Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

5 suplementów dla wegan/wegetarian, które przydadzą się każdemu, niezależnie od diety

dodane przez Emilia
w polecane, Suplementy

Nieważne jak zdrowa jest Twoja dieta, wiele osób współcześnie ma niedobory niezbędnych składników odżywczych. Jeśli chcesz prosperować jak najlepiej na diecie roślinnej, rozważ te suplementy dla wegan i wegetarian.

Czy to dla zdrowia, czy z powodów etycznych lub środowiskowych, wiele milionów osób z własnego wyboru opiera swoją dietę na produktach roślinnych. Dieta oparta na nieprzetworzonych pokarmach roślinnych daje ogromne korzyści, m.in. redukuje ryzyko choroby serca, nowotworu, cukrzycy, otyłości, demencji i wielu innych chorób.

Ze względu na realia współczesnych czasów, ogromna liczba osób na diecie roślinnej nie spożywa pewnych składników odżywczych. Niedostatek tych składników może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Wiele osób myśli, że zdrowa dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych do optymalnego zdrowia składników. I w teorii to prawda. Niestety, realia są takie, że górne warstwy gleby są wyczerpane i straciły dużą część minerałów. Nasze jedzenie często uprawia się przy pomocy chemikaliów, a my sami mamy znacznie mniej kontaktu ze słońcem czy brudem niż nasi przodkowie w ogóle mogliby sobie wyobrazić.

W związku z tym niezbędne może okazać się rozważenie czy poniższe suplementy dla wegetarian, wegan i osób skupiających swoją dietę na produktach roślinnych nie przydadzą się także Tobie.

Czemu niektórzy ludzie nie czują się dobrze na diecie roślinnej?

Być może słyszeliście kiedyś o osobach, którzy porzucili produkty zwierzęce, a w następstwie czuli się zmęczeni i mieli niski poziom energii; lub słyszeliście o lekarzach, którzy mówią swoim pacjentom, że muszą jeść produkty zwierzęce, ponieważ w diecie roślinnej brakuje składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia.

Prawdą jest, że niedobory składników odżywczych mogą powodować krótko- i długotrwałe problemy zdrowotne, m.in. zwiększenie ryzyka chorób serca lub nowotwory. Jeśli chcesz cieszyć się długim życiem i dobrym zdrowiem, warto zwrócić szczególną uwagę na pięć składników odżywczych. Są one ważne dla wszystkich osób, lecz szczególnie dla tych na dietach roślinnych.

Te składniki odżywcze to:

  • Witamina B12
  • Witamina D3
  • Kwasy tłuszczowe Omega 3
  • Witamina K2
  • Cynk

1) Dlaczego suplement B12 może być ważny dla osób roślinożernych – oraz dla większości dorosłych

Witamina B12 to niezbędny składnik odżywczy dla ludzkiego zdrowia, jednak naturalnie znajduje się tylko w brudzie i produktach zwierzęcych. Oczywiście większość z nas woli nie jeść brudu. Czy oznacza to, że musimy jeść produkty zwierzęce, aby pozyskać tą niezbędną witaminę? Czy fakt, że B12 znajduje się tylko w brudzie (i produktach zwierzęcych) oznacza, że może nie powinniśmy być weganami lub wegetarianami?

Oto prawda: Zwierzęta nie wytwarzają B12. Pozyskują ją z brudu, który jedzą. Bakterie glebowe w jelitach zwierząt wytwarzają B12, co oznacza, że ta witamina pochodzi z gleby, nie ze zwierząt.

W kilku ostatnich pokoleniach, sposób w jaki ludzie uprawiają, przetwarzają i przygotowują jedzenie drastycznie się zmienił. W historii, poprzez jedzenie brudnych warzyw prosto z ziemi lub pozyskiwanie jedzenia z dzikiej natury, ludzie przyjmowali B12. Lecz teraz, przy współczesnych metodach upraw i praktykach czyszczenia, brud przestał być źródłem składników odżywczych dla większości z nas.

(Tak, bakterie w naszych jelitach także wytwarzają B12. Ten proces jednak odbywa się w niższej części naszego przewodu pokarmowego, co oznacza, że wiele osób nie jest w stanie wchłaniać odpowiednich poziomów z witaminy B12, którą produkują.)

