Odgrzewanie w mikrofali szkodzi zdrowiu

Odgrzewanie w mikrofali szkodzi zdrowiu

Mrożonka wsadzona do mikrofali i odgrzana w kilka minut jest bardzo kuszącą opcją po wielu godzinach pracy. Nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku, krojenia składników, przyrządzania, ani czasu, bo zajmuje co najwyżej kilkanaście minut. Niestety takie posiłki mogą szkodzić zdrowiu.

Gotowanie, sprzątanie kuchni, zmywanie – wszystkie te czynności mogą wydawać się czasochłonne i mało kto ma ochotę na ich wykonywanie po ciężkiej pracy. Gotowe posiłki z mrożonek są wygodne, a niektóre nawet bardzo smaczne. Jak to najczęściej bywa, takie ułatwienia nie idą w parze ze zdrowiem. I nie mówię tu tylko o składach takich mrożone, ponieważ można znaleźć i takie bez utwardzonych tłuszczy, cukru i innych zbędnych składników. Sęk w tym, że nawet jeśli kupiona przez nas mrożonka ma w składzie tylko zdrowe, niskokaloryczne, mało przetworzone składniki, przygotowanie jej w mikrofali wpływa na zawartość składników odżywczych. Mikrofalówka znacznie obniża wartość odżywczą jedzenia, a także wpływa na zdrowie, czyniąc je bardziej podatnym na choroby. To nasuwa pytanie: czy wygoda jest warta poświęcania zdrowia?

Te pytania powinien znać każdy, kto udaje się do lekarza onkologa.

Zapisz się do newslettera i pobierz BEZPŁATNY poradnik!


Zapisując się do newslettera będziesz otrzymywał także bieżące informacje o naszych webinarach, bezpłatnej internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia, informacje o produktach z naszego sklepu. Zapoznaj się z polityką prywatności jaką stosujemy w tym względzie.

Mikrofala zabija wartości odżywcze

Podgrzewanie posiłków w mikrofali może pozbawić je pierwotnych składników odżywczych. Nawet jeśli mrożonka zawiera składniki bogate odżywczo, to odgrzanie jej w mikrofali przekształca ją w „martwe jedzenie” wskutek strat dielektrycznych. Molekuły wody szybko wirują w mikrofali oraz w jedzeniu na wysokich częstotliwościach, co stwarza tarcie molekularne i sprawia, że jedzenie staje się ciepłe. Powoduje to jednak zmiany w strukturze molekularnej jedzenie, czego skutkiem jest utrata wartości odżywczych.

Mikrofala niszczy mleko matki i witaminę B12

Właściwości zdrowotne witaminy B12 są natychmiast niszczone, kiedy zostanie ona podgrzana w mikrofali. W badaniu opublikowanym Journal of Agricultural and Food Chemistry, badacze analizowali efekty podgrzewania w mikrofali na utratę witaminy B12 w pokarmach takich jak surowa wołowina, wieprzowina i mleko. Wyniki badania pokazały, że utrata witamin kształtowała się na poziomie 30-40%, kiedy jedzenie było poddane działaniu mikrofali. Również przekształcanie witaminy B12 do nieaktywnej formy odnotowano podczas podgrzewania w mikrofali.

Także czynniki o właściwościach przeciwbakteryjnych obecne w mleku kobiecym są niszczone przez mikrofalę. W jednym z badań analizowano skutki popularnej w USA praktyki podgrzewania zamrożonego mleka kobiecego na oddziałach intensywnej terapii dla dzieci. Badacze wykorzystali 22 świeżo zamrożone próbki mleka, aby zbadać je pod kątem aktywności lizozymu i przeciwciał, i podgrzewali je przez 30 sekund na niskiej lub wysokiej mocy. Odkryto, że kobiece mleko podgrzewane w mikrofali na wysokiej temperaturze jest bardziej podatne na rozwój E Coli – 18 razy bardziej niż próbka kontrolna (mleko kobiece nie podgrzewane w mikrofali). Podgrzewanie na niższej mocy także znacznie zmniejszało aktywność lizozymu i zwiększało ryzyko wzrostu szkodliwych dla dzieci bakterii.

Mikrofala przyczynia się do tworzenia związków rakotwórczych

Kiedy podgrzewasz jedzenie znajdujące się w plastikowym opakowaniu, do pokarmu przedostają się rakotwórcze związki. Opierając się na rosyjskich i niemieckich badaniach, rząd Rosyjski wystosował ostrzeżenie o tym, jakie zagrożenia dla zdrowia i środowiska może powodować kuchenka mikrofalowa. Masa produktów o przeznaczeniu do odgrzania w mikrofali wykazała zawartość toksycznych substancji, takich jak BPA, poli(tereftalan etylenu), benzen, toulen i ksylen. Plastikowe opakowania używane w mikrofali wydzielają związki kancerogenne oraz inne szkodliwe toksyny, które przedostają się do jedzenia, a następnie są absorbowane przez organizm.

Mikrofala może zmienić skład krwi

W szwajcarskim badaniu klinicznym, badacze odkryli zmiany zachodzące we krwi u osób, które spożyły odgrzane w mikrofali mleko i warzywa. Ośmiu uczestników badania zjadło serię pokarmów przygotowanych na różne sposoby, łączenie z pokarmami odgrzanymi w mikrofali. Okazało się, że spożycie jedzenie przygotowanego w mikrofali skutkuje następującymi zmianami we krwi:

  • zwiększenie poziomu cholesterolu
  • zmniejszenie liczby leukocytów (białych krwinek), co może sugerować zatrucie
  • zmniejszenie liczby czerwonych krwinek
  • zmniejszenie poziomu hemoglobiny

Mikrofala może zmienić rytm zatokowy serca

Microfala może bezzwłocznie wpływać na organizm, ze względu na promieniowanie o częstotliwości 2,4 GHz, które emituje. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Trent (Kanada), ujawniło, że  poziom promieniowania emitowanego prze mikrofale wpływa na rytm zatokowy serca oraz na jego zmienność. Te poziomy mieszczą się w oficjalnych normach bezpieczeństwa, jednak mogą powodować tego typu zmiany. Jeśli doświadczasz nieregularnego bicia serca lub bólów w klatce piersiowej, a jednocześnie regularnie korzystasz z kuchenki mikrofalowej, może dobrym pomysłem będzie z niej zrezygnować.

 

Źródła: https://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/microwave-cancer_b_684662.html, http://www.medicaldaily.com/microwaves-are-bad-you-5-reasons-why-microwave-oven-cooking-harming-your-health-250145

 

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.