W medycynie często pojawiają się sprzeczne opinie. Przez to obecnie, większości ludzi wydaje się, że jaja niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie – zwłaszcza gdy spożywamy ich sporo, a tak naprawdę sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Niektórzy badacze podają, że jaja zawierają pewne składniki szkodliwe dla naszego serca, ale to również nie jest prawdą.
Bo jaja posiadają doskonałą mieszankę składników, która pomaga utrzymać niezbędny poziom energii w ciągu dnia i które spożywane razem potrafią neutralizować wzajemnie niekorzystne działania.
Oto 5 powodów, dla których nigdy nie należy rezygnować z tych wspaniałych produktów w naszej diecie.
1. Jajka dają nam wszelkie substancje odżywcze, których potrzebujemy, aby dobrze rozpocząć dzień
Choć są niewielkich rozmiarów, to jednak zawierają ogromne ilości składników odżywczych. Wśród nich można wymienić między innymi witaminę A, selen, witaminy B5, B12 i B2 i inne. Tyle dobrodziejstw, a przy tym wartość energetyczna jednego jajka to zaledwie 70 kalorii. W dodatku zawiera ono około 6 gramów białka. W jajach znajdziemy również mangan i wapń, co powoduje, że są wspaniałymi produktami wpływającymi korzystnie na nasz układ kostny. Jeśli planujemy odchudzanie, to jajka z pewnością powinny się znaleźć w naszym menu, gdyż zapewniają nam mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym pozwalają zachować niski poziom kalorii. Ze względu na unikalną mieszankę składników odżywczych, przez dłuższy czas będziemy odczuwać sytość.
2. Możemy mieszać je z innymi artykułami spożywczymi
Jaja są pyszne same w sobie, ale również wspaniale współgrają z innymi produktami spożywczymi, dzięki czemu z łatwością w przeciągu kilku minut stworzymy niesamowity i pożywny posiłek. Jaja są kluczowym składnikiem wielu potraw i to zarówno tych wytrawnych jak i słodkich. W związku z tym, iż mają one łagodny smak, możemy je łączyć zasadniczo z wszystkim. Warto więc popróbować nowych niekonwencjonalnych duetów.
3. Pomagają budować mięśnie
Najlepszym sposobem na budowanie masy mięśniowej jest wprowadzenie do diety białka, a przy tym równocześnie nie zwiększanie ilości dostarczanych kalorii. Niewiele produktów do tego się nadaje, jednak jajka sprawdzają się tutaj wspaniale. Poza sporą ilością białka, zawierają również witaminę B12, która jest korzystna dla wzrostu mięśni. A ponieważ nie są zbytnio kaloryczne, można zjeść je bez obaw, że niekorzystnie wpłyną na naszą figurę.
4. Regularne jedzenie jaj podnosi poziom dobrego cholesterolu
Jednym z mitów dotyczących jajek jest ten odnośnie ich negatywnego wpływu na poziom cholesterolu. Jednak wcale nie jet to prawdą. Jajka dostarczają bowiem HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Regularne jedzenie jajek pozwala zwiększyć poziom tego cholesterolu nawet o 10%.
5. Są korzystne dla naszej skóry i oczu
Wiele domowych preparatów wykorzystuje jaja, gdyż pozwalają one uniknąć zmarszczek, pozbyć się zaskórników, zmniejszają pory i likwidują wiele problemów skórnych. Wynika to z właściwości leczniczych, które wykazuje białko. Dodatkowo jajka bogate są w przeciwutleniacze, które pomagają uniknąć rozmaitych chorób zwyrodnieniowych, takich jak zaćma czy zwyrodnienie mięśni. Na szczególną uwagę zasługują tutaj zeaksantyna i luteina.
Czy warto mieć więc wyrzuty z powodu regularnego jedzenia jajek?
Jak widać nie warto. Za to warto pamiętać o nich i włączyć je do swojego menu. Mogą one bowiem korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Osobiście znam ludzi, którzy przez dłuższy czas spożywali 10 jaj tygodniowo i nie odczuwali z tego tytułu pogorszenia samopoczucia lub wyników badań. Podczas Świąt Wielkanocnych nie żałujmy sobie więc jajek 🙂
to ile jajek mogę zjeść bez szkody dla zdrowia?
10 jaj tygodniowo?
ja jem 4-5 surowych żółtek codziennie 🙂
Ja jem codziennie jajecznicę z 5 lekko ściętych żółtek. Od lat…
Ja jem 6-7 żółtek i 2 białka codziennie.
Czy mozna prosic o linki do badan naukowych potwierdzajacych te stwierdzenia? Dziekuje.
normalnyś?
to ja poproszę linki do badań naukowych czemu codziennie jesz kilka kromek chleba.
Jaja (różnych gatunków ptaków) faktycznie doskonale wpływają na przyrost masy mięśniowej przy treningach fizycznych.
Doskonale sprawdzają się też w medycynie estetycznej, jako istotny składnich części preparatów etc.
Przez dziesiątki lat jem trzy jajka (co najmniej) dziennie i nigdy nie słuchałam “specjalistów” i wszechwiedzących z badaniami naukowymi w garści. Jem to na co mam ochotę i wsłuchuję się w siebie. Nie stronię od gorzkiej dobrej czekolady, ryb i niewielkich ilości alkoholu. Jestem pracownikiem tzw: służby zdrowia i ze wstydem przyznaję że coraz trudniej udzielać mi dietetycznych porad typu: unikaj tłuszczu, nie jedź masła, jajek, walcz z cholesterolem i łykaj Ranigast (IPP).
Brak linków z badań naukowych mówi sam za siebie. Ludzie, nie czytajcie tego. Szkoda czasu na takie brednie :/
to nie żryj jak nie ma badań. O co chodzi?
Inni jedzą i jest ok, a jak Ty potrzebujesz na to badań to to mówi samo za siebie
Genialnie napisane. Mam nadzieję, że tu wrócę. http://esencjafilmu.pl