Dlaczego B12 jest niezbędna?

Witamina B12 zapobiega uszkodzeniom nerwów, chroni serce i wspiera ogólny poziom energii i układ immunologiczny. Jeśli deficyty B12 będą się utrzymywać przez wiele lat, możesz nabawić się anemii i problemów neurologicznych.

Badania pokazują, że osoby nie spożywające produktów zwierzęcych, jeśli nie suplementują witaminy B12, są zagrożone wystąpieniem niedoboru.

Niedoborem witaminy B12 mogą być zagrożone także osoby, które jedzą mięso. Badania szacują, że między 20% a 40% osób na świecie na niedobór B12. W krajach rozwijających się ta liczba może wynosić nawet między 70% a 80%.

Nawet osoby jedzące mięso często mają niedobór B12, ponieważ witamina ta nie zawsze jest wchłaniania przez ich ciała. Z tego względu, dobrym pomysłem jest coroczna kontrola poziomu witaminy B12 – i w razie potrzeby, przyjmowanie suplementów.

Jak suplementować B12

Spożywanie produktów fortyfikowanych witaminą B12 to jeden ze sposobów. Niektóre mleka roślinne ją zawierają. Jednak takie produkty często zawierają małe dawki tej witaminy, jeśli więc nie spożywasz ich codziennie, może to być za mało.

Prawdopodobnie, najlepiej brać suplement witaminy B12 – szczególnie jeśli nie spożywasz żadnych produktów odzwierzęcych.

Inną ważną do rozważenie kwestią jest fakt, że nasza zdolność do absorbowania B12 maleje wraz z wiekiem. Oznacza to, że prędzej czy później wszyscy musimy zwrócić uwagę na przyjmowaną ilość B12, szczególnie osoby starsze.

Jaką dawkę brać? RDI, czyli oficjalne rekomendacje w USA dziennego spożycia pewnych składników odżywczych, mówią o 4mcg dziennie. Jednak Joel Fuhrman, lekarz, autor książki „Koniec z dietami” i propagator diety wegańskiej oraz wielu innych specjalistów rekomenduje dawkę przynajmniej 100-200mcg dziennie.

2) Dlaczego odpowiednia ilość witaminy D jest ważna dla każdego – niezależnie od tego co jedzą

Witamina D znana jest jako witamina słońca, ponieważ jedynym sposobem, aby ją naturalnie pozyskać jest ekspozycja na słońce.

Nasi przodkowie nie mieli takich domów jak my, żyli na zewnątrz i nie nosili za wiele ubrań. Współcześnie jest zupełnie na odwrót: pracujemy, żyje i przeważającą większość czasu spędzamy w budynkach, a nawet jeśli jesteśmy na zewnątrz to jesteśmy ubrani. Znacznie ma także fakt, że wiele z nas żyje w północnych szerokościach geograficznych, gdzie ilość słońca jest niewielka, szczególnie w miesiącach zimowych.

Niedobór witaminy D jest obecnie najpopularniejszym niedoborem w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że 40% do 60% dorosłej populacji świata nie syntetyzuje wystarczającej ilości witaminy D.

Dlaczego witamina D jest potrzebna dla utrzymania zdrowia – szczególnie w zimie

Witamina D spełnia wiele funkcji w organizmie, a jej znaczenie ciężko przecenić.

Badania opublikowane w Dzienniku Neurologii demonstruje dlaczego utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie jest kluczowe dla dobrego zdrowia.

Badanie pokazało 53% większe ryzyko demencji i 70% większe ryzyko choroby Alzheimera wśród osób z umiarkowanym niedoborem witaminy D. Jest to oczywiście tylko jedno z wielu badań, które odkryło niezwykłą wagę utrzymywania odpowiedniego poziomu witaminy D.

Witamina D także:

  • Pomaga ciału wchłania wapń i inne minerały, wliczając fosfor
  • Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca, mózgu, trzustki i tarczycy
  • Odgrywa kluczową rolę w układzie immunologicznym
  • Redukuje ryzyko wystąpienie choroby Crohna, stwardnienia rozsianego, reumatoidalne zapalenie stawów i wiele innych chorób autoimmunologicznych
  • Reguluje produkcję insuliny i chroni przed cukrzycą typu 2
  • Chroni organizm przed różnymi typami raki

Odpowiedni poziom witaminy D może chronić Cię przed przeziębieniami i grypą.

