Istnieje ponad 400 odmian tego niezwykłego owocu, który posiada wspaniałe właściwości dla naszego zdrowia. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale równocześnie ma ogromne ilości wartości odżywczych. Zawiera też dużo przeciwutleniaczy, flawonoidów, witamin oraz minerałów. Wymienić można tutaj chociażby kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, potas oraz cynk.
Oto osiem powodów, dla których warto częściej sięgać po kiwi.
Ochrona przed nowotworami
Owoce kiwi są bogatym źródłem antyoksydantów, składników odżywczych oraz flawonoidów, co sprawia, iż chronią one nas przed rakiem. W tradycyjnej ludowej medycynie chińskiej uważano kiwi za skuteczny środek wspomagający leczenie nowotworów, takich jak rak wątroby, rak piersi, rak żołądka czy rak płuc. Ekstrakty z owoców kiwi hamują namnażanie się komórek nowotworowych i chronią przed uszkodzeniem DNA.
Poprawa wzroku
Owoce kiwi wspaniale wpływają na nasz wzrok. Zawierają bowiem karoten oraz witaminę C, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników oraz przed stresem oksydacyjnym. W badaniach stwierdzono, że regularne spożywanie owoców kiwi zapobiega utracie wzroku.
Zapobieganie cukrzycy
Kiwi ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym jest świetnym owocem dla osób chorych na cukrzycę. W badaniach udowodniono również, iż konsumpcja kiwi pomaga w regulacji adipogenezy, która ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania cukrzycy.
Wzmocnienie układu immunologicznego
Kiwi jest owocem bogatym w witaminę C oraz przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni nasze komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Istnieją badania, które pokazują, że u osób regularnie spożywających kiwi system odpornościowy pracuje lepiej.
Redukuje stres i łagodzi depresję
Kiwi zawiera inozytol, który pomaga zmniejszyć poziom lęku. Jeśli wprowadzimy te owoce na stałe naszej diety, to znacznie ułatwi nam to uporanie się ze stresem czy obniżeniem nastroju.
Wzmocnienie kości
Owoce kiwi zawierają sporą ilość wapnia, potasu, witaminy K i magnezu. Te składniki odżywcze są niezbędne do rozwoju zdrowych kości.
Utrata wagi
Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika sprawiają, iż kiwi zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Ma to szczególne znaczenie dla osób odchudzających się.
Ochrona DNA
Uszkodzenie DNA jest jedną z głównych przyczyn raka. Kiwi jest bogate w antyoksydanty, dzięki czemu pomaga zapobiegać rozmaitym uszkodzeniom komórek DNA. W ten sposób równocześnie zapobiega rakowi.