Duża część osób stawia na kawę lub herbatę jako poranny napój na rozbudzenie. I chociaż mogą mieć one swoje zalety, czasem warto postawić na coś bardziej kolorowego.
Zacznijmy od podstaw – kurkumy
Główną bohaterką tego leczniczego napoju jest kurkuma, kłącze z rodziny imbirowatych, które nadaje pięknego złotego koloru.
Jako tradycyjny napój ajurwedyjski, złote mleko stosowano przez tysiąclecia nie tylko ze względu na charakterystycznie kojące ciepło, lecz także z uwagi na właściwości korzystnie wpływające na procesy zapalne, polepszające trawienie i wspierające wątrobę.
Kurkuma to intensywnie badana przyprawa, która w wielu badaniach wykazała właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Potencjał kurkumy:
- Antyseptyczna – kurkuma zabija szkodliwe bakterie, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
- Przeciwbólowa – antyoksydanty zawarte w kurkumie redukują opuchliznę i redukują ból. Jest to szczególnie pomocne w łagodzeniu bólów stawów w artretyzmie.
- Wzmacnia odporność – jest to zasługa fitoskładnika zwanego kurkuminą.
- Antynowotworowa – w jednym badaniu połączenie kurkumy i czarnego pieprzu wyhamowało wzrost komórek nowotworu piersi o 50%.
- Wspiera zdrowie układu pokarmowego – zdrowe jelita są kluczowe dla optymalnego funkcjonowania całego organizmu. Kurkuma stymuluje wydzielanie w pęcherzyku żółciowym żółci, która jest niezbędna do rozkładu tłuszczów.
- Detoksykuje wątrobę – w badaniu na szczurach suplementacja kurkumą okazała się skuteczna w zwiększaniu ilości glutationu („matki antyoksydantów”, na jego temat pisaliśmy w tym artykule), znacznie redukując zniszczenia spowodowane wolnymi rodnikami.
- Reguluje metabolizm i ułatwia kontrolowanie wagi – kurkuma zmienia komórki tłuszczu z pasywnych w aktywne, które są dla organizmu łatwiejsze do przekształcenia w energię.
- Wysokie ciśnienie – suplementacja kurkuminą w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami aerobowymi poprawiła funkcjonowanie serca i zwiększyła tolerancję stresową mięśni.
- Pamięć, funkcje umysłowe i zaburzenia neurologiczne – w Kronice Indyjskiej Akademii Neurologii opublikowano badanie, w którym kurkuma wykazała zdolność do poprawy pamięci u pacjentów chorych na Alzhemiera:
- „Wskutek wielu efektów kurkuminy, takich jak zmniejszenie liczebności płytek Beta-amyloidowych, opóźnienie degradacji neuronów, chelatacja metali, działania przeciwzapalne, antyoksydacyjne i zredukowanie transformacji mikrogleju, ogólna pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera poprawiła się”.
- Różnorodne dolegliwości skórne – kwasy tłuszczowe w kurkumie chronią przed zniszczeniami spowodowanymi promieniowaniem; kurkuma jest także efektywna w leczeniu łuszczycy, bielactwa i raka skóry.
- Obniża trójglicerydy – kurkumina reguluje lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) w wątrobie, blokuje ich absorpcję w układzie pokarmowy i zapobiega oksydacji w tętnicach, chroniąc przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.
Złote mleko
Złote mleko to doskonały sposób na dostarczenie sobie codziennej dawki kurkumy. Oprócz wszystkich korzyści zdrowotnych, taki napój przyjemnie relaksuje i doskonale smakuje.
Składniki:
Pasta z kurkumy
- ¼ szklanki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki wody
Złote mleko
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ¼ łyżeczki (lub więcej) pasty kurkumowej
- Miód (prawdziwy miód z pasieki, a nie sztuczny z marketu – tu znajdziesz wybór fantastycznych miodów)
- można dodać też ulubionych przypraw, np. cynamon, kardamon, goździki
Wykonanie:
- Aby zrobić pastę z kurkumy, umieść kurkumę, pieprz i wodę w małym rondelku i dobrze wymieszaj na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając aż mikstura osiągnie konsystencję gęstej pasty.
- Pozwól paście ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce.
- Aby zrobić mleko: połącz wszystkie składniki, poza miodem, w rondelku i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż napój stanie się ciepły. Nie pozwól, aby zaczął wrzeć.
- Dodaj miód. Smacznego!