Superfoods to szybki i łatwy sposób na dostarczenie organizmowi ważnych składników odżywczych. Jednak na początek warto conieco się o nich dowiedzieć i w czym mogą pomóc.
Jak super mogą one faktycznie być?
Okazuje się, że całkiem super. Oto dlaczego…
W największym skrócie, superfood są świetne dla Twojego organizmu, gdyż wszystkie są naturalne i wypełnione wieloma substancjami odżywczymi, których nasze ciała potrzebują, ale w codziennej diecie ich nie otrzymują. A ponieważ są to zwykle produkty wolne od GMO, oznacza to, że pochodzą od ciężko pracujących rolników, którzy dbają o swoje uprawy i ziemię w zrównoważony sposób.
Oto moich 7 najlepszych dodatków do koktajli:
-
Nasiona chia
Jeśli szukasz podstawowego superfood, to trafiłeś we właściwe miejsce. Te supernasiona „na wszystko” są dobre dla mózgu, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega. Mają także dobry wpływ na nasze serce. Zawierają szeroką gamę innych składników odżywczych, takich jak: białko, błonnik, aminokwasy, witaminy, minerały, żelazo, wapń i przeciwutleniacze. Używaj maksymalnie dwóch-trzech łyżek nasion chia w swoim koktajlu. Więcej o właściwościach chia możesz przeczytać w tym artykule.
-
Olej kokosowy
W Oleju kokosowym większa część kwasów tłuszczowych składa się z kwasu laurynowego, naturalnie występującego na przykład w mleku matki. Kwas laurynowy buduje odporność, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo. Stanowi idealną ochronę przed infekcjami. Olej kokosowy upraszczając nieco to tłuszcz, który spala tłuszcz. Przyśpiesza metabolizm, a dodatkowo zmniejsza apetyt, dzięki czemu nie dość, że jesz mniej, to jeszcze szybciej spalasz to, co zjesz. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię. Użyj jednej łyżki stołowej oleju kokosowego w swoim zielonym koktajlu na śniadanie.
-
Białko konopne
Czasami może być trudno uzyskać odpowiednie ilości białka i błonnika, których nasz organizm potrzebuje. Proszek z białka konopnego sprawia, że staje się to nieco łatwiejsze. Zawiera aż 50% białka i znacznie więcej błonnika niż proszki białkowe na bazie soi. Konopie są również przyjazne dla dzieci, ponieważ pobudzają ich rozwój dzięki swoim aminokwasom. Sportowcy mogą również zwrócić się do tego super pożywienia ze względu na jego zdolność do naprawy mięśni. Można dodać jedną do czterech łyżek białka konopnego. Ma wyczuwalny smak. Możesz także kupić nasiona konopi i posypać jedną lub dwiema łyżkami stołowymi koktajl lub dodać do sałatek dla uzyskania orzechowego, pełnego protein smaku.
-
Jagody goji
Być może jednym z najsmaczniejszych superfood są jagody goji, znane ze swojej leczniczej siły. Składniki odżywcze zawarte w tych jagodach to antyoksydanty i aminokwasy, ale prawdziwa siła leży w ponad 20 witaminach i minerałach. Te cenne składniki odżywcze były używane od wieków w kulturach azjatyckich do wzmacniania wzroku, walki z wirusami, przywracania równowagi hormonalnej, a nawet do wspomagania długiego życia. Nie czujesz się najlepiej? Osłodź swoje smoothie połową szklanki tych jagód! Przeczytaj więcej na temat właściwości goji – kliknij tutaj.
-
Jagody acai w proszku
Ten superfood znany jest z często popełnianej błędnej wymowy (‘akai’ zamiast poprawnego ‘asai’), lecz także ze swoich właściwości zdrowotnych. Te brazylijskie jagody są pełne antyoksydantów, które zwiększają energię organizmu i zdolność koncentracji. Acai mają szeroki zakres możliwości. Ich kremowa konsystencja i niemal czekoladowy smak dobrze pasują do słodkich i pikantnych smaków. Wystarczy dodać do koktajlu zaledwie jedną łyżkę stołową. Więcej o właściwościach acai dowiesz się z tego artykułu.
-
Proszek maca
To peruwiańskie pożywienie wykorzystuje się w tradycyjnym leczeniu od tysięcy lat. Wiadomo, że maca w naturalny sposób wspiera zdolność organizmu do przystosowania się do stresu. Zwiększa poziom energii, witalności i wytrzymałości – co czyni ją idealnym pożywieniem dla zapracowanych osób. Ma subtelny słodki smak i jest świetna dla sportowców wytrzymałościowych. O właściwościach macy przeczytaj dużo więcej w tym artykule.
-
Spirulina w proszku
Superfoody nie zawsze są wykonane z efektownych roślin. Czasem są zrobione z glonów stawowych, takich jak spirulina. Chociaż jej smak może być poniżej przeciętnej (alias: okropny), nadrabia wysoką zawartością wszystkiego co zdrowe i pożywne. Po prostu użyj niewielkiej ilości, aby uzyskać korzyści bez intensywnego smaku. Najważniejsze dwa składniki spiruliny to białka i kwasy tłuszczowe omega. Używaj od 1/2 do dwóch łyżeczek spiruliny w codziennym koktajlu. Najlepiej zacząć od połowy łyżeczki i stopniowo zwiększać ilość. Więcej m.in. o spirulinie przeczytasz w tym artykule.
To niesamowite,że są ludzie tacy jak Pan, którzy chcą nieść innym” dobrą nowine”!
Rewelacja! Nie mogę się doczekać na wyzwanie 😉
Spirulinę dodaję do koktajlów zielonych i rzeczywiście do smaku trudno sie przyzwyczaic ale czego się nie robi dla zdrowia
A ja lykam tabletki spiruliny od 7 lat, do tego Astaxantyne i olej z czarnuszki w kapsulkach, zapomnialam dawno co to przeziebienie czy katar. Wokol wszyscy choruja a ja sie nie zarazam. Od niedawna biore tez kapsulki z kurkuma i kadzidlem, super. Pozdrawiam.
Stanowczo mało piję koktajli. Będę musiała to zmienić
Warto spróbować. Nie piłam jeszcze takich