Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Co jeść, aby zwiększyć poczucie szczęścia?

8 składników odżywczych i 16 produktów spożywczych, które poprawią Twój nastrój

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty

Jak się okazuje, to, co jesz, może mieć ogromny wpływ na twój nastrój. Wprowadzenie kilku prostych zmian w diecie może mieć wpływ na twoje zdrowie psychiczne. Odkryj oszałamiającą moc produktów poprawiających nastrój i składników odżywczych.

Czy możesz poprawić swój nastrój?

Każdy z nas kiedyś czuł się smutny, a nawet zdołowany. Czasami, bez względu na to, jak bardzo się starasz, ciężko jest odwrócić to postrzeganie swojej sytuacji. Jeśli kiedykolwiek poczujesz się osamotniony lub nieszczęśliwy, nie jesteś sam. Żyjemy w czasach, w których depresja jest na wyższym poziomie niż kiedykolwiek. Na całym świecie dotyka ponad 322 milionów osób.

W rezultacie, niektórzy lekarze przepisują leki przeciwdepresyjne jak cukierki. Leki przeciwdepresyjne są jednym z trzech najczęstszych leków na receptę przyjmowanych przez Amerykanów – jak jest w Polsce? Chyba nie aż tak jak w Stanach, ale jak wiadomo szybko czerpiemy „dobre” wzorce z zachodu.

Należy jednak pamiętać, że jako ludzie jesteśmy zmuszeni doświadczać całego przekroju emocji. Czasami smutek jest ważną częścią życia. Ale większość z nas chciałaby czuć trochę więcej (lub dużo więcej!) lekkości ducha.

Czy możesz więc naturalnie poprawiać swój nastrój? Czy są jakieś pokarmy, których powinieneś unikać, jeśli chcesz czuć się najlepiej? 

8 składników odżywczych, które mogą zwiększyć Twoje szczęście

Badania wykazały, że osiem składników odżywczych w znacznym stopniu przyczynia się do wspierania zdrowego funkcjonowania mózgu oraz do zwalczania depresji i zaburzeń nastroju.

Niektóre badania koncentrują się na suplementach, ponieważ są łatwiejsze do badań niż jedzenie. Ale te składniki odżywcze znajdują się również w żywności!

Spójrzmy więc na te osiem składników odżywczych.

1) Witamina C

W latach 1500-1800 szkorbut zabił około dwóch milionów marynarzy. Albert Szent-Györgyi odkrył zapobiegającą szkorbutowi cudowną witaminę C dopiero w latach 30-tych XX wieku. Jego odkrycie stało się fundamentalne dla współczesnego rozumienia odżywiania.

A teraz wiadomo, że witamina C jest w stanie zdziałać znacznie więcej, niż tylko zapobiegać szkorbutowi. Pozwala twojemu organizmowi efektywnie wykorzystywać węglowodany, tłuszcze i białka.

Witamina C jest niezbędna dla zdolności organizmu do wytwarzania neuroprzekaźników, w tym dopaminy, noradrenaliny i serotoniny. Te neuroprzekaźniki zapewniają stabilność nastroju i zapobiegają depresji.

W 2013 r. w badaniu klinicznym opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition uzupełniono wśród hospitalizowanych pacjentów z ostrymi schorzeniami poziom witaminy C we krwi do poziomu normalnego. Zauważyli 71% zmniejszenie zaburzeń nastroju i 51% zmniejszenie poczucia zaniepokojenia.

Badanie z 2018 roku na 139 młodych dorosłych mężczyznach wykazało, że ci, którzy spożyli najwięcej witaminy C, mieli najniższe odnotowane uczucie depresji, dezorientacji i gniewu.

Bogate w witaminę C są pomarańcze, cytryny, truskawki, papryka i brokuły.

2) Witamina B6

Celem wielu leków przeciwdepresyjnych jest zwiększenie wychwytu serotoniny. Jak się okazuje, witaminy z grupy B mogą mieć podobny efekt.

