywczy. Pestki awokado zawierają ponad 70 procent właściwości antyoksydacyjnych samego awokado. Według badania przeprowadzonego przez Pennsylvania State University, fenolowy przeciwutleniacz znajdujący się nasionach awokado normuje wysokie ciśnienie krwi oraz likwiduje stany zapalne. Jedzenie tych nasion pomocne jest przy problemach z układem odporności czy cukrzycy. Nasiona awokado posiadają też działanie grzybobójcze oraz przeciwbakteryjne.
Według dr Toma Wu, pacjenci z chorobami serca, powinni jeść nie tylko awokado, ale również i jego pestki. Ten lekarz otrzymał nagrodę od American Cancer Society oraz od Organizacji Narodów Zjednoczonych w związku ze swoim wkładem w leczenie cukrzycy i raka.
Pestki awokado zmniejszają stany zapalne i bóle stawów
Wiele chorób przewlekłych jest wynikiem zaistniałego stanu zapalnego. Jako przykład można wymienić między innymi zapalenie stawów, choroby serca, udar czy nawet raka.
Nasiona i skórka awokado zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, takich jak katechiny (które znajdziemy również w zielonej herbacie) oraz proantocyjanidyny. Mają one działanie przeciwzapalne, ale również mogą wpływać na zmniejszenie bólu, sztywności czy obrzęków. Te przeciwutleniacze poprawiają także krążenie krwi oraz korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Dla zdrowia układu pokarmowego
Od dawna nasiona awokado były wykorzystywane w Ameryce Południowej do leczenia wrzodów żołądka, biegunki oraz innych problemów trawiennych. Zdrowie układu pokarmowego ma zasadnicze znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego konieczne są między innymi bakterie będące w jelicie i w przewodzie pokarmowym, które mają za zadanie zwalczać patogenne bakterie i wirusy.
Dodatkowo nasiona awokado zawierają błonnik oraz przeciwutleniacze, które to wspomagają nasz układ trawienny. Posiadają one zdecydowanie większą ilość rozpuszczalnego błonnika niż inne warzywa. Dlatego poprzez włączenie awokado do swojej codziennej diety można znacznie poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Niszczy komórki nowotworowe
Z badania wykonanego przez Uniwersytet Antioquia w Medellin w 2013 roku wynika, że ekstrakt z pestek awokado i owoców awokado wpływa na białka proapoptotyczne, doprowadzając do ich samozniszczenia, równocześnie nie wpływając w żaden sposób na zdrowe komórki. Zawarty w nasionach flawonol jest niezmiernie silnym antyoksydantem, który może ograniczyć rozwój nowotworów.
Zmniejsza apetyt i pozwala pozbyć się tłuszczu
Pestki awokado są pełne włókien, dzięki którym dłużej jesteśmy nasyceni. Ponadto, mogą one pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejszy się nasz apetyt na niezdrowe przekąski.
Korzystnie wpływa na wygląd skóry
Nasiona z awokado są idealne dla zdrowia naszej skóry. Zawierają bowiem silne przeciwutleniacze, które mogą odbudować kolagen i naprawić uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki. To wszystko korzystnie wpłynie na wygląd naszej skóry.
Jak dostać się do nasion?
Najlepszym sposobem na włączenie nasion awokado do diety, jest dodawanie ich do koktajli. Nie wpłyną one na smak napoju, jednak wzbogacą go w rozmaite wartości odżywcze. Jak przygotować pestkę do spożycia? Na początku należy przekroić awokado na pół, a następnie trzeba mocno uderzyć nożem w pestkę, którą przekręcamy i wyjmujemy z miąższu. Wtedy bierzemy cięższy nóż, przy pomocy którego rozłupiemy pestkę. Po tym, należy posiekać ją na mniejsze kawałki.
Koktajl z pestką awokado
Składniki:
- ½ awokado
- ½ pestki awokado
- 1 szklanka mleka orzechowego
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 dojrzała gruszka
- ½ jabłka
- mały, starty kawałek imbiru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie je miksujemy.
Nie pisze się tłuszczy, tylko tłuszczów! Tłuszczy, to odmiana od słowa tłuszcza, czyli zgraja, moloch itp….
Polecam zapoznać się z definicją słowa moloch (i motłoch), a dopiero potem zabrać się za poprawianie innych.
Gdzie kupię mleko orzechowe ,mam mleko kokosowe czy też można użyć do tego drinka z awokado?
oczywiście
Czy musi być mleko orzechowe?
Proponuję obrać pestkę, a następnie zetrzeć na tarce do jarzyn i wysuszyć w temperaturze pokojowej.Ja dodaję do zup