Badanie opublikowane w British Medical Journal w 2017 roku pokazało, że ludzie, którzy mieli optymalny poziom witaminy D oraz przyjmowali witaminę D podczas zimy, wykazywali niższy wskaźnik zachorowalności na grypę niż osoby, które szczepiły się przeciwko grypie.

Co z witaminą D w pożywieniu?

Witamina D naturalnie jest obecna w bardzo niewielu produktach. Niektóre tłuste ryby oraz niektóre oleje z wątrób niektórych ryb zawierają pewne ilości witaminy D. Grzyby także mogą zawierać witaminę D, jednak ciężko stwierdzić jaka jej ilość znajduje się akurat w tych grzybach, które jemy. Prawdopodobnie też nie jesz ich codziennie.

Generalnie większość ludzi żyjących w krajach rozwiniętych powinna spożywać produkty fortyfikowane w witaminę D oraz przyjmować suplementy witaminy D – szczególnie w zimę.

Jak sprawdzić poziom witaminy D?

Dobrym pomysłem może być sprawdzenie co jakiś czas poziomu witaminy D. W tym celu należy zbadać parametr 25(OH)D. Wielu ekspertów uważa, że należy dążyć do poziomu między 30 a 50. Dla większości osób, które nie wystawiają się na słońce na 20-30 minut dziennie, dzienna dawka 2000 IU witaminy D3 powinna dostarczyć odpowiedniej ilości.

Jaka jest różnica między witaminą D2 a D3?

Większość badań zdaje się wskazywać, że witamina D3 może być bardziej efektywna i bardziej korzystna dla organizmu niż witamina D2. Do niedawna, większość suplementów witaminy D3 na rynku pochodziła ze źródeł zwierzęcych. Teraz jest możliwość znalezienia wegańskich suplementów witaminy D3.

3) Dlaczego nasze organizmy potrzebują kwasów tłuszczowych omega 3?

Trzy podstawowe kwasy omega 3 to ALA (kwas alfa-linolenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Wszystkie trzy są kluczowe dla zdrowia. DHA na przykład jest podstawowym tłuszczem strukturalnym w ludzkim mózgu i oczach, reprezentując około 97% wszystkich omega 3 w mózgu i 93% wszystkich tłuszczy omega 3 w siatkówce oka. DHA jest głównym komponentem kory mózgowej, części mózgu odpowiedzialnej za pamięć, język, kreatywność, emocje i uwagę.

Omega 3 są ważne dla:

  • Nastroju
  • Stabilizacji rytmu serca
  • Obniżania trójglicerydów
  • Wspomagania w zapobieganiu najpopularniejszym typom nowotworów
  • Oraz wielu innych funkcji

Odpowiedni poziom DHA może chronić przed związanym z wiekiem spadkiem funkcji umysłowych oraz zdecydowanie redukuje ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

Osoby starsze z wyższymi poziomami DHA mają o 47% mniejsze ryzyko demencji i 39% mniejsze ryzyko choroby Alzheimera w porównaniu do osób starszych, których poziomy DHA są niskie.

Czy omega 3 można sobie dostarczać z jedzeniem?

Niektóre pokarmy roślinne zawierają ALA. EPA i DHA można znaleźć głównie w rybach i niektórych algach.

Ludzki organizm może konwertować ALA do EPA i DHA, jednak efektywność konwersji jest różna u każdej osoby.

Niektórzy mogą dobrze funkcjonować spożywając dużo ALA. Inni zdają się czerpać lepsze korzyści z bezpośredniego spożycia DHA lub EPA – niezależnie czy pochodzą one z ryb lub olejów rybich czy suplementów z alg.

Popularnym pokarmem znanym z wysokiej zawartości ALA jest siemię lniane, nasiona chia, olej rzepakowy, olej rydzowy, orzechy włoskie i nasiona konopi.

EPA i DHA można znaleźć głównie w łososiu, anchois, śledzie, sardynki i inne tłuste ryby oraz niektóre formy alg.

