Wiele osób, a szczególnie dzieci i młodzież, je więcej mięsa w porównaniu do naszych przodków. Równocześnie spożywa się coraz mniej pokarmów roślinnych, a zwłaszcza warzyw i owoców. Niewątpliwie produkty mięsne, takie jak wołowina, kurczak czy jagnięcina zawierają wiele ważnych składników odżywczych, jednak jeśli nie uzupełnimy naszej diety dużą ilością pokarmów roślinnych, to mogą pojawić się w organizmie pewne niedobory.
Oto lista kilku składników odżywczych, które są trudne bądź niemożliwe do uzyskania z jakichkolwiek pokarmów zwierzęcych.
-
Witamina C
Gotowane pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają mnóstwo witamin, z wyjątkiem witaminy C. Wiadomo, iż ten składnik jest przeciwutleniaczem i kofaktorem wielu enzymów w organizmie. Witamina C bierze też udział w tworzeniu kolagenu.
Niedobór witaminy C może spowodować szkorbut, który nieleczony doprowadza do problemów z sercem. Zauważono również związek pomiędzy miażdżycą i brakiem witaminy C. Brak odpowiedniej ilości witaminy C jest niebezpieczny więc zwłaszcza u osób starszych.
Zalety spożywania dużej ilości witaminy C:
- Lepszy stan naczyń krwionośnych i zmniejszenie ryzyka zatkania tętnic.
- Mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
- Zmniejszenie ciśnienia krwi.
- Lepsze wchłanianie żelaza z pożywienia.
Dieta bogata w żywność pochodzenia zwierzęcego nie dostarcza nam wystarczającej ilości witaminy C. Dlatego warto sięgać po produkty roślinne, a zwłaszcza surowe owoce i warzywa.
[miptheme_alert type=”info” close=”false”]Bioflawonoidy
Flawonoidy są składnikami odżywczymi działającymi antyoksydacyjnie. Znajdują się one przede wszystkim w produktach roślinnych. Co istotne, mają wspaniałe działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Istnieje mnóstwo korzyści płynących z jedzenia owoców oraz warzyw, które możemy przypisać właśnie flawonoidom.
Badania wykazały, iż dieta bogata w flawonoidy:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Poprawia zdrowie i funkcjonowanie mózgu.
- Wpływa korzystnie na stan zdrowia jelit.
Istnieją rozmaite rodzaje flawonoidów. My będziemy mówić o kwercetynie, katechinach, hesperydynie i cyjanidynie.
[/miptheme_alert]
-
Kwercetyna
Jest jednym z najczęściej występujących flawonoidów, przy czym jej wysokie spożycie wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi oraz zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób serca. Wspaniałymi źródłami kwercetyny są między innymi jabłka, papryka, winogrona, ciemne wiśnie, jagody, pomidory, warzywa kapustne, liściaste zielone warzywa oraz owoce cytrusowe.
-
Katechiny
Katechiny są polifenolowymi bioflawonoidami. Korzystnie wpływają one na ciśnienie krwi, poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Katechiny znajdziemy w zielonej herbacie, ale również i w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, morelach, winogronach oraz kakao.
-
Hesperydyna
Hesperydyna jest naturalnie występującym bioflawonoidem, o właściwościach przeciwutleniających. Badania na zwierzętach wykazały, że hesperydyna może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i różnym postaciom raka. Składnik ten uzyskamy poprzez spożywanie takich produktów jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, morele, borówki, zielona i żółta papryka, brokuły oraz produkty pełnoziarniste,.
-
Cyjanidyna
Jest przeciwutleniaczem, który posiada charakterystyczny czerwono-fioletowy kolor. Badania wykazały, że cyjanidyna może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. Znajduje się ona w czerwonych jagodach, borówkach, winogronach, jagodach, jeżynach, wiśniach, czarnym bzie, żurawinie, głogu oraz malinach.
[miptheme_alert type=”info” close=”false”]Błonnik
Spożycie błonnika wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Spożywanie większej ilości tego rodzaju włókien:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz chorób układu krążenia
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć
- Chroni przed rakiem jelita grubego
- Zwiększa uczucie sytości
Wiele rodzajów błonnika ma także działanie prebiotyczne i korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną. Oto niektóre z nich.[/miptheme_alert]
-
Beta-glukan
Ten składnik ma ogromne korzyści dla zdrowia. Działa on skutecznie jako prebiotyk, w związku z czym sprzyja wzrostowi bifidobakterii, poprawiając w ten sposób funkcjonowanie jelit. Beta-glukan pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku. Najbogatsze źródła tego składnika to owies i jęczmień. Sporą ilość znajdziemy również w życie, sorgo czy ryżu.
-
Pektyny
Pektyny to włókna znajdujące się w owocach, które oferują nam różne korzyści zdrowotne. Jako prebiotyki wpływają na wzrost korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej w jelicie grubym. Mogą być też użyteczne przy leczeniu przewlekłej biegunki, a równocześnie obniżają poziom cukru we krwi. Według badań zapobiegają rakowi jelita grubego.
Do głównych źródeł pektyn należą cytrusy, morele, jabłka, śliwki, banany oraz różne jagody, a także takie warzywa jak marchew, fasola, groch, ziemniaki, pasternak czy zielona fasola.
-
Inulina
Inulina również ma działanie prebiotyczne, a równocześnie pomaga w złagodzeniu zaparć. Zmniejsza też ilość patologicznych bakterii z rodzaju Clostridium. Produkty naturalnie bogate w inulinę to banany, czosnek, cykoria, mniszek lekarski, karczoch, a także topinambur
-
Lignany
Lignany przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz raka piersi. Występują one w większości pokarmów roślinnych, jednak szczególnie bogate w ten składnik są nasiona oraz ziarna zbóż
-
Skrobia
Skrobia jest odporna na trawienie, co ma znaczenie dla poprawy stanu zdrowia jelita grubego. Uważa się, iż może chronić przed rakiem jelita grubego. Równocześnie zwiększa uczucie sytości i zmniejsza poziom cukru po spożytym posiłku.
Skrobia występuje w zbożach, zielonym groszku, białej fasoli, soczewicy oraz kaszach.