Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że czujesz się świetnie, ale także, że wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie od wewnątrz. Istnieją pewne produkty, które chronią komórki skóry przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym (UV), utrzymują skórę w stanie nawilżonym i zwalczają uszkodzenia skóry spowodowane wolnymi rodnikami. Oto 10 produktów, które warto jeść, aby Twoja skóra była zdrowa i wyglądała młodziej:
Awokado
Awokado są dobre dla skóry, ponieważ zawierają przeciwutleniacze – witaminę A i witaminę E – które chronią zarówno przed promieniowaniem UV, jak i utrzymują nawilżenie skóry. Ponadto zawierają glutation, jeden z najsilniejszych antyoksydantów, który utrzymuje skórę w zdrowiu. Znajdziesz w nich także mononukleotyd nikotynamidowy (NMN), związek, który może mieć działanie przeciwstarzeniowe. Awokado jest również wypełnione zdrowymi tłuszczami, które pomagają rozwijać i utrzymywać zdrowe komórki oraz zmniejszać ryzyko chorób serca i udaru.
Borówki
Borówki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Owoce te mają stosunkowo łagodny smak i można je dodawać do owsianek, muesli, naleśników, koktajli lub jeść je bezpośrednio jako przekąskę. Wszystkie inne rodzaje owoców jagodowych, takie jak jeżyny, maliny i truskawki, również zawierają przeciwutleniacze.
Zielona herbata
Oprócz wody, picie zielonej herbaty to świetny sposób na nawodnienie. Utrzymuje skórę w zdrowiu, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, witaminę B3 i substancję o nazwie 3-galusan epigallokatechiny (EGCG), o którym pisaliśmy już w tym artykule.
Jarmuż
Jarmuż to zielone warzywo liściaste, które zawiera duże ilości potasu. Potas utrzymuje nawodnione i jędrne komórki skóry. Zawiera również antyoksydacyjną witaminę K, która zapobiega krzepnięciu krwi i może zmniejszać cienie pod oczami, blizny i pajączki.
Pomarańcze
Pomarańcze są dobre dla skóry, m.in. dlatego, że są bogate w wodę, która utrzymuje nawilżenie skóry. Owoce te są również bogate w witaminę C, która jest potrzebna organizmowi do produkcji kolagenu. Kolagen to ważne białko, które utrzymuje skórę jędrną i zwalcza widoczne oznaki starzenia. Jedzenie 1 średniej pomarańczy dziennie może zapewnić ponad 100 procent dziennego zalecanego spożycia witaminy C.
Granaty
Podobnie jak pomarańcze, granaty są pełne witaminy C. Są również bogate w inne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i promują zdrowy koloryt skóry.
Bataty
Bataty utrzymują skórę w zdrowiu, ponieważ są bogate w witaminę C i beta-karotenem, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A i przeciwutleniacze.
Pomidory
Pomidory są również pełne witaminy C. Oprócz tego, zawierają także likopen. Ten silny fitochemiczny składnik jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed uszkodzeniem przez słońce, zwalczając wolne rodniki powodowane przez promienie UV. Oprócz działania ochronnego na skórę, likopen wspiera również zdrowie układu krążenia i chroni przed rakiem.
Arbuzy
Arbuzy są soczystymi letnimi owocami, które zawierają około 92 procent wody. Dzięki temu świetnie nawilżają skórę. Podobnie jak pomidory, arbuzy są również bogate w likopen. Przeciętny arbuz zawiera nawet do 40 procent więcej likopenu niż surowe pomidory. Jedzenie arbuzów może chronić skórę przed starzeniem się, zmarszczkami, a nawet rakiem skóry.
Dziki łosoś
Dziki łosoś jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które mogą nawilżać skórę, zmniejszać stany zapalne i zwalczać raka. Należy jednak pamiętać, że wartościowe dzikie łososie pochodzą tylko z Alaski i ciężko je w Polsce dostać.
Poza powyższymi pokarmami, które warto włączyć do diety lub jeść ich większe ilości, możesz także poprawić wygląd skóry (a przy okazji swoje zdrowie), ograniczając pewne grupy produktów. Do najbardziej przyczyniających się do starzenia produktów należy żywność przetworzona, rafinowana, bogata w cukier. Warto także zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii, ograniczyć spożycie alkoholu i rzucić palenie. Dobry sen i mniej stresu to także sprzymierzeńcy dobrego wyglądu.