Przepis na mleko kokosowe z kurkumą – sposób na detoks i stany zapalne

Przepis na mleko kokosowe z kurkumą – sposób na detoks i stany zapalne

Duża część osób stawia na kawę lub herbatę jako poranny napój na rozbudzenie. I chociaż mogą mieć one swoje zalety, czasem warto postawić na coś bardziej kolorowego.

Złote mleko

Główną bohaterką tego leczniczego napoju jest kurkuma, kłącze z rodziny imbirowatych, które nadaje pięknego złotego koloru.

Jako tradycyjny napój ajurwedyjski, złote mleko stosowano przez tysiąclecia nie tylko ze względu na charakterystycznie kojące ciepło, lecz także z uwagi na właściwości korzystnie wpływające na procesy zapalne, polepszające trawienie i wspierające wątrobę.

Kurkuma to intensywnie badana przyprawa, która w wielu badaniach wykazała właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Potencjał kurkumy

Antyseptyczna – kurkuma zabija szkodliwe bakterie, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.

Przeciwbólowa – antyoksydanty zawarte w kurkumie redukują opuchliznę i redukują ból. Jest to szczególnie pomocne w łagodzeniu bólów stawów w artretyzmie.

Wzmacnia odporność – jest to zasługa fitoskładnika zwanego kurkuminą.

Antynowotworowa – w jednym badaniu połączenie kurkumy i czarnego pieprzu wyhamowało wzrost komórek nowotworu piersi o 50%.

Wspiera zdrowie układu pokarmowego – zdrowe jelita są kluczowe dla optymalnego funkcjonowania całego organizmu. Kurkuma stymuluje wydzielanie w pęcherzyku żółciowym żółci, która jest niezbędna do rozkładu tłuszczów.

Detoksykuje wątrobę – w badaniu na szczurach suplementacja kurkumą okazała się skuteczna w zwiększaniu ilości glutationu („matki antyoksydantów”, na jego temat pisaliśmy w tym artykule), znacznie redukując zniszczenia spowodowane wolnymi rodnikami.

Reguluje metabolizm i ułatwia kontrolowanie wagi – kurkuma zmienia komórki tłuszczu z pasywnych w aktywne, które są dla organizmu łatwiejsze do przekształcenia w energię.

Wysokie ciśnienie – suplementacja kurkuminą w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami aerobowymi poprawiła funkcjonowanie serca i zwiększyła tolerancję stresową mięśni.

Pamięć, funkcje umysłowe i zaburzenia neurologiczne – w Kronice Indyjskiej Akademii Neurologii opublikowano badanie, w którym kurkuma wykazała zdolność do poprawy pamięci u pacjentów chorych na Alzhemiera:

„Wskutek wielu efektów kurkuminy, takich jak zmniejszenie liczebności płytek Beta-amyloidowych, opóźnienie degradacji neuronów, chelatacja metali, działania przeciwzapalne, antyoksydacyjne i zredukowanie transformacji mikrogleju, ogólna pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera poprawiła się”.

Różnorodne dolegliwości skórne – kwasy tłuszczowe w kurkumie chronią przed zniszczeniami spowodowanymi promieniowaniem; kurkuma jest także efektywna w leczeniu łuszczycy, bielactwa i raka skóry.

Obniża trójglicerydy – kurkumina reguluje lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) w wątrobie, blokuje ich absorpcję w układzie pokarmowy i zapobiega oksydacji w tętnicach, chroniąc przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.

Złote mleko

Złote mleko to doskonały sposób na dostarczenie sobie codziennej dawki kurkumy. Oprócz wszystkich korzyści zdrowotnych, taki napój przyjemnie relaksuje i doskonale smakuje.

Składniki:

Pasta z kurkumy

  • ¼ szklanki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ szklanki wody

Złote mleko

  • 1 szklanka mleka kokosowego (inne mleka roślinne również są dobra alternatywą)
  • ¼ łyżeczki (lub więcej) pasty kurkumowej
  • Miód (prawdziwy miód z pasieki, a nie sztuczny z marketu)
  • można dodać też ulubionych przypraw, np. cynamon, kardamon, goździki

Wykonanie:

  1. Aby zrobić pastę z kurkumy, umieść kurkumę, pieprz i wodę w małym rondelku i dobrze wymieszaj na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając aż mikstura osiągnie konsystencję gęstej pasty.
  2. Pozwól paście ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce.
  3. Aby zrobić mleko, połącz wszystkie składniki, poza miodem, w rondelku i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż napój stanie się ciepły. Nie pozwól, aby zaczął wrzeć.
  4. Dodaj miód. Smacznego!

 

Podobne artykuły

Odpowiedz