Skórka banana i cytryny, liście truskawek i inne. Jeśli wyrzucasz te jadalne części roślin, to tak naprawdę w Twoim koszu ląduje coś więcej niż tylko „odpady” – tracisz wiele wartościowych substancji.
Gorzki smak skórki banana i innych niechcianych części owoców i warzyw to zazwyczaj powód, dla którego je wyrzucamy. Jednak te „niejadalne”, jakby się mogło wydawać, pokarmy są pełne witamin i wartości odżywczych, które tracisz za każdym razem, gdy je wyrzucasz.
Oto lista takich „niejadalnych” jadalnych rzeczy:
Mniszek lekarski
Chociaż dla czytelników naszego portalu ta pozycja może wydawać się dziwna, bo pewnie większość z Was wie jak pożytecznym ziołem jest mniszek lekarski (pisaliśmy nawet o nim w tym artykule), jednak dla wielu osób mniszek jest tylko chwastem.
O zaletach mniszka nie będę się rozpisywać, bo jest to dokładnie opisane w wyżej przytoczonym artykule, przypomnę tylko, że jest to zioło detoksyfikujące, które oczyszcza i chroni wątrobę, a także zawiera bogactwo antyoksydantów i witamin.
Aby zgarnąć wszystkie korzyści z mniszka, można go zebrać samodzielnie (kwiaty, łodygi, liście i korzenie) i zagotować w formie herbaty. Do zbioru najlepiej wybrać miejsce mało uczęszczane, dalekie od ruchliwej drogi.
Liście truskawki
Nie ma żadnych wątpliwości, co do tego, że truskawki zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów i innych zdrowych związków. Jednak czy możliwe jest, że wyrzucając szypułki wraz z liśćmi tracimy coś wartościowego?
Badania mówią, że tak właśnie jest. Szypułki i liście truskawek, podobnie jak truskawki same w sobie, zawierają flawonoidy chroniące przed starzeniem i pogorszeniem funkcji kognitywnych. Zawierają także antyoksydanty zwane antocyjanami, które mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Liście truskawek można jeść na surowo, pić w postaci naparów lub kupić jako gotową do zaparzenia herbatę.
Nagietek (Calendula Officinalis)
Nagietek stosowany był jakoś środek przeciwzapalny, przeciwpadaczkowy i antybakteryjny przez tysiące lat w starożytnym systemie medycznym Indii, czyli Ajurwedzie. Współczesne badania poszerzają listę jego korzyści o właściwości antynowotworowe, usypiające, przeciwdziałające tworzeni się guzów, przyspieszające gojenie się ran, antyseptyczne i wspierające zdrowie psychiczne.
Nagietek możesz wrzucać do sałatek, herbat lub zjadać na surowo, prosto z ogródka.
Skórka cytryny
Może masz już w nawyku picie codziennie rano wody z cytryną. Jest to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, pobudzenie trawienia i łagodną detoksykację. Z dużym prawdopodobieństwem nie korzystasz jednak z benefitów jakie daje skórka z cytryny, tylko po prostu ją wyrzucasz.
Oprócz wysokiej zawartości witaminy C, skórka z cytryny zawiera substancję o nazwie d-limonen, który wykazał działanie przeciwnowotworowe. Jedno z badań pokazało, że, uczestnicy którzy codziennie pili sok z cytrusów (bez dodatku skórki) uzyskiwali bardzo niewielki lub nie uzyskiwali w ogóle efektu ochronnego przed rakiem skóry, podczas, gdy badania spożywający też skórę mieli niższe ryzyko raka skóry.
Zamiast więc wyrzucać skórę cytryny, dodaj jej ćwiartkę do smoothie lub spróbuj wysuszyć ją i zmielić w młynku do kawy, aby uzyskać własnoręcznie zrobioną posypkę ze skórki cytryny, którą możesz wykorzystać do ryb lub warzyw.
Ponieważ cytryny z rolnictwa konwencjonalnego należą do owoców mocno zanieczyszczonych pestycydami, upewnij się, że kupujesz cytryny ekologiczne, jeśli masz zamiar wykorzystać ich skórkę.
Skórka pomarańczy
Kolejny cytrus, którego skórka jest bardzo wartościowa. Skórka pomarańczy bogata jest w hesperydynę, przeciwzapalny flawonoid, który w badaniach udowodnił właściwości obniżające ciśnienie krwi i cholesterol. Co więcej, inne flawonoidy mają zdolność do hamowania rozwoju raka poprzeć przenikanie do membran komórek.
Aby uniknąć pestycydów, kupuj pomarańcze tylko z rolnictwa ekologicznego. Tak samo jak w przypadku cytryn, skórkę możesz dodawać do smoothie lub wysuszyć i zrobić z niej herbatę albo zetrzeć i stworzyć w ten sposób przyprawę.
Liście brokułu
Zamiast wyrzucać, warto je dodawać do sałatek i zup. Badania pokazują, że liście brokułu zawierają duże ilości fenoli i innych antyoksydantów, które mają działanie antynowotworowe oraz zwalczają wolne rodniki, co pomaga przeciwdziałać starzeniu i stanom zapalnym.
Liście kalafiora
Posiekanie liści kalafiora i dodanie ich do dania może być jednym z lepszych kuchennych pomysłów. Zielenina z kalafiora jest bogatym źródłem witaminy C i przeciwstarzeniowych antyoksydantów, a także żelaza i beta karotenu. Żelazo z liści kalafiora wydaje się być wysokoprzyswajalne (świetne w przypadku anemii): jedno badanie pokazało, że wprowadzenie do diety dziewczynek z anemią liści kalafiora wpłynęło pozytywnie na poziom żelaza.
Skórka kiwi
To, że jest włochata, nie oznacza, że jest niejadalna. Zjedzenie skórki kiwi zapewni dodatkową dawkę błonnika, witaminy K i przeciwutleniaczy. Uczestnicy badania, którzy codziennie spożywali kiwi, złagodzili swoje sympotomy zespołu jelita drażliwego i innych problemów trawiennych, co może być związane z błonnikiem zawartm w tym owocu.
Zblenduj skórki wraz ze swoim smoothie lub żuj je jak gumę do żucia.
Skórka banana
Oprócz wybielania zębów, skórka banana działa także antybakteryjnie. Co więcej, wypełniona jest wieloma bioaktywnymi związkami, takimi jak flawonoidy, taniny, florotaniny i alkaloidy, które mają efekt przeciwzapalny.
Tak jak w przypadku cytrusów, jeśli chcemy użyć skórki banana, należy w tym celu wykorzystać banana ekologicznego, aby uniknąć dużej dawki pestycydów.
Podsumowanie
Warto pamiętać, że nasi przodkowie wykorzystywali rośliny w największym możliwym stopniu i nie wyrzucali, tak jak my, tylu jej części. Nauczeni jesteśmy jeść tylko to, co najładniejsze, najbardziej miękkie i najsłodsze, zapominając, że zazwyczaj roślina jest jadalna w całości, a my tracimy wiele jej składników odżywczych, wyrzucając jakąś jej część.
Ważne jest, aby wszystkie wyżej wymienione pokarmy myć bardzo dokładnie przed użyciem (chociaż to się tyczy wszystkich warzyw i owoców), a najlepiej kupować je z ekologicznych źródeł. Jeśli nie mamy możliwości zakupu ekologicznych cytrusów i bananów – w tym przypadku lepiej będzie zrezygnować ze spożywania ich skórek.
Źródło: https://blog.paleohacks.com/edible-healthy-foods/