Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Te techniki podgrzewania jedzenia szkodą zdrowiu

dodane przez Emilia
w Zdrowa kuchnia

Po specjalnych okazjach i świętach nierzadko zdarza się, że ludzie mają nadmierne ilości jedzenia w lodówkach. Nawet bez takich okazji, wiele osób zachowuje resztki po posiłku, aby odgrzać je później. Nie ma w tym nic złego – globalnie i tak wyrzucamy za dużo jedzenia, a poza tym lepiej odgrzać domowy posiłek niż kupić coś gotowego z powodu braku czasu na gotowanie od nowa.

Pamiętajmy jednak, jak ważne jest bezpieczeństwo prawidłowego przechowywania oraz proces podgrzewania. O ile większość z nas zdaje sobie sprawę, że resztki należy przechowywać w lodówce i się do tego stosuje, o tyle wybór sposobu podgrzewania nie jest już taki oczywisty.

Jak nie podgrzewać jedzenia

Istnieje wiele technik przygotowania jedzenie i późniejszego podgrzewania, które są używane przez wiele osób nie mających świadomości, że są one szkodliwe dla ich zdrowia. Te szkodliwe metody obejmują stosowanie produktów, które uwalniają toksyny do żywności. Poniżej znajduje się kilka przykładów, których powinieneś unikać podczas przygotowywania i podgrzewania jedzenia:

Kuchenka mikrofalowa

Większość ludzi ma kuchenkę mikrofalową w swoich domach ze względu na wygodę. Jednak wielu nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń związanych z korzystaniem z tego urządzenia. Mikrofale nie tylko skutecznie usuwają składniki odżywcze znajdujące się w żywności, ale także emitują promieniowanie, które zakłóca częstość akcji serca. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Wiedniu wiąże używanie mikrofal z uszkodzeniem nerwów i złym funkcjonowaniem nerek. Ponadto mówi się, że podgrzewanie posiłków w mikrofali zmniejsza aktywność liposomów, umożliwiając tym samym rozwój szkodliwych bakterii. Zamiast korzystać z kuchenki mikrofalowej, możesz podgrzać jedzenie w garnku lub piekarniku. To może potrwać dłużej, ale przynajmniej jest bezpieczniejsze.

Pojemniki z tworzyw sztucznych, styropian

Jeśli z jakiegoś powodu jesteś zmuszony użyć mikrofalówki, nie podgrzewaj jedzenia w plastikowych lub styropianowych pojemnikach. Te produkty, w trakcie podgrzewania uwalniają szkodliwe substancje wprost do Twojego jedzenia. Niektóre z najbardziej szkodliwych toksyn uwalnianych przez takie pojemniki to np. politereftalan etylenu (PET) i bisfenol A (BPA), które są znane z zaburzania działania układu endokrynologicznego i zostały powiązane z chorobami takimi jak nowotwór. Ponadto styropian zawiera styren, inny związek uznany przez naukowców za potencjalny czynnik rakotwórczy.

Patelnie teflonowe

Teflonowe naczynia są świetne, ponieważ żywność do nich nie przywiera. Jednak główny składnik niezbędny do stworzenia większości nieprzywierających powierzchni, czyli politetrafluoroetylenu (PTFE), jest podejrzewany o wywoływanie raka u ludzi. Ponadto niektóre produkty teflonowe zawierają również kwas perfluorooktanowy (PFOA). Ten związek chemiczny wiąże się z problemami układu odpornościowego, tarczycy i trzustki.

Folia aluminiowa

Wiele osób używa folii aluminiowej do pieczenia lub przykrywania jedzenia podczas podgrzewania. Niestety, proces podgrzewania uwalnia aluminium do żywności. Może to prowadzić do ekspozycji na aluminium, co jest związane z problemami neurologicznymi. Nadmierna ekspozycja może nawet prowadzić do choroby Alzheimera, autyzmu i ADHD.

Pokarmy, które nigdy nie powinny być odgrzewane

Ważne jest również, aby pamiętać, że istnieją pewne produkty, które nigdy nie powinny być podgrzewane lub odgrzewane. Dzieje się tak dlatego, że proces ten czyni je toksycznymi, nawet jeśli wcześniej nie były. Niektóre przykłady jedzenia, które lepiej spożyć świeżo po przygotowaniu i nie zostawiać ich resztek do podgrzania później:

Warzywa bogate w azotany

Gdy podgrzewasz warzywa bogate w azot, azotany przekształcają się w azotyny, zanim dotrą do jamy ustnej, co czyni je bardziej toksycznymi niż wcześniej. Jeśli będziesz takie produkty podgrzewał kolejny i kolejny raz, za każdym razem stają się coraz bardziej toksyczne. Dużo azotanów znajduje się m.in. w skórce ziemniaków, burakach, marchwi, białej kapuście.

Żywność wysokobiałkowa

Białka w żywności takiej jak jajka, kurczak i grzyby, degradują się za każdym razem, gdy je podgrzewasz, co może potencjalnie nadwerężyć Twój układ trawienny. Ponadto, jaja i grzyby są łatwo zanieczyszczone przez mikroorganizmy, dlatego najlepiej unikać spożywania ich resztek.

Ryż

Bakteryjne zarodniki łatwo rosną na ryżu, zwłaszcza gdy pozostawia się go w temperaturze pokojowej. Może to spowodować rozstrój żołądka, a nawet zatrucie. Jeśli planujesz więc zostawić ryż na później, niezwłocznie schowaj go do lodówki.

Tagi: Alzheimernowotwórrakryżteflontoksyny
Poprzedni Artykuł

Smog może powodować wady wrodzone u dzieci

Następny Artykuł

Pieluchomajtki nie muszą powodować podrażnień. Jak się przed nimi chronić?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

27 marca 2023

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

porady

Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

21 marca 2023

Zawsze mówię, że wystarczy popatrzeć na różne pokolenia ludzi, by stwierdzić, że każde kolejne jest coraz słabsze pod względem odpornościowym....

Reportaże

Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

15 marca 2023

Temat "najlepszej diety" rozgrzewa wiele głów. Rozgrzewa do tego stopnia, że są gotowi nie tylko bronić swojego stanowiska (co jest...

Choroby przewlekłe

Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

13 marca 2023

Dietetyka rządzi się bardzo często modą. Wystarczy cofnąć się nieco w czasie i poczytać co było na topie w poszczególnych...

Choroby przewlekłe

7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

10 lutego 2023

Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i...

Diety

Dieta MIND – zasady i przepisy

31 stycznia 2023

Dieta MIND, wbrew temu co mogłeś pomyśleć otwierając ten artykuł, nie jest przeznaczona tylko dla ludzi starszych, którzy już odczuwają...

Następny Artykuł

Pieluchomajtki nie muszą powodować podrażnień. Jak się przed nimi chronić?

Czerwona koniczyna - zioło nie tylko dla kobiet!

Najlepsze źródła białka na diecie roślinnej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

5 dni temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

2 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

3 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
  • budzik - Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm
  • haniaaaa - Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.