Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Suplementy
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

    Zagadka na sprawność umysłu

    Luteina dla zdrowego wzroku

    Srebro koloidalne trzeba było uwalić

    Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

    Jak probiominerał PBM pomaga w czasie upałów?

    Probiotyk dla dzieci – dlaczego powinny go stosować?

    Radykalne oczyszczanie wątroby? Zastanów się 2 razy czy dobrze robisz…

    Nowa era w korekcji wzroku – okulary progresywne

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Odgrzewanie w mikrofali szkodzi zdrowiu

dodane przez Emilia
w Nowotwory - terapie, Styl życia, Warto przeczytać

Mrożonka wsadzona do mikrofali i odgrzana w kilka minut jest bardzo kuszącą opcją po wielu godzinach pracy. Nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku, krojenia składników, przyrządzania, ani czasu, bo zajmuje co najwyżej kilkanaście minut. Niestety takie posiłki mogą szkodzić zdrowiu.

Gotowanie, sprzątanie kuchni, zmywanie – wszystkie te czynności mogą wydawać się czasochłonne i mało kto ma ochotę na ich wykonywanie po ciężkiej pracy. Gotowe posiłki z mrożonek są wygodne, a niektóre nawet bardzo smaczne. Jak to najczęściej bywa, takie ułatwienia nie idą w parze ze zdrowiem. I nie mówię tu tylko o składach takich mrożone, ponieważ można znaleźć i takie bez utwardzonych tłuszczy, cukru i innych zbędnych składników. Sęk w tym, że nawet jeśli kupiona przez nas mrożonka ma w składzie tylko zdrowe, niskokaloryczne, mało przetworzone składniki, przygotowanie jej w mikrofali wpływa na zawartość składników odżywczych. Mikrofalówka znacznie obniża wartość odżywczą jedzenia, a także wpływa na zdrowie, czyniąc je bardziej podatnym na choroby. To nasuwa pytanie: czy wygoda jest warta poświęcania zdrowia?

Mikrofala zabija wartości odżywcze

Podgrzewanie posiłków w mikrofali może pozbawić je pierwotnych składników odżywczych. Nawet jeśli mrożonka zawiera składniki bogate odżywczo, to odgrzanie jej w mikrofali przekształca ją w „martwe jedzenie” wskutek strat dielektrycznych. Molekuły wody szybko wirują w mikrofali oraz w jedzeniu na wysokich częstotliwościach, co stwarza tarcie molekularne i sprawia, że jedzenie staje się ciepłe. Powoduje to jednak zmiany w strukturze molekularnej jedzenie, czego skutkiem jest utrata wartości odżywczych.

Mikrofala niszczy mleko matki i witaminę B12

Właściwości zdrowotne witaminy B12 są natychmiast niszczone, kiedy zostanie ona podgrzana w mikrofali. W badaniu opublikowanym Journal of Agricultural and Food Chemistry, badacze analizowali efekty podgrzewania w mikrofali na utratę witaminy B12 w pokarmach takich jak surowa wołowina, wieprzowina i mleko. Wyniki badania pokazały, że utrata witamin kształtowała się na poziomie 30-40%, kiedy jedzenie było poddane działaniu mikrofali. Również przekształcanie witaminy B12 do nieaktywnej formy odnotowano podczas podgrzewania w mikrofali.

Także czynniki o właściwościach przeciwbakteryjnych obecne w mleku kobiecym są niszczone przez mikrofalę. W jednym z badań analizowano skutki popularnej w USA praktyki podgrzewania zamrożonego mleka kobiecego na oddziałach intensywnej terapii dla dzieci. Badacze wykorzystali 22 świeżo zamrożone próbki mleka, aby zbadać je pod kątem aktywności lizozymu i przeciwciał, i podgrzewali je przez 30 sekund na niskiej lub wysokiej mocy. Odkryto, że kobiece mleko podgrzewane w mikrofali na wysokiej temperaturze jest bardziej podatne na rozwój E Coli – 18 razy bardziej niż próbka kontrolna (mleko kobiece nie podgrzewane w mikrofali). Podgrzewanie na niższej mocy także znacznie zmniejszało aktywność lizozymu i zwiększało ryzyko wzrostu szkodliwych dla dzieci bakterii.

