Jedną z głównych rzeczy, które możemy zrobić, aby poprawić ogólny stan zdrowia naszej wątroby jest przestrzeganie diety. Nie tylko należy unikać pokarmów, które powodują przeciążenie tego organu, ale warto też wprowadzić produkty, wspomagające jego pracę. Co ciekawe wiele z takich pokarmów wpływa także dobrze na funkcjonowanie całego organizmu.
Dla wątroby najlepsze są produkty, które wspomagają proces detoksykacji całego organizmu. Dzięki temu pomagają bowiem wątrobie pracować bardziej efektywnie i odciążają ją. Są to w szczególności wszelkie pokarmy na bazie siarki, takie jak czosnek i cebula, które umożliwiają pozbycie się z organizmu na przykład rtęci, niezdrowych dodatków stosowanych w żywności czy nadmiaru estrogenów. Buraki mogą być również stosowane do oczyszczania krwi i absorbować metale ciężkie. Natomiast jedzenie owoców bogatych w przeciwutleniacze, takich jak grejpfruty, pomarańcze, gruszki, jagody czy śliwki, chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jabłka usuwają nie tylko wolne rodniki, ale również i metale ciężkie.
Oto 10 produktów, które pozwalają w naturalny sposób oczyścić wątrobę:
Pomidory
Mają spore ilości glutationu, który wspomaga detoksykację wątroby. Dodatkowo warto pamiętać, że zawarty w pomidorach likopen chroni organizm przed rakiem piersi, skóry oraz płuc.
Kapusta
Izotiocyjaniany (ITC) znajdujące się w kapuście wspomagają oczyszczające działanie enzymów wątrobowych, dzięki czemu zostają wypłukane rozmaite toksyny.
Kurkuma
To jedna z lepszych przypraw dla wątroby, która pomaga zwiększyć jej detoksykację. Nie tylko wspomaga działanie enzymów wątrobowych, ale równocześnie chroni przed rakiem.
Czosnek
Składnik ten jest niezmiernie bogaty w siarkę, dzięki czemu aktywuje on enzymy wątrobowe, pomagając tym samym wypłukać wszelkie toksyny z organizmu. Czosnek posiada również duże ilości allicyny i selenu, a więc naturalnych związków, które pomagają w oczyszczeniu wątroby.
Oliwa z oliwek
Tłoczone na zimno oleje organiczne, takie jak oliwa z oliwek, olej z konopi czy olej lniany są niezwykłym wsparciem dla wątroby.
Mniszek lekarski
Herbata z korzenia mniszka wspomaga pracę wątroby, a w szczególności świetnie się sprawdza przy usuwaniu toksyn oraz rozkładzie tłuszczy.
Awokado
To niezwykły składnik, który pomaga naprawić uszkodzoną wątrobę. Niektóre badania sugerują, że wystarczy jeść od 1 do 2 awokado w tygodniu, a po 30 dniach zauważymy jego ogromny wpływ. Nie tylko wspomaga pracę wątroby, ale również chroni ją przed toksycznym przeciążeniem.
Cytryny
Wątroba uwielbia cytryny, gdyż w naturalny sposób oczyszczają one nasz organizm. W dodatku są bogate w przeciwutleniacze, a przede wszystkim w witaminę C. Te składniki wspomagają proces wytwarzania enzymów wątrobowych, które dają więcej energii i pomagają w trawieniu.
Jabłka
Owoce te są bogate w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać toksyny i cholesterol z krwi, wspomagając w ten sposób wątrobę. Posiadają również sporo kwasu jabłkowego, który eliminuje rakotwórcze i toksyczne składniki z układu krwionośnego. Szczególnie bogate w kwas jabłkowy są Granny Smith.
Cebule
Podobnie jak czosnek, również i cebula jest bogata w allicyny. Równocześnie posiada mnóstwo potasu, błonnika, a także rozmaite składniki odżywcze oraz flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed działaniem toksycznych substancji.
Zielone warzywa liściaste
Warzywa te są szczególnie bogate w chlorofili, które usuwa toksyny z krwiobiegu i równocześnie neutralizuje działanie pestycydów, metali ciężkich oraz rozmaitych substancji chemicznych. Zielone warzywa liściaste można spożywać nie tylko surowe i gotowane, ale również dodawać do koktajli.
A co z ostropestem ? 🙂
Jest bardzo skuteczny na wątrobę.