Nie ma wątpliwości co do tego że naturalne jedzenie i produkty ekologiczne są najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. Dla wielu osób trudne jest jednak zaopatrywanie się w tego typu pożywienie. Najczęściej dostępne warzywa i owoce zawierają pestycydy, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Ponadto żywność ekologiczna bywa droga, co sprawia, iż wiele osób nie może sobie na nią pozwolić.
W takiej sytuacji ratunkiem są pewne super produkty, które mogą wpłynąć na poprawę naszego stanu zdrowia. Często uprawiane bywają dziko bądź na odległych terenach o bardzo bogatych glebach, stąd też same bogate są w składniki odżywcze oraz rozmaite związki lecznicze.
Chociaż dieta oparta na różnorodnych potrawach nadal jest najlepszym sposobem na zapewnienie sobie zrównoważonego spożycia składników odżywczych, to istnieją również dowody na to, że bardzo zdrowe odżywianie, takie jak moringa, trawa młodej pszenicy i spirulina mogą ulepszyć naszą dietę.
Super produkty nie tylko słyną z ogromnej ilości witamin i minerałów, ale to także bogate źródło przeciwutleniaczy oraz istotnych substancji, które chronią nasze ciała przed uszkodzeniami komórek i zapobiegają chorobom. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które chronią komórki w organizmie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Natomiast wolne rodniki pochodzą ze źródeł, takich jak dym papierosowy i alkohol, a także wytwarzane są naturalnie w organizmie podczas procesów związanych z metabolizmem. Zbyt wiele wolnych rodników w organizmie powoduje stres oksydacyjny, który aktywuje stany zapalne. Przewlekłe zapalenie związane są natomiast z uszkodzeniem komórek, które prowadzi do raka, cukrzycy i chorób serca.
Warto więc sięgać po niektóre z super produkty, które mogą niezwykle wzmocnić nasz organizm. Oto trzy wspaniałe propozycje.
Moringa
Jeśli dotychczas nie słyszeliście o tej roślinie, to warto się nią zainteresować. Posiada bowiem niezwykle wysoki poziom składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy między innymi 90 związków ochronnych, a równocześnie bogata jest w niezbędne witaminy i minerały. Wiadomo, że ma wyjątkowo wysoki poziom wapnia, żelaza, potasu, witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B oraz pełnowartościowego białka. Jest również bogata w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, które chronią między innymi nasze komórki.
Nic więc dziwnego, że moringa jest nazywana „cudownym drzewem”. Prawie każda część tej rośliny może być wykorzystana w jakiś sposób. Korzyści płynące z leczenia preparatami na bazie moringi obejmują dostarczanie organizmowi antyoksydantów i związków przeciwzapalnych, a także substancji spowalniających efekt starzenia, poprawiających zdrowie układu trawiennego, równoważących poziom cukru we krwi i pomagających w walce z cukrzycą. Poza tym moringa korzystnie wpływa na nasz nastrój oraz funkcjonowanie mózgu.
Trawa młodej pszenicy
Ten produkt sprzedawany jest w postaci soku lub proszku, który możemy dodać na przykład do koktajli. Ta super żywność korzystnie wpływa na naszą energię, a przy tym wspiera detoksykację organizmu ze związków chemicznych i metali ciężkich. Regularne stosowanie trawy młodej pszenicy poprawia ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Jest to bowiem jeden z najbardziej pożywnych składników na naszej planecie. Nie tylko jest wspaniałym źródłem chlorofilu, ale także witaminy A, witaminy C, witaminy E oraz różnych niezbędnych minerałów, w tym fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i potasu, a także istotnych enzymów i 19 aminokwasów. Pszenica jest dosłownie przepełniona składnikami odżywczymi i przeciwutleniaczami. W dodatku posiada ona 70 procent chlorofilu, co nadaje jej charakterystyczny kolor ciemnozielony. Chlorofil u ludzi spowalnia proces starzenia się, hamuje głód, oczyszcza krew i zapobiega rakowi.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na sok z trawy pszenicznej – warto zajrzeć.
Spirulina
Spirulina to naturalne glony, które są niezwykle bogate w białko i są wspaniałym źródłem antyoksydantów, witamin z grupy B, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych. To także składnik, który ma działanie przeciwzapalne. Podejrzewa się, że była istotnym składnikiem diety Azteków, natomiast obecnie uważa się, iż może mieć ona ogromny wpływ na równowagę komórkową. Spirulina zawiera więcej żelaza niż szpinak czy wątroba wołowa i dlatego też bywa istotnym elementem diety wegetariańskiej.
Dodatkowo jest bogata w witaminę E, beta-karoten, wapń i chlorofil. Badania wykazały, że GLA pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i łagodzi stany zapalne stawów, bóle przedmiesiączkowe, wypryski i inne schorzenia skóry.
Podawana w postaci proszku lub w tabletkach jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego często sięgają po nią sportowcy. Innymi znanymi jej zaletami jest to, iż może zmniejszyć apetyt, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz pracę układu krwionośnego.
Poprzez dodawanie kilku łyżek tych pożywnych produktów do koktajli lub po prostu do porannej szklanki wody można uzupełnić ewentualne niedobory codziennej diety, co korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Dobrej jakości bio-spirulinę można zakupić w sklepie “Polaku, lecz się sam!” z artykułami z polecenia.