Te techniki podgrzewania jedzenia szkodą zdrowiu

Te techniki podgrzewania jedzenia szkodą zdrowiu

Po specjalnych okazjach i świętach nierzadko zdarza się, że ludzie mają nadmierne ilości jedzenia w lodówkach. Nawet bez takich okazji, wiele osób zachowuje resztki po posiłku, aby odgrzać je później. Nie ma w tym nic złego – globalnie i tak wyrzucamy za dużo jedzenia, a poza tym lepiej odgrzać domowy posiłek niż kupić coś gotowego z powodu braku czasu na gotowanie od nowa.

Pamiętajmy jednak, jak ważne jest bezpieczeństwo prawidłowego przechowywania oraz proces podgrzewania. O ile większość z nas zdaje sobie sprawę, że resztki należy przechowywać w lodówce i się do tego stosuje, o tyle wybór sposobu podgrzewania nie jest już taki oczywisty.

Jak nie podgrzewać jedzenia

Istnieje wiele technik przygotowania jedzenie i późniejszego podgrzewania, które są używane przez wiele osób nie mających świadomości, że są one szkodliwe dla ich zdrowia. Te szkodliwe metody obejmują stosowanie produktów, które uwalniają toksyny do żywności. Poniżej znajduje się kilka przykładów, których powinieneś unikać podczas przygotowywania i podgrzewania jedzenia:

Kuchenka mikrofalowa

Większość ludzi ma kuchenkę mikrofalową w swoich domach ze względu na wygodę. Jednak wielu nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń związanych z korzystaniem z tego urządzenia. Mikrofale nie tylko skutecznie usuwają składniki odżywcze znajdujące się w żywności, ale także emitują promieniowanie, które zakłóca częstość akcji serca. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Wiedniu wiąże używanie mikrofal z uszkodzeniem nerwów i złym funkcjonowaniem nerek. Ponadto mówi się, że podgrzewanie posiłków w mikrofali zmniejsza aktywność liposomów, umożliwiając tym samym rozwój szkodliwych bakterii. Zamiast korzystać z kuchenki mikrofalowej, możesz podgrzać jedzenie w garnku lub piekarniku. To może potrwać dłużej, ale przynajmniej jest bezpieczniejsze.

Pojemniki z tworzyw sztucznych, styropian

Jeśli z jakiegoś powodu jesteś zmuszony użyć mikrofalówki, nie podgrzewaj jedzenia w plastikowych lub styropianowych pojemnikach. Te produkty, w trakcie podgrzewania uwalniają szkodliwe substancje wprost do Twojego jedzenia. Niektóre z najbardziej szkodliwych toksyn uwalnianych przez takie pojemniki to np. politereftalan etylenu (PET) i bisfenol A (BPA), które są znane z zaburzania działania układu endokrynologicznego i zostały powiązane z chorobami takimi jak nowotwór. Ponadto styropian zawiera styren, inny związek uznany przez naukowców za potencjalny czynnik rakotwórczy.

Patelnie teflonowe

Teflonowe naczynia są świetne, ponieważ żywność do nich nie przywiera. Jednak główny składnik niezbędny do stworzenia większości nieprzywierających powierzchni, czyli politetrafluoroetylenu (PTFE), jest podejrzewany o wywoływanie raka u ludzi. Ponadto niektóre produkty teflonowe zawierają również kwas perfluorooktanowy (PFOA). Ten związek chemiczny wiąże się z problemami układu odpornościowego, tarczycy i trzustki.

Być zdrowszym z Zielonymi Koktajlami

PODEJMIESZ WYZWANIE?

Zarejestruj się na naszej stronie, a będziesz już wkrótce mógł wziąć udział w kolejnym wyzwaniu poprawy zdrowia dzięki zielonym koktajlom.

Folia aluminiowa

Wiele osób używa folii aluminiowej do pieczenia lub przykrywania jedzenia podczas podgrzewania. Niestety, proces podgrzewania uwalnia aluminium do żywności. Może to prowadzić do ekspozycji na aluminium, co jest związane z problemami neurologicznymi. Nadmierna ekspozycja może nawet prowadzić do choroby Alzheimera, autyzmu i ADHD.

Pokarmy, które nigdy nie powinny być odgrzewane

Ważne jest również, aby pamiętać, że istnieją pewne produkty, które nigdy nie powinny być podgrzewane lub odgrzewane. Dzieje się tak dlatego, że proces ten czyni je toksycznymi, nawet jeśli wcześniej nie były. Niektóre przykłady jedzenia, które lepiej spożyć świeżo po przygotowaniu i nie zostawiać ich resztek do podgrzania później:

Warzywa bogate w azotany

Gdy podgrzewasz warzywa bogate w azot, azotany przekształcają się w azotyny, zanim dotrą do jamy ustnej, co czyni je bardziej toksycznymi niż wcześniej. Jeśli będziesz takie produkty podgrzewał kolejny i kolejny raz, za każdym razem stają się coraz bardziej toksyczne. Dużo azotanów znajduje się m.in. w skórce ziemniaków, burakach, marchwi, białej kapuście.

Żywność wysokobiałkowa

Białka w żywności takiej jak jajka, kurczak i grzyby, degradują się za każdym razem, gdy je podgrzewasz, co może potencjalnie nadwerężyć Twój układ trawienny. Ponadto, jaja i grzyby są łatwo zanieczyszczone przez mikroorganizmy, dlatego najlepiej unikać spożywania ich resztek.

Ryż

Bakteryjne zarodniki łatwo rosną na ryżu, zwłaszcza gdy pozostawia się go w temperaturze pokojowej. Może to spowodować rozstrój żołądka, a nawet zatrucie. Jeśli planujesz więc zostawić ryż na później, niezwłocznie schowaj go do lodówki.

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.