Siarka może kojarzyć nam się z brzydkim zapachem, ale pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych i serca, a także działa na korzyść włosów i skóry. Spożywanie pokarmów bogatych w siarkę pomaga również chronić się przed niebezpiecznymi chorobami, takimi jak rak, choroby układu krążenia i cukrzyca.
Trzecia pod względem liczebności minerałów w ciele, siarka jest obecna w całym organizmie. Większość ludzi posiada ok. 140 gramów tego pierwiastka. Suplementy diety mogą uzupełniać stężenie siarki, zwykle jednak czerpiemy ją z pożywienia.
Owoce są ubogim źródłem siarki – tylko banany, orzechy kokosowe, pomidory i arbuzy mają wystarczającą ilość tego składnika odżywczego.
Natomiast spore ilości siarki lub jej związków zawiera wiele warzyw. Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, brukselka, kapusta i jarmuż, biorą swój zapach i smak z oszałamiających ilości tego minerału.
Warzywa cebulowe, takie jak czosnek, por i cebula nie pozostają daleko w tyle. Pomagają również zapobiegać zakrzepom krwi i kontrolować poziom cholesterolu. Rośliny strączkowe również dostarczają dużo siarki. Wegetarianie mogą przyjmować dzienną dawkę z fasoli, soczewicy i soi. Tofu wypada korzystnie w porównaniu z mięsem pod względem zawartości siarki i białka.
Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego zawierają duże ilości składników odżywczych. Wiele produktów mlecznych i większość mięs zawiera siarkę. Żółtka jaj dostarczają mnóstwa minerałów.
Siarka poprawia wygląd ciała, dzięki czemu czujesz się lepiej
Powszechność występowania siarki w ludzkim ciele i tak wiele jej źródeł w żywności podkreśla jej znaczenie. Oto niektóre z najważniejszych funkcji tego minerału:
Po pierwsze, siarka odgrywa kluczową rolę w produkcji insuliny. Niedobór tego hormonu metabolicznego utrudnia organizmowi równoważenie poziomu cukru we krwi. Niedobór siarki i insuliny czyni daną osobę bardziej podatną na cukrzycę.
Następnie, ten składnik odżywczy może działać jako naturalny środek przeciwbólowy dla stawów i mięśni. Warzywa często zawierają znaczne ilości związku siarkowego – metylosulfonylometanu. Ta substancja chemiczna występuje w wielu lekach farmaceutycznych stosowanych w łagodzeniu bólu. Metylosulfonylometan w lekach przeciwbólowych jest prawdopodobnie zsyntetyzowaną formą naturalnego związku na bazie siarki.
Po trzecie, siarka sprawia, że włosy i skóra są zdrowsze i piękniejsze. Jest powiązana z kolagenem i keratyną – białkami, z których składają się włosy, paznokcie i skóra. Kolagen zapewnia elastyczność skóry oraz tkanki łącznej w stawach. Jednym z jego składników jest siarka. Minerał ten pojawia się jako składnik wielu produktów do pielęgnacji włosów i skóry. Żele do twarzy, szampony, kremy do skóry i podobne produkty często wykorzystują siarkę do zapobiegania lub usuwania trądziku, wyprysków, łupieżu i tym podobnych.
Po czwarte, siarka wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Minerał wykazuje aktywność przeciwutleniającą. Działa również poprzez naturalne rozrzedzanie krwi. Przegląd badań z 2006 roku, przeprowadzony przez naukowców z Nagoya University sugerował, że siarka obniża poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), tak zwany „zły cholesterol”.
Po piąte, siarka może pomóc w kontrolowaniu poziomu miedzi w organizmie. Większość ludzi ma nieco więcej miedzi niż potrzebuje. W niewielu badaniach zbadano interakcje między siarką a miedzią. Liczne badania na organizmach żywych wykazały, że siarka zapobiegała gromadzeniu się miedzi u zwierząt.
Po szóste, siarka może pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom. National Cancer Institute wskazał, że związki siarki zwane glukozynatami zakłócały wzrost komórek rakowych w okrężnicy, płucach, jajnikach, prostacie i żołądku. Glukozynaty neutralizują również substancje rakotwórcze, tłumią bakterie chorobotwórcze i zwalczają stany zapalne. Występują obficie w warzywach krzyżowych.
Uwagi
Osoby z nietolerancją siarki oraz niektórzy pacjenci z zespołem nieszczelnego jelita lub SIBO mogą chcieć przestrzegać diety o niskiej zawartości siarki. Jednak większość ludzi odniesie znaczne korzyści ze spożywania pożywnych pokarmów, które zawierają dużo siarki.
Dobrej jakości siarkę organiczną MSM można zakupić w naszym sklepie z artykułami z polecenia.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2019-08-29-eating-foods-rich-in-sulfur-benefits-the-body-heres-how.html