Orzechy pekan nie są jeszcze tak popularne w naszym kraju jak orzechy włoskie, laskowe czy pistacje, jednak ta popularność zaczyna rosnąć. I słusznie, ponieważ do korzyści zdrowotnych ze spożywania tych orzechów można zaliczyć zmniejszenie ryzyka nadciśnienia, cukrzycy, a nawet raka.
Orzechy pekan pochodzą z drzewa orzesznika jadalnego, należącego do rodziny orzechowatych. Naturalnie roślina ta występuje w Ameryce Południowej i może osiągnąć nawet 44 metry. Orzesznik jadalny może żyć do 300 lat i co roku dawać owoce.
Poza Ameryką Północną, drzewo to jest współcześnie uprawiane w niektórych krajach Afryki, Ameryki Południowej, Azji i Australii. Jest to ważne drzewo leśne w Stanach Zjednoczonych, które wykorzystywane jest na wiele sposobów. Orzechy są jadalne, a węgiel i drewno opałowe są używane jako paliwa.
Wartość odżywcza orzechów pekan
Pekany są bogate w wiele składników odżywczych potrzebnych naszym organizmom do dobrego zdrowia. Orzechy te zawierają białko, błonnik, aminokwasy i zdrowsze tłuszcze. Są bogate w tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, beta karoten, kwas foliowy, a także witaminy: A, B6, C, E i K. Jeśli chodzi o minerały, zawiera spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi, manganu i selenu.
Garść pekanów przekłada się na spożycie wielu różnorodnych składników odżywczych, co byłoby niemożliwe, nawet przy braniu laboratoryjnie przygotowanych suplementów. Ze względu na kompozycję odżywczą tych orzechów, wiele badań zostało przeprowadzonych, aby ustalić ich właściwości zdrowotne.
Korzyści ze spożywania pekanów
Zróżnicowanie składników odżywczych dostarczanych przez pekany zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Orzechy pekan m.in.:
Pomagają kontrolować cukrzycę
Orzechy takie jak pekany korzystnie wpływają na utrzymanie w ryzach poziomu glukozy we krwi, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę. Cukrzyca zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, dlatego niezbędne jest, aby trzymać zdrową dietę, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Spożywanie pekanów jest polecane nie tylko cukrzykom, ale również tym, którzy chcieliby tą chorobę przewlekłą trzymać jak najdalej od siebie. Badania sugerują, że spożywanie takich orzechów jak pekany może redukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Wspierają zdrowie serca
Do korzyści zdrowotnych pekanów zalicza się także zmniejszone ryzyko chorób serca. Orzechy te zawierają białka, witaminę E oraz właściwości antyoksydacyjne pomagające chronić serce i redukujące ryzyko nadciśnienia.
Zapobiegają chorobom serca
Pekany zawierają składniki takie jak tokoferol i monomery flawan-3-oli, które pomagają hamować procesy oksydacyjne lipidów, które istnieją w krwi, co przekłada się na ochronę przed chorobami serca. W badaniu, które zostało przeprowadzone, aby zbadać efekt pekanów na poposiłkową wydolność antyoksydacyjną, katechiny i zmniejszoną oksydację LDL u ludzi, wyniki sugerują, że bioaktywna kompozycja tych orzechów może przyczyniać się poposiłkowej ochrony antyoksydacyjnej.
Waga pod kontrolą
Orzechy pekan wpływają korzystnie na gospodarowanie wagą. Są bogate w zdrowe tłuszcze, a jednocześnie zawierają białko i błonnik, które sprawiają, że po ich spożyciu dłużej czujemy się nasyceni, a dzięki temu spożywamy mniej kalorii.
Zapobiega kamicy pęcherzyka żółciowego
Spożywanie orzechów takich jak orzeszki ziemnie, migdały i pekany jest związane z mniejszym ryzykiem kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyniki badania przeprowadzonego w celu zbadania efektu konsumpcji orzechów na kamicę pęcherzyka żółciowego sugerują, że częste ich spożywanie może redukować ryzyko tej choroby u mężczyzn.
Redukuje ryzyko nowotworu
Pekany mogą także wspierać redukcję ryzyka wystąpienia nowotworu. Są one bogate w związki fenolowe i taniny, związane z prewencją wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia i nowotworów.
Zakup i przechowywanie
Orzechy pekan nie są jeszcze tak powszechnie dostępne jak np. orzechy włoskie, ale w większych sklepach nie powinno być problemu z ich dostaniem. Mieszkańcy mniejszych miast mogą napotkać więcej trudności w ich znalezieniu i być może jedyną opcją będzie dla nich zakup przez Internet. Jest to zresztą najtańsza opcja – ceny orzechów pekan w sklepach stacjonarnych są prawie zawsze wyższe niż ceny w sklepach internetowych.
Orzechy te mają długi termin przydatności, o ile są oczywiście odpowiednio przechowywane. Należy przechowywać je w czystych, suchych pojemnikach, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia, a najlepiej w lodówce, gdzie dłużej zachowują świeżość.
Jak spożywać
Orzechy pekan można jeść po prostu w ramach przekąski, mogą też być one świetnym dodatkiem do dań. Można dodawać je np. do sałatek – wystarczy wymieszać dowolne warzywa, sałaty, cebulkę, etc. i dorzucić pekany, następne dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek i wszystko dobrze wymieszać. Pekany można również dodawać do deserów.
Źródło: https://www.organicfacts.net/pecans.html
Zdjęcie: Depositphotos