Według badań opublikowanych w Journal of Biological Chemistry, zielona herbata może być bardzo skuteczna w zapobieganiu zgonom z powodu ataków serca i udarom spowodowanym miażdżycą.
Naukowcy z Uniwersytetów Lancaster i Leeds odkryli, że związek znajdujący się w zielonej herbacie, obecnie badany pod kątem zdolności do redukowania blaszek amyloidowych w mózgu w chorobie Alzheimera, również rozpada się i rozpuszcza potencjalnie niebezpieczne blaszki białkowe, które można znaleźć w naczyniach krwionośnych.
Ryzyko związane z miażdżycą
Miażdżyca polega na gromadzeniu się lipidów w tętnicach, co może zmniejszyć przepływ krwi do serca i mózgu. W zaawansowanych stadiach choroby białko zwane apolipoproteiną A-1 (apoA-1) może tworzyć złogi amyloidowe, które mają podobną strukturę do tych związanych z chorobą Alzheimera. Osady te gromadzą się w blaszkach miażdżycowych. W tym przypadku zwiększają one rozmiar blaszek, dodatkowo ograniczając przepływ krwi, a także mogą zmniejszać stabilność blaszek, zwiększając ryzyko ataku serca lub udaru.
Naukowcy odkryli, że Galusan epigallokatechiny (EGCG), najczęściej kojarzony z zieloną herbatą, wiąże się z włóknami amyloidowymi apoA-1. To przekształca włókna w mniejsze rozpuszczalne cząsteczki, które nie wiążą się z aż tak dużym ryzykiem uszkodzenia naczyń krwionośnych.
EGCG – jak go wykorzystać?
Obecnie zespół pracuje nad znalezieniem sposobów na wprowadzenie skutecznych ilości EGCG do krwioobiegu bez konieczności picia dużych i potencjalnie szkodliwych ilości zielonej herbaty. Może to obejmować modyfikację struktury chemicznej EGCG, ułatwiającą wchłanianie jej z żołądka i zapewniającą większą odporność na metabolizm lub opracowanie nowych metod dostarczania cząsteczki do blaszek – na przykład poprzez wstrzyknięcie.

David Middleton, profesor chemii na Uniwersytecie Lancaster, zauważył, że korzyści zdrowotne zielonej herbaty były szeroko promowane i od pewnego czasu wiadomo już, że EGCG może zmieniać struktury blaszek amyloidowych związanych z chorobą Alzheimera. „Nasze wyniki pokazują, że ten intrygujący związek może być również skuteczny przeciwko typom blaszek, które mogą powodować zawały serca i udary“.
Profesor Sheena Radford, współautorka badań, powiedziała: “Wyniki tej tury badań są bardzo zachęcające. Teraz musimy zastosować najlepsze techniki naukowe, aby dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wyekstrahować cząsteczki EGCG z zielonej herbaty i przekształcić je w funkcjonujące narzędzie do walki z ograniczającymi życie problemami zdrowotnymi. ”
Zdjęcie: Depositphotos
Herbaty mają wiele drogocennych właściwości. Warto je pić