Szukasz sposobów, aby utrzymać serce w zdrowiu? Jedz więcej borówek! Badania opublikowane w The Journals of Gerontology sugeruje, że borówki zawierają fitozwiązki, które wyraźnie polepszają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Związki te znane są jako antocyjany i to one nadają borówkom (a także innym czerwonym, niebieskim i fioletowym pokarmom) ich wyjątkowy kolor.
Koktajl z borówkami vs koktajl bez borówek
W pierwszej części do badania, grupa europejskich naukowców zrekrutowała 40 zdrowych uczestników, którzy zostali losowo podzieleni na 2 grupy. Jedna grupa spożywała koktajl zawierający 200g borówek, a grupa druga otrzymywała napój kontrolny. Obie grupy spożywały swój napój codziennie przez miesiąc. W drugiej części badania, badacze porównali efekty picia borówek z piciem oczyszczonych antocyjanów oraz z napojem kontrolnym. Napój kontrolny zawierał błonnik, minerały i witaminy w odpowiedniej ilości do tych znajdujących się w 200g borówek.
Naukowcy badali ciśnienie uczestników oraz stopień rozszerzenia tętnicy ramiennej po uprzedniej okluzji tętnic przedramienia bądź proksymalnej części ramienia (z ang. FMD). FMD to powszechnie stosowana, uznana metoda oceny funkcji układu krwionośnego.
Badania pokazały, że oczyszczone antocyjany sprzyjały poprawie funkcji śródbłonka u zdrowych uczestników. Poprawa ta była zależna od dawki. Śródbłonek to rodzaj membrany w środku serca i naczyń krwionośnych. Zawiera komórki, które pomagają kontrolować rozszerzanie i kurczenie się naczyń krwionośnych. Komórki te regulują także ciśnienie i krzepnięcie krwi.
Witaminy i minerały to nie wszystko
Naukowcy zaobserwowali podobne efekty w przypadku spożywania borówek o podobnej zawartości antocyjanów. Jednak napój kontrolny, zawierający błonnik, minerały i witaminy, nie poprawił zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy odkryli również, że u uczestników spożywających 200g tych jagód, ciśnienie krwi obniżyło się średnio o 5 mm Hg. Zaobserwowali także korzystne działanie napojów z borówkami już po dwóch godzinach od spożycia.
Na podstawie tych odkryć naukowcy doszli do wniosku, że za dobroczynne działanie sercowo-naczyniowe borówek, odpowiedzialne są przede wszystkim metabolity antocyjanów. Zauważyli również, że jeśli korzyści sercowo-naczyniowe wynikające z codziennego spożywania borówek mogłyby być utrzymane przez całe życie danej osoby, osoba ta może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 20 procent.
Nie tylko borówki
Antocyjany można również znaleźć w żywności, takiej jak jagody acai, aronia, czarny bez, winogrona, fasola, granaty, czerwona cebula, wiśnie i pomidory.
Ponadto, antocyjany działają jako przeciwutleniacze i oferują korzyści przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
W medycynie naturalnej, ten rodzaj flawonoidów jest stosowany w leczeniu przeziębienia, otyłości i infekcji dróg moczowych.
Spożywaj więcej niebieskich pokarmów
Oprócz poprawy zdrowia układu krążenia, jedzenie borówek zapewnia następujące korzyści zdrowotne:
- Utrzymuje zdrowe kości – borówki zawierają żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk i witaminę K – wszystko to przyczynia się do budowy i utrzymania struktury i wytrzymałości kości.
- Poprawia zdrowie skóry – te owoce jagodowe zawierają pokaźne ilości witaminy C, która zapobiega uszkodzeniom skóry i wspomaga zdolność kolagenu do wygładzania zmarszczek i poprawy ogólnej struktury skóry.
- Zapobiega rakowi – borówki są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Folian w jagodach, który odgrywa ważną rolę w syntezie i naprawie DNA zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, spowodowanych mutacjami DNA.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2019-07-10-blueberries-reduce-cvd-risk-by-20-percent.html