Na przykład witamina B6 jest skuteczna w leczeniu depresji przedmiesiączkowej.

Twoje ciało potrzebuje jej, by stworzyć neuroprzekaźniki polepszające nastrój, w tym serotoninę, norepinefrynę i melatoninę. Badania wykazały, że niedobór B6 może prowadzić do depresji.

Dobrymi źródłami witaminy B6 są marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, zielony groszek, soczewica i inne rośliny strączkowe oraz banany.

3) Tłuszcze omega-3

Twój mózg składa się w 60% z tłuszczu. A do jego prawidłowego funkcjonowania potrzebne są zdrowe tłuszcze. Szczególnie kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromny wpływ na utrzymanie zdrowych funkcji mózgu u osób w każdym wieku.

Stwierdzono, że osoby z dużą ilością EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) odczuwają mniejszą depresję.

Inne badania wykazały, że omega-3 są skuteczne w leczeniu objawów depresji u dorosłych i dzieci.

Najważniejsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3 oparte na roślinach obejmują nasiona chia, nasiona lnu i dodatki EPA i DHA pozyskiwane z alg. Jeśli zdecydujesz się jeść ryby, najlepszym źródłem EPA i DHA są te o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości rtęci, takie jak dziki łosoś, śledź i sardynki.

4) Cynk

Badania pokazują, że osoby z najgorszą depresją często mają najniższy poziom cynku. Niedobór cynku może prowadzić do objawów depresji, ADHD, trudności w uczeniu się i zapamiętywaniu, ataków agresji i przemocy. Z drugiej strony stwierdzono, że uzupełnianie cynku działa terapeutycznie w leczeniu zaburzeń nastroju.

Pokarmy bogate w cynk obejmują rośliny strączkowe (zwłaszcza, gdy kiełkują), nasiona, orzechy i pełne ziarna.

5) Magnez

Magnez jest kofaktorem w więcej niż 300 reakcjach w twoim ciele. Jednak sporo osób ma jego niedobory.

Dlaczego jest to problem? Ponieważ twoje ciało potrzebuje magnezu, aby zachować równowagę hormonalną, aktywność enzymatyczną i funkcję neuroprzekaźników, które regulują twój nastrój i ogólny stan zdrowia.

Rola magnezu również nie jest nowością. W wyniku badania porównawczego z 1921 r. magnez stał się pierwszą medycznie uznaną substancją stosowaną w leczeniu depresji.

Prawie 100 lat później, randomizowana, kontrolowana próba opublikowana w czasopiśmie PLoS One objęła 126 pacjentów z depresją w przychodniach. Uczestnicy spożywali dziennie 258 mg chlorku magnezu przez sześć tygodni. W rezultacie 89% uczestników wykazało istotną klinicznie poprawę depresji i objawów lękowych.

Produkty bogate w magnez to rośliny strączkowe, tofu, całe ziarna i zielone warzywa liściaste.

6) Kwas foliowy

Kwas foliowy i folian to różne formy witaminy B9. Ich nazwy są często używane zamiennie. Jednak naukowcy odkrywają, że ich efekty są w rzeczywistości zupełnie inne.

Folian spełnia wiele ważnych funkcji w twoim ciele. Na przykład pomaga tworzyć nowe komórki i wspomaga tworzenie DNA. Przyczynia się również do regulacji serotoniny.

Trwające dekady badania wykazały również związek między niedoborem folianu i depresją. W przypadku osób przyjmujących leki przeciwdepresyjne, badania wykazały również, że suplementacja folianem poprawiła skuteczność leków.

Kwas foliowy jest natomiast syntetyczną formą witaminy B9. Badania mówią, że organizm nie przekształca go zbyt wydajnie w aktywną formę B9. Niezmetabolizowany kwas foliowy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i wieloma innymi problemami zdrowotnymi. Więc jeśli chcesz przyjmować suplementację witaminą B9, folian jest lepszym wyborem niż kwas foliowy.

