Candida jest zmutowaną formą drożdży jej rolą w organizmie jest ułatwienie wchłaniania substancji odżywczych w układzie pokarmowym. Mała jej ilość znajduje się w jamie ustnej i przełyku, co jednak jest praktycznie nieszkodliwe.
Jeśli nasz układ odpornościowy zaczyna szwankować i nie działa w sposób właściwy, candida może się niebezpiecznie rozmnożyć. Z osłabionym układem odpornościowym candida jest zdolna do replikacji bez żadnych przeszkód i zakłóceń.
A jak już ten proces się zacznie to candida będzie migrować, wydostanie się z układu pokarmowego i przedostanie do krwiobiegu. Gdy to nastąpi, candida będzie siać spustoszenie w całym organizmie poprzez uwalnianie toksyn i tworzenie kwaśnego środowiska wszędzie tam gdzie się przedostanie. Candida rozmnaża się szybciej niż komórki w naszym ciele, a do tego stale podlega mutacji. Istnieje ponad 20 różnych gatunków candidy. Jest ona jedną z najbardziej fascynujących, ale i niebezpiecznych form życia znanych człowiekowi. Wielu badaczy obwinia candidę za rozwój 98% różnych chorób, w tym raka. Więc jak możemy się przed nią chronić i ewentualnie wyeliminować jak już się pojawi?
Oto kilka sposobów, aby chronić siebie i wyeliminować przerost candidy:
- Eliminacja cukru z codziennej diety powinna być pierwszym krokiem, a w szczególności sztucznych substancji słodzących, gdyż candida traktuje cukier jako źródło pożywienia. Czy to cukier rafinowany, nierafinowany, przetworzony czy też nie, należy wyeliminować cukier w całości. Jedyne dopuszczalne do spożycia cukry powinny pochodzić z warzyw i owoców.
- Kolejny krok to unikanie takich produktów jak: alkohol, rafinowane węglowodany (pieczywo, biała mąka, ciastka, cukierki itp.), wszystko co jest fermentowane, ocet (za wyjątkiem surowego, nieprzefiltrowanego octu jabłkowego), nabiał, białko zwierzęce, wyroby tytoniowe oraz farmaceutyki.
- Należy wprowadzić naturalnie występujące środki przeciwgrzybicze, takie jak:
- nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy,
- ekstrakt z nasion grejpfruta,
- koci pazur
- organiczną, zieloną herbatę,
- astaksantynę,
- pau D’Arco,
- czosnek
- olejek z dzikiego oregano,
W przypadku tego ostatniego śmiało mogę polecić olejek z oregano Swansona. Póki co nie zawiodłam się na suplementach tej firmy, jest w łatwych do połknięcia kapsułkach. Warto go kupić np. z tego sklepu, gdyż oprócz samego olejku jest tam cała kategoria zatytułowana Candida i można dobrać sobie jeszcze inne produkty.
- Alkalizuj swój organizm. Ze względu na dużą ilość przetworzonej i modyfikowanej żywności, przeciętny organizm ludzki ma odczyn lekko kwaśny. W takim właśnie środowisku lubi rozwijać się candida, dlatego też naturalnie podnosząc pH organizmu utrudniamy jej rozwój. Optymalny zakres pH mieści się w przedziale 7,2 -7,6. Sprawdzić aktualne pH można w warunkach domowych, za pomocą papierków lakmusowych, poprzez oddanie na nie moczu zaraz po przebudzeniu.
Co jeszcze? Unikanie produktów wymienionych w punkcie 2, picie dużej ilości wody z sokiem z cytryny (ok. 2 litry dziennie) oraz spożywanie ekologicznych produktów pomoże alkalizować organizm, a co za tym idzie utrudni życie candidzie.
- Ćwicz i unikaj stresu (wiem, jest to trudne). Ćwiczenia fizyczne to fantastyczny sposób aby przyspieszyć swój metabolizm a co za tym idzie zwiększyć wydalanie toksycznych odpadów z organizmu. Wysiłek fizyczny pomaga zredukować poziom stresu jak również zwiększa odporność organizmu. Unikanie stresu jest kluczem do sukcesu w walce z candidą. Podczas sytuacji stresowych wzrasta poziom kortyzolu, hormon ten przedostaje się do krwioobiegu. Kortyzol ma zdolność do podnoszenia poziomu cukru we krwi – a co żywi się cukrem??? Tak, candida.
Stosując w życiu codziennym tych 5 kroków, zabezpieczamy się przed przerostem candidy, jak również pomagamy organizmowi pozbyć się jej nadmiaru. Pamiętajmy aby zawsze wybierać żywność jak najmniej przetworzoną i wolną od GMO, zażywać ruchu oraz unikać, w miarę możliwości stresu, a wtedy możemy liczyć, że nasz organizm odpłaci się nam lepszym samopoczuciem i poprawą stanu zdrowia.
Czego i Państwu i sobie życzę.
Mam pytanie do autora.. Na jakiej postawie twierdzi się, że przy candidzie nie powinno spożywać się białka pochodzenia odzwierzęcego? Jak ono się ma do rozwoju tychże drożdży?
zamiast autora odpowiem: mięso (czerwone zakwasza organizm), reszta już jest napisana.
Czyli nic nie możemy jeść..haaah
Artykuł jest napisany bardzo pobieżnie i dla osobu która rzeczywiście zmaga sie z problemem przerostu Candidy nie wnosi nic nowego do tematu leczenia tej dolegliwosci. Wklejenie obrazka z olejkiem oregano firmy Swanson (na dodatek rozcieńczonego dziesięciokrotnie) na nic sie zda- nie wyleczymy candidy takim specyfikiem. Czy autorka zmagała się z tą dolegliwoscią i ją wyleczyła? To że proponuje Pani wyeliminować produkty fermentowane świadczy o braku podstawowej wiedzy co do zasiedlania jelit probiotykami. Ogórki kiszone, kapusta kwaszona są w takiej dolegliwosci jak przerost Candidy jak najbardziej wskazane. Jeśli ktoś kto cierpi na tą okropną chorobę chce się jej pozbyć raz na zawsze niech się ze mną skontaktuje. Podaje adres email : tomjerry1994%o2.pl