Z czysto zdrowotnego punktu widzenia – nie biorąc pod uwagę naruszania równowagi ekologicznej i względów etycznych – powinno spożywać się pewne ilości dzikich, o niskim poziomie zanieczyszczenia rtęcią i bogatych w omega 3 ryb, takich jak sardynki, śledzie i dziki łosoś.

Jednak ryby same z siebie nie wytwarzają omega 3. Pobierają je z planktonu i alg, które jedzą. Wiele ryb i olei z ryb zawiera toksyny, takie jak rtęć. Możesz znaleźć wersje olejów rybich, które zostały molekularnie destylowane lub kupić suplement na bazie alg.

Co z omega 3 w chia i siemieniu lnianym?

Nasiona chia i siemię lniane są zasobne w ALA, które organizm może konwertować do EPA i DHA. (Pamiętaj: ważne jest, aby zmielić ziarna przed spożyciem, aby organizm mógł pozyskać korzystne składniki.) Orzechy i nasiona konopi również dostarczają ALA.

Ale to czy pozyskujesz wystarczając zależy od ilości ALA, którą spożywasz, efektywności konwersji i zapotrzebowań Twojego ciała.

Biorąc pod uwagę jak ważne są EPA I DHA dla ludzkiego zdrowia, suplementacja jest prawdopodobnie dobrym pomysłem dla większości ludzi – szczególnie dla tych, którzy nie spożywają regularnie łososia, sardynek lub innych tłustych ryb dobrej jakości.

Jak dużo omega 3 potrzeba? Nie ma oficjalnych rekomendacji, ale większość ekspertów sugeruje minimum 250-500 mg połączenia EPA i DHA każdego dnia (dawka dla zdrowych dorosłych).

4) Jak suplementacja witaminy K2 może posłużyć każdemu, łącznie z roślinożercami

Istnieją dwie formy witaminy K:

  1. K1 można znaleźć w roślinach, szczególnie zielonych warzywach liściastych
  2. K2 była mniej znana, chociaż ostatnio pojawił się boom na nią za sprawą wielu ekspertów od medycyny naturalnej. Można ją znaleźć w produktach nabiałowych, żółtkach jaj i niektórych pokarmach fermentowanych.

Witamina K2 jest ważna, ponieważ wiąże się z mniejszą utratą kości, redukcją ryzyka złamań bioder i kości oraz mniejszym ryzykiem osteoporozy.

K2 jest najbardziej efektywna w połączeniu z witaminą D – razem wspierają mocne kości i zdrowe serce.

Nasze organizmy mogą konwertować K1 do K2. Jednak nie ma pewności co do wydajności tego procesu. Z wiekiem zdolność do produkcji K2 maleje.

Suplementy K2 są rekomendowane i mogą być szczególnie korzystne dla osób, które nie spożywają regularnie nabiału lub produktów fermentowanych.

Roślinne źródła K2 to kapusta kiszona, kombucha, kimchi i natto.

Ponieważ efektywność konwersji K1 do K2 może się znacznie różnić w zależności od osoby, wielu ekspertów zaleca dorosłym dawkę ok. 100mcg K2 dziennie.

5) Cynk jest ważny dla wielu wegan, wegetarian i osób na diecie roślinnej – szczególnie wraz z wiekiem

Cynk jest ważnym minerałem śladowym, którego każdy z nas potrzebuje do zdrowia.

Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Odgrywa także ważną rolę we wzroście komórek, gojeniu się ran i rozkładzie węglowodanów. Jest także efektywny w zwalczaniu zwykłego przeziębienia.

Pokarmy roślinne, takie jak fasole i rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, płatki owsiane oraz płatki drożdżowe są dobrym źródłem cynku. Jednak cynk w produktach roślinnych czasem wiąże się z kwasem fitowym, utrudniając organizmowi absorpcję tego składnika.

Moczenie i kiełkowanie pomaga redukować kwas fitowy, lecz nawet wtedy wiele osób na diecie roślinnej ma problem z dostarczeniem sobie optymalnej ilości. Trzeba mieć na uwadze również fakt, że absorpcja cynku zazwyczaj maleje wraz z wiekiem.