Pokarmy takie jak awokado, pomarańcze, szpinak i szparagi zawierają dużo folianów.

7) Selen

Selen to ważny minerał dla zdrowia mózgu.

W badaniu z 1991 roku opublikowane w Biological Psychiatry włączono do diety 50 osób suplementację 100mcg selenu lub placebo przez pięć tygodni. Badacze odkryli, że ludzie, którzy otrzymywali selen, zgłaszali ogólną poprawę nastroju. Donoszą również o spadku lęku, depresji i zmęczenia.

Badanie z 2014 roku opublikowane w Journal of Nutrition zaobserwowało podobne wyniki. Spośród 978 młodych osób, osoby o najniższych nastrojach miały najniższy poziom selenu we krwi.

Najważniejsza źródła selenu to: orzechy brazylijskie, dziki tuńczyk żółtopłetwy, grzyby i soczewica.

8) Witamina D

Witamina D jest znana jako „witamina słoneczna”. Dlaczego? Ponieważ jedynym sposobem na uzyskanie jej w sposób naturalny jest wystawienie swojego ciała na działanie promieni słonecznych.

Nasi przodkowie mieszkali na zewnątrz i nie nosili zbyt wielu ubrań. Obecnie większość ludzi pracuje w domu i nosi ubrania przez większość czasu. Co więcej, większość was (naszych czytelników) żyje w północnym klimacie o niskim nasłonecznieniu w miesiącach zimowych.

Niedobór witaminy D jest najczęstszym niedoborem witaminy na świecie. W rzeczywistości około 40% do 60% światowej populacji dorosłych nie ma wystarczającej ilości witaminy D.

To wielka szkoda, ponieważ witamina D może zwiększyć produkcję neuroprzekaźników związanych z nastrojem, takich jak serotonina. Badania wykazały również, że suplementacja witaminy D pomaga utrzymać pozytywny stan psychiczny.

Badanie przeprowadzone w 2011 roku w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że kobiety z wysokim poziomem witaminy D charakteryzowały się niższym ryzykiem depresji.

Inne badania wykazały, że istnieje związek między niskim poziomem witaminy D, depresją i sezonowym zaburzeniem afektywnym. Podczas zimnych miesięcy większość z nas zwykle pozostaje w pomieszczeniach. A nasza skóra nie jest w stanie wyprodukować tak dużo witaminy D jak w cieplejszych porach roku.

A co ze źródłami pokarmowymi? Witamina D występuje naturalnie w bardzo niewielu pokarmach. Miąższ niektórych tłustych ryb i niektórych olejów z wątroby ryb zawiera niewielkie jej ilości.

Najlepszym źródłem witaminy D jest naturalne jej wytwarzanie przez organizm w odpowiedzi na zdrową dawkę słońca. Ale jeśli nie jest to możliwe, możesz rozważyć suplementację.

Aby uzyskać więcej informacji na temat witaminy D i innych suplementów, które mogą być pomocne nawet dla zdrowych osób, zapoznaj się z tym artykułem.

16 wzmacniających nastrój produktów spożywczych

Przyjrzeliśmy się ośmiu składnikom odżywczym, które mogą być pomocne dla zdrowia psychicznego i zwiększać poczucie szczęścia. Wiadomo jednak, że najlepszym źródłem składników odżywczych nie są tabletki, a jedzenie!

Więc jeśli chcesz czuć się dobrze, czy wiesz, które pokarmy są najlepsze?

Oto 16 najpopularniejszych produktów poprawiających nastrój:

1) Jagody

Jagody są ulubionym pokarmem zawierającym przeciwutleniacze z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że pomagają one uszczęśliwić twój mózg. Badania wykazały, że flawonoidy w jagodach mogą poprawiać nastrój.

2) Awokado

Awokado jest bogate w witaminy z grupy B – szczególnie witaminę B6. I są bogatym źródłem kwasu foliowego. Jedno awokado dostarcza około jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. A jeśli chodzi o magnez, jedno awokado dostarcza około 15% codziennych potrzeb.

