Babka płesznik – zioło na zaparcia, odchudzania oraz zdrowe serce

Babka płesznik – zioło na zaparcia, odchudzania oraz zdrowe serce

Babka płesznik to dość odporne zioło, które rośnie na całym świecie, ale najczęściej jest spotykane w Indiach, które są dziś największym jego producentem. Jest również określana jako Isabghol (Ispaghol w Pakistanie), co wywodzi się z sanskryckich słów “bol” i “ghol”, co oznacza “koński kwiat”. Całe ziarno jest używane w tradycyjnej irańskiej medycynie od setek lat.

Nasiona babki płesznik zawierają wiele skrobi i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym naturalnym dodatkiem do pasz dla zwierząt. Ludzie niestety znacznie rzadziej korzystają z jej dobroczynnych właściwości. Jedną z charakterystycznych cech babki płesznik jest jej zewnętrzna warstwa (łuska), która zostaje zmielona w śluz, czyli czysty, bezbarwny, galaretowaty błonnik pokarmowy, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych zarówno ludziom, jak i zwierzętom.

Korzyści zdrowotne babki płesznik

  1. Łagodzi zaparcia i biegunkę

Zaparcia są bardzo częstym problemem zdrowotnym. Przewlekłe zaparcia występują szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat, a objawy występują nawet u 50% mieszkańców domów opieki. W badaniach naukowych nad zaparciami zaleca się dodatkowe spożycie błonnika w postaci babki płesznik, aby złagodzić objawy i zapewnić naturalną ulgę w zaparciach. Zioło to jest zalecane, w przeciwieństwie do środków przeczyszczających na bazie magnezu, których należy unikać ze względu na potencjalną toksyczność. W połączeniu z wodą lub innym płynem łuska babki pęcznieje i produkuje więcej śluzu, co stymuluje skurcze jelit i pomaga przyspieszyć przejście stolca przez przewód pokarmowy.

Ponieważ babka płesznik ułatwia wypróżniania, pomaga również naturalnie leczyć hemoroidy, które często są wynikiem zaparć. Co ciekawe, babkę płesnik można również stosować do łagodzenia biegunek. To dlatego, że wchłania znaczną ilość wody w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu stolec staje się mocniejszy i bardziej zwarty.

  1. Obniża poziom cholesterolu

Badania wyraźnie pokazują, że babka płesznik jest terapeutycznym dodatkiem do zdrowej diety i stylu życia dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu.

W podwójnie ślepym, z kontrolowanym placebo badaniu, wszyscy pacjenci utrzymywali swoją zwykłą dietę, która zapewniała mniej niż 300 miligramów cholesterolu na dzień i około 20 procent energii z białka, 40 procent z węglowodanów i 40 procent z tłuszczu. Badanie wykazało, że osiem tygodni leczenia babką płesznik obniżyło całkowity poziom cholesterolu w surowicy o 14,8 procent, cholesterol o niskiej gęstości lipoprotein (LDL) o 20,2 procent i stosunek cholesterolu LDL do cholesterolu o wysokiej gęstości lipoproteiny o 14,8 procent w stosunku do wartości wyjściowych. Obniżenie całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL stopniowo narastało wraz z upływem czasu, a tendencja ta utrzymywała się nadal w ósmym tygodniu.

  1. Pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi

Babka płesznik może pomóc cukrzykom, jak również osobom starającym się zapobiegać cukrzycy, ponieważ spożywanie pokarmów z błonnikiem może pomóc w utrzymaniu zdrowej równowagi glikemicznej w organizmie. W jednym z badań oceniano wpływ błonnika babki płesznik na poziom lipidów i glukozy jako uzupełnienie terapii dietetycznej i lekowej u pacjentów z cukrzycą typu II. Badanie wykazało, że codzienne przyjmowanie babki płesznik może pomóc pacjentom z cukrzycą typu II kontrolować ich poziom cukru we krwi bez negatywnych skutków ubocznych. W innym badaniu uzyskano podobne wyniki, co wskazuje na korzystny efekt terapeutyczny babki płesznik w kontroli metabolicznej cukrzyków typu II.

  1. Poprawia zdrowie serca i ciśnienie krwi

Dodanie do diety wysokiej zawartości błonnika, takiej jak babka płesznik, może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca. Dieta bogata w rozpuszczalne w wodzie włókna, takie jak

Błonnik wątrobowy to unikalne połączenie babki płesznik z ostropestem – ziołem, którego działanie skierowane jest na wątrobę. Produkt dostępny pod tym linkiem >>

babka płesznik, jest związana z niższymi poziomami triglicerydów i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W badaniu European Journal of Clinical Nutrition oceniano wpływ babki płesznik u pacjentów z cukrzycą typu II i stwierdzono, że babka płesznik nie tylko poprawia poziom cukru we krwi, ale także zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.

Wykazano również, że babka płesznik korzystnie wpływa na nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie serca. Nadciśnienie tętnicze dotyka 30 procent populacji i można mu zapobiec. Jednym z głównych sposobów zapobiegania nadciśnieniu jest zdrowa dieta. W randomizowanym badaniu klinicznym, sześciomiesięczna suplementacja błonnikiem babki płesznik znacząco zmniejszyła zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z nadwagą i nadciśnieniem.

  1. Pomaga utrzymać wagę

W naszym społeczeństwie otyłość jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, dotykającym wszystkie grupy wiekowe i prowadzi do wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy i przewlekłych chorób serca. Babka płesznik znajduje się na liście roślin leczniczych, które wspierają znaczny spadek masy ciała. Zioło to może być bardzo pomocne w utrzymaniu i osiągnięciu zdrowej wagi, ponieważ pobudza uczucie sytości po spożyciu. Ponieważ w naturalny sposób jemy mniej, gdy czujemy się pełni, dodanie do naszej diety dodatkowego błonnika w postaci babki płesznik może pomóc nam nie przejadać się i naturalnie leczyć otyłość.

Ponadto, zdolność babki płesznik do poprawy procesu naturalnego wydalania organizmu pozytywnie wpływa na wagę, ponieważ odpady są usuwane szybciej i regularnie z organizmu. W badaniu klinicznym opublikowanym w sierpniu 2007 r, przeprowadzonym wśród osób doświadczających nadciśnienia tętniczego stwierdzono, że suplementacja babką płesznik przez okres sześciu miesięcy doprowadziła do obniżenia BMI (wskaźnika masy ciała). Jeśli próbujesz więc schudnąć i chcesz kontrolować przejadanie się podczas posiłków, możesz spożyć babkę płesznik tuż przed posiłkiem lub z posiłkiem.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

komentarzy

  1. Piotr
    18 maja 2018 o 13:14 Odpowiedz

    Jak na zdrowe serce to muszę spróbować

Napisz komentarz