Korzyści z jedzenia owoców i warzyw nie ograniczają się tylko do zdrowia jelit – polepszają także nastrój danej osoby. Badania na dużą skalę przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds i University of York sugerują, że spożywanie większej ilości tych produktów może poprawić zdrowie psychiczne.
Badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie Social Science and Medicine, opierało się na wcześniejszych badaniach z Australii i Nowej Zelandii, które obejmowały mniejsze próbki populacji. W ramach badań, naukowcy monitorowali zwyczaje żywieniowe ponad 40 000 obywateli w Wielkiej Brytanii w latach 2009–2017. Kontrolowali także inne czynniki, które mogą mieć wpływ na zdrowie psychiczne, takie jak wiek, stan cywilny, wykształcenie, status zatrudnienia, ogólny stan zdrowia, dochód, styl życia i spożywanie innych pokarmów, takich jak chleb i produkty mleczne.
Wyniki badania wykazały pozytywny związek między spożyciem produktów pochodzenia roślinnego a dobrostanem psychicznym. Uczestnicy, którzy spożywali duże ilości owoców i warzyw, charakteryzowali się większym zadowoleniem z życia.
Jedz codziennie więcej owoców i warzyw, aby cieszyć się lepszym zdrowiem psychicznym
Badanie wykazało również, że częstotliwość konsumpcji świeżych produktów jest tak samo ważna jak ilość. Podczas gdy dodatkowa porcja owoców i warzyw może przynieść takie same korzyści dla zdrowia psychicznego, jak dodatkowe 10 minut spaceru przez 8 dni w miesiącu, zwiększenie częstotliwości spożywania warzyw od zera do czterech-sześciu dni w tygodniu może dać taki sam wzrost zadowolenia z życia jak ślub.
„Powszechnie wiadomo, że spożywanie owoców i warzyw może być korzystne dla zdrowia fizycznego” – wyjaśnia Neel Ocean, jeden z autorów badania, naukowiec z Leeds. „Niedawne nowe badania sugerują, że może to również przynieść korzyści psychiczne”.
Opierając się na swoich odkryciach, naukowcy doszli do wniosku, że nawet niewielkie zmiany w nawykach żywieniowych ludzi mogą przekładać się na istotne pozytywne efekty nie tylko na ich zdrowie fizyczne, ale także na samopoczucie psychiczne.
Przekonać ludzi do spożywania warzyw i owoców
Ich odkrycia mogą przynieść korzyści ekspertom w dziedzinie zdrowia, którzy walczą o przekonanie większej liczby osób do przestrzegania wytycznych „pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Jest to zasada oparta na zaleceniu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zalecającej ludziom spożywanie co najmniej 400 miligramów (lub pięciu porcji) owoców i warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko poważnych problemów zdrowotnych.
„Wydaje się, że gromadzą się dowody na korzyści psychologiczne owoców i warzyw” – stwierdził Howley. „Mimo to, dane pokazują, że ogromna większość osób nadal spożywa ich mniej niż pięć razy dziennie”.
Howley i jego współpracownicy uważają, że więcej ludzi można przekonać do jedzenia większej ilości owoców i warzyw, jeśli dowiedzą się, że te pokarmy poprawią ich samopoczucie psychiczne.