Naturalnie uspokajam wszystkich na początek – tytuł jest przewrotny. Większość słodyczy nie jest nam do niczego potrzebna, a dodatkowo szkodzi naszemu zdrowia. Są jednak takie pokarmy, które możemy określić słodkimi, jednak wcale ich spożywanie nie wiąże się z uszczerbkiem dla naszego zdrowia. Dzisiaj mam dla Was taką jedną propozycję.
Daktyle, bo o nich mowa, są nie tylko bardzo smaczne i mogą stanowić alternatywę dla słodyczy, ale równocześnie maja olbrzymie właściwości zdrowotne. Przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika, białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Z istotnych elementów można wymienić jeszcze witaminy B1, B2, B3, B5, A i C. Do tego warto dodać takie minerały jak wapń, potas, magnez, mangan, miedź i żelazo.
Jednak to nie jedyne powody, dla których dobrze jest wprowadzić daktyle do swojej diety. Oto inne korzyści płynące z regularnego ich jedzenia.
Nocna ślepota
Codziennie spożywane daktyle pomagają w utrzymaniu zdrowych oczu, a także zapobiegają rozmaitym ich schorzeniom. Regularne jedzenie tych owoców sprawia między innymi, iż mniej dokuczliwa jest nocna ślepota.
Zastrzyk energii
Daktyle bogate są w naturalne cukry, takie jak fruktoza, sacharoza czy glukoza, dlatego też stanowią doskonałą przekąskę dla osób, które potrzebują szybkiej dawki energii. Wiele osób, a w tym również i sportowców, je daktyle przed treningiem lub przed rozpoczęciem działań, które wymagają wysokiego poziomu energii.
Wspomagają trawienie
Jeśli namoczymy kilka daktyli w wodzie i będziemy je spożywać codziennie, to wpłynie to korzystnie na pracę naszego układu trawiennego. Jest to szczególnie dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają problemy z zaparciami.
Zdrowe serce
Daktyle mają szczególnie dobry wpływ na serce oraz układ krwionośny. Wynika to z kilku kwestii. Przede wszystkim są bogatym źródłem błonnika, który jest niezbędny do zmniejszenia ilości złego cholesterolu w organizmie. Ponadto posiadają całkiem sporo potasu, którego często miewamy niedobory, a jest on istotny dla właściwej pracy serca i obniża ryzyko wystąpienia udaru.
Przy niedokrwistości
Mają wysoką zawartość minerałów, co sprawia, iż korzystnie wpływają na nasze ogólne samopoczucie. Jednak ma to też znaczenie przy pewnych określonych chorobach typu niedokrwistość. Daktyle mogą stanowić wspaniałe uzupełnienie diety dla osób cierpiących na anemię, gdyż posiadają dość wysoki poziom żelaza, a równocześnie zwiększają energię i redukują zmęczenie.
Zdrowie zębów
Daktyle zawierają fluor w naturalnej postaci. Jak wiadomo jest to ważny pierwiastek chemiczny, który hamuje próchnicę i pozwala wzmocnić szkliwo zębów.
Przy zatruciach
Te suszone owoce mogą być stosowane jako remedium na zatrucie alkoholowe. Przynoszą naprawdę szybką ulgę. Mogą być również stosowane następnego dnia rano, aby zapobiec pojawieniu się kaca.
Wzmocnienie kości
Daktyle zawierają duże ilości wapnia, który wzmacnia kości. Są one jednym z lepszych pokarmów pozwalających zapobiec osteoporozie. Wysoki poziom potasu zmniejsza natomiast straty wapnia w organizmie.