Mikrofala przyczynia się do tworzenia związków rakotwórczych

Kiedy podgrzewasz jedzenie znajdujące się w plastikowym opakowaniu, do pokarmu przedostają się rakotwórcze związki. Opierając się na rosyjskich i niemieckich badaniach, rząd Rosyjski wystosował ostrzeżenie o tym, jakie zagrożenia dla zdrowia i środowiska może powodować kuchenka mikrofalowa. Masa produktów o przeznaczeniu do odgrzania w mikrofali wykazała zawartość toksycznych substancji, takich jak BPA, poli(tereftalan etylenu), benzen, toulen i ksylen. Plastikowe opakowania używane w mikrofali wydzielają związki kancerogenne oraz inne szkodliwe toksyny, które przedostają się do jedzenia, a następnie są absorbowane przez organizm.

Mikrofala może zmienić skład krwi

W szwajcarskim badaniu klinicznym, badacze odkryli zmiany zachodzące we krwi u osób, które spożyły odgrzane w mikrofali mleko i warzywa. Ośmiu uczestników badania zjadło serię pokarmów przygotowanych na różne sposoby, łączenie z pokarmami odgrzanymi w mikrofali. Okazało się, że spożycie jedzenie przygotowanego w mikrofali skutkuje następującymi zmianami we krwi:

  • zwiększenie poziomu cholesterolu
  • zmniejszenie liczby leukocytów (białych krwinek), co może sugerować zatrucie
  • zmniejszenie liczby czerwonych krwinek
  • zmniejszenie poziomu hemoglobiny

Mikrofala może zmienić rytm zatokowy serca

Microfala może bezzwłocznie wpływać na organizm, ze względu na promieniowanie o częstotliwości 2,4 GHz, które emituje. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Trent (Kanada), ujawniło, że  poziom promieniowania emitowanego prze mikrofale wpływa na rytm zatokowy serca oraz na jego zmienność. Te poziomy mieszczą się w oficjalnych normach bezpieczeństwa, jednak mogą powodować tego typu zmiany. Jeśli doświadczasz nieregularnego bicia serca lub bólów w klatce piersiowej, a jednocześnie regularnie korzystasz z kuchenki mikrofalowej, może dobrym pomysłem będzie z niej zrezygnować.

 

Źródła: https://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/microwave-cancer_b_684662.html, http://www.medicaldaily.com/microwaves-are-bad-you-5-reasons-why-microwave-oven-cooking-harming-your-health-250145

 

Tagi: mikrofalanowotworyrak
Poprzedni Artykuł

Zaskakujące właściwości chlorofilu

Następny Artykuł

9 zdrowych pokarmów, które wydają się niejadalne + ich właściwości zdrowotne

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

porady

Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

15 lipca 2023

Pobieżne przejrzenie internetu pozwala łatwo zauważyć, że nie ma popularnych piosenek o wątrobie lub nerkach. Celine Dion nigdy nie napisała...

Warto przeczytać

5 składników żywności, które mogą powodować niekontrolowany przyrost masy ciała

11 lipca 2023

Problem otyłości rośnie, zarówno na świecie, jak i w Polsce. 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet w Polsce ma...

Psyche a Zdrowie

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

6 maja 2023

Wdzięczność z definicji jest docenieniem lub uznaniem czegoś, co zostało dla nas zrobione przez osobę, przez samo życie lub dostrzeżone przez siłę...

porady

Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

3 kwietnia 2023

Odpowiednia ilość i jakość snu jest niezmiernie ważna dla zdrowia, tak jak dieta czy ćwiczenia fizyczne. Dobry sen w ogromnym...

Choroby przewlekłe

Jak oddychać, aby opóźnić starzenie się organizmu?

13 lipca 2023

Tlen daje nam życie, ale żeby móc w pełni cieszyć się tym niewidzialnym „pokarmem” musimy nauczyć się prawidłowo oddychać i...

Warto przeczytać

Dieta może pomóc w opanowaniu choroby Alzheimera

31 stycznia 2023

Starzenie się populacji oraz złe nawyki dotyczące profilaktyki zdrowia na całym świecie zwiększają ryzyko występowania choroby Alzheimera. Obecnie ta choroba...

Następny Artykuł

9 zdrowych pokarmów, które wydają się niejadalne + ich właściwości zdrowotne

21 sekund do kontaktu z placówką medyczną? To możliwe!

Bromelina – enzym ananasa o niezwykłych właściwościach

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

2 tygodnie temu

Zagadka na sprawność umysłu

3 tygodnie temu

Luteina dla zdrowego wzroku

3 tygodnie temu

Srebro koloidalne trzeba było uwalić

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Krzeszny - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Michał - Zagadka na sprawność umysłu
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.