W rzeczywistości, wielu wegan i wegetarian może mieć niedobory cynku.

Suplementacja cynkiem może być najlepszą opcją dla osób na diecie roślinnej – często też dla ogóły dorosłych.

Jakie dawki suplementować? Dla większości dorosłych rekomendowana dawka to 11-13g dziennie.

Co powinieneś wyciągnąć z tego artykułu

Dieta oparta na nieprzetworzonych produktach roślinnych dostarczy Ci bogactwo większości mikro- i makroskładników, których potrzebujesz dla optymalnego zdrowia. Możesz jednak rozważyć suplementację kilku składników odżywczych.

Kiedy pokryjesz zapotrzebowanie na te podstawowe potrzeby, zwiększasz swoje szanse na długie życie w zdrowiu.

Na szczęście, suplementacja powyższych składników odżywczych jest prosta i w porównaniu do ceny jaką się przypłaca za choroby, są one całkiem przystępne.

 

Źródło: https://foodrevolution.org/blog/supplements-vegetarians-vegans-plant-based/

Tagi: cynkomega 3suplementyweganizmwegetarianizmwitamina B12witamina Dwitamina K2
Poprzedni Artykuł

Pielęgnuje skórę, równoważy hormony, leczy zaburzenia emocjonalne – witamina B6 oraz jej inne właściwości

Następny Artykuł

Jak zdrowo żyć?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Suplementy

Dzieci z autyzmem powinny przyjmować suplementy witaminy D

2 marca 2022

Witamina D, znana również jako witamina słońca, może zdziałać znacznie więcej niż tylko wspierać zdrowie kości. Badanie opublikowane w Journal...

Psyche a zdrowie

6 rzeczy, które możesz zrobić dla mózgu

27 czerwca 2022

Poszukując sposobów na zwiększenie intelektu oraz spowolnienie procesów starzenia mózgu, warto przede wszystkim wypróbować naturalne sposoby. Istnieje bowiem mnóstwo metod...

Choroby przewlekłe

Czy koenzym Q10 może spowolnić rozwój raka piersi?

17 lipca 2021

Koenzym Q10 (CoQ10) to super antyoksydant, który wykazał swoje wspaniałe właściwości dla ogólnego zdrowia. Jednak czy to możliwe, że ten...

medycyna naturalna

Cordyceps – na witalność, energię i wytrzymałość

17 lipca 2021

Cordyceps to gatunek jadalnych, leczniczych, bogatych odżywczo grzybów, od wieków wykorzystywany w leczeniu wielu chorób. Ma korzystny wpływ na redukcję...

porady

Jak probiominerał PBM pomaga w czasie upałów?

5 lipca 2021

Suplementy

PBM Ceramika – „koraliki do wody”

10 czerwca 2021

Zewsząd słyszymy, aby codziennie pić min. 1,5 litra wody dziennie. Jednak woda jaką spożywamy to najczęściej woda butelkowana, która nie...

Następny Artykuł

Jak zdrowo żyć?

Przyczyny Hashimoto (+ suplementy wspomagające pracę tarczycy)

Choroba Hashimoto - co jeść, a czego unikać?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

6 dni temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

2 tygodnie temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

3 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • kurier z poznania - Kurkuma „inteligentnie” niszczy komórki rakowe. Nowa nadzieja potwierdzona badaniami
  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Dziś TRZECIA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI.
 
✅Dziś mało znany Lnicznik Siewny (często znany pod postacią oleju rydzowego) (3 z 3):
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Ponadto olej z lnianki wpływa na:

🔥 Regulację poziomów cholesterolu
🔥 Normalizuje poziom cukru we krwi
🔥 Łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii.

Mało? To i tak nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Dziś DRUGA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Pestki Dyni (2 z 3):
Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych. Co jeszcze?

🔥 Pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję
🔥 Pestki dyni dają obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego
🔥 Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością,

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Są takie rośliny i zioła, które są niezwykłe. Niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Ostropest (1 z 3):
Ostropest plamisty od zawsze był ceniony za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby. Co jeszcze?

🔥 Pomaga kontrolować cukrzycę
🔥 Wpływa na zdrowie serca
🔥 Ma właściwości przeciwstarzeniowe

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.