3) Orzechy włoskie

Orzechy włoskie mają wiele związków ochronnych dla mózgu, takich jak witamina E, kwas foliowy, polifenole przeciwutleniające. Zawierają również tłuszcze omega-3, które poprawiają nastrój.

4) Czekolada

Niezwykły wpływ czekolady na ludzki nastrój nie jest tajemnicą. A teraz zaczynamy rozumieć, dlaczego.

Dlaczego więc czekolada jest uważana za jeden z najlepszych pokarmów poprawiających nastrój? Z jednej strony zawiera fenetylaminę, która wyzwala uwalnianie przyjemnych endorfin. Kiedy się zakochasz, mózg uwolni fenetylaminę. Wzmaga również działanie dopaminy, związku neurochemicznego związanego z podnieceniem seksualnym i przyjemnością.

Inną substancją znajdującą się w czekoladzie jest anandamid. (Anandamid pochodzi z sanskryckiego słowa „ananda”, co oznacza spokojną błogość). Ta substancja tłuszczowa powstaje naturalnie w mózgu. Farmaceuci z Neurosciences Institute w San Diego wyizolowali anandamid z czekolady. Wiąże się z tymi samymi miejscami receptorowymi w mózgu, co kanabinoidy, takie jak THC – główny związek psychoaktywny w marihuanie. W rezultacie wywołuje uczucie uniesienia i podekscytowania.

Jakby tego było mało, czekolada zawiera również polifenole, które okazały się mieć pozytywny wpływ na nastrój. Ciemniejsza czekolada zawiera więcej polifenoli.

5) Soplówka jeżowata

Inaczej znana jako grzyby Lion’s Mane, ma niezwykłą zdolność do syntezy peptydu NFG („czynnika wzrostu nerwów”). NFG jest niezbędny do wzrostu i przetrwania neuronów mózgowych i przyczynia się do poprawy nastroju. Może również zmniejszyć ryzyko depresji.

6) Zielona herbata

Choć pod względem technicznym jest to napój, zielona herbata zasługuje na miejsce na liście produktów spożywczych poprawiających nastrój. Zielona herbata ma wiele zalet. Badania powiązały ją z niższymi wskaźnikami choroby Alzheimera, Parkinsona i wielu innych dolegliwości.

Jeden rodzaj zielonej herbaty, matcha, jest szczególnie bogatym źródłem aminokwasu L-teaniny, który może pomóc Ci się zrelaksować i zachować spokój.

7) Orzechy brazylijskie

Wykazano, że niski poziom selenu w diecie zwiększa ryzyko zaburzeń depresyjnych. Badacze sugerują, że żywność bogata w selen może być korzystna dla prewencji.

Czy wiesz, że pojedynczy orzech brazylijski może zapewnić dwa razy więcej niż dzienne zapotrzebowanie na selen? Ponieważ są one tak bogatym źródłem selenu, zazwyczaj zaleca się, aby nie spożywać więcej niż cztery lub pięć orzechów brazylijskich dziennie, aby nie przedawkować selenu!

8) Probiotyki

Probiotyki to „dobre bakterie” w twoich jelitach. Wytwarzają serotoninę, dopaminę i GABA. Nic dziwnego, że probiotyki wykazały działanie poprawiające depresję.

Sfermentowane pokarmy, takie jak tempeh, miso, natto i kiszona kapusta, wspomagają zdrowe bakterie jelitowe.

9) Ciemnozielone warzywa liściaste

Określenie „foliowy” pochodzi od łacińskiego słowa folium, co oznacza liść. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ ciemne, zielone warzywa liściaste są jednym z najlepszych źródeł folianów! Są również bogate w magnez, który może pomóc zmniejszyć lęk i depresję.

10) Soczewica

Aby zapobiec niedoborom, wielu specjalistów żywienia sugeruje spożywanie około 400mcg folianu dziennie. Jedna filiżanka ugotowanej soczewicy może dostarczyć około 90% tej ilości – i