Na pewno wiecie, że warzywa są zdrowe, możliwe, że słyszeliście też wiele dobrego na temat jedzenia zielonych warzyw liściastych. Na wiele sposobów są one doskonałym pokarmem. Częściowo jest to zasługa chlorofilu, który zawierają. Chlorofil jest zielonym pigmentem, który jest kluczowy w fotosyntezie. Badania pokazują, że jest istotny także dla zdrowia. Poniższe 10 korzyści ze spożywania chlorofilu demonstrują jego wszechstronność i moc.
1. Pomaga kontrolować głód i zachcianki
Badanie opublikowane w 2013 roku udowodniło, że chlorofil może wspomagać tłumienie głodu. Dwadzieścia kobiet ze średnią nadwagą dostało posiłki testowe podczas trzech oddzielnych okazji w ciągu tygodnia – dwa posiłki z chlorofilem, jeden bez. Uczestniczki sygnalizowały zmniejszony głód po posiłkach zawierających chlorofil, a badania krwi pokazały stabilny poziom cukru. Te wyniki sugerują, że chlorofil powinien być uznawany jako skuteczny sposób na radzenie sobie z głodem i efektywny wspomagacz odchudzania.
2. Kontroluje zapach ciała
Chlorofil ma korzystny wpływ na zapach ciała i tego, co wydalamy. W jednym z badań, przeprowadzonym w domu spokojnej starości na 62 pacjentach, zanotowano poprawę w zapachach wydzielanych przez badanych. Co więcej, poza poprawą zapachu, chlorofil łagodził także zaparcia i gazy.
3. Wspiera gojenie
Zastosowanie chlorofilu w celu wspierania procesu gojenia pierwszy raz odnotowano niemal 100 lat temu. Jedno sprawozdanie opublikowane przez Uniwersytet Butler (w 1950 roku!) omawiało przyspieszenie czasu gojenia. Nowsze badanie wykazało, że chlorofil używany w spray znacznie pomaga w leczeniu ran. Badanie bez wątpienia potwierdza jego efektywność w tym obszarze.
4. Wspiera oczyszczanie
Zanieczyszczenia środowiskowe takie jak toksyczne metale mogą szybko zniszczyć zdrowie. Chlorofil wiąże się z toksycznymi metalami, hamując ich absorpcję. Badania pokazują, że może działać tak samo na niektóre inne substancje kancerogenne. Badanie eksperymentalne naprzemienne na grupie 4 ochotników testowało zdolność chlorofilu do usunięcia przyswojonych aflatoksyn, znanych substancji rakotwórczych. Każdy ochotnik otrzymał 3 porcje aflatoksyn, po których następował posiłek. Dwa ostatnie posiłki zawierały tabletkę chlorofilu. Rezultatem była szybka eliminacja toksyn, z czego 95% znikło w ciągu 24 godzin.
5. Chroni DNA przed smażonymi pokarmami
Smażone potrawy nie szkodzą tylko figurze, zawierają także toksyny uszkadzające ścianki jelita grubego i komórki DNA okrężnicy. W jednym badaniu, uczestnicy spożywający smażone potrawy sparowane z pokarmami ochronnymi, wliczając chlorofil, mieli mniej zniszczeń DNA komórek okrężnicy. Nie traktuj tego jako przyzwolenie na spożywanie nieograniczonej ilości smażonych rzeczy, najlepiej mimo wszystko ich unikać.
6. Silne działanie antyoksydacyjne
Chlorofil zaliczany jest do pokarmów typu ‘superfood’ z racji na właściwości odżywcze i przeciwutleniające. Chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, eliminując wolne rodniki. Jedna roślina znana z wysokiej zawartości chlorofilu, Conyza triloba, wykazała bardzo dużą aktywność antyoksydacyjną. Badanie in vitro odkryło, że jest zdolna redukować wolne rodniki jednocześnie likwidując uszkodzenia komórek.
7. Obiecujący potencjał przeciwnowotworowy
Mimo, że badania nie udowodniły na razie, że chlorofil jest sam w sobie wystarczającym lekarstwem na raka, badacze są zafascynowani jego potencjałem. Jedno z badań wykazało, że mężczyzn przyjmujących mniejsze dawki chlorofilu w diecie cechowało wyższe ryzyko raka jelita grubego. Inne badanie odnotowało skuteczność chlorofilu w pobudzaniu wątrobowych enzymów detoksyfikujących, a co za tym idzie, możliwą skuteczność przeciwko innym kancerogenom.
8. Skuteczny przeciwko Candida albicans
Przerost Candidy to duży problem dla wielu osób. Może prowadzić do zmęczenia, depresji i problemów trawiennych, a to i tak tylko kilka z długiej listy objawów. Badania pokazały, że wyizolowane roztwory chlorofilu hamują rozwój Candida albicans.
9. Wspiera utrzymanie właściwego poziomu żelaza
Zmodyfikowana forma chlorofilu znana jako chlorofilina może być wysoce efektywna w leczeniu anemii. Zamieniając żelazo na magnez w centrum molekuły, zapewnia biodostępną formę żelaza, które ciało może wykorzystać. Podczas, gdy naukowcy szukają sposobów, aby stworzyć możliwe do opatentowania leki, nikt nie musi zwlekać z rozpoczęciem brania chlorifiliny, aby skorzystać ze wszystkich jej zalet.
Chlorofil: doskonały suplement dietetyczny
Chlorofil posiada niezwykły wachlarz korzyści zdrowotnych i występują w przystępnej dla każdego formie. Bogate w chlorofil warzywa, są także zdrowe same w sobie, a także zawierają witaminy i składniki odżywcze potrzebne do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, mięśni i układu nerwowego. Spożywaj zielone warzywa liściaste (im ciemniejsza zieleń, tym lepsze) lub przyjmuj suplement z chlorofilem (np. algi).
Źródło: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/10-amazing-benefits-of-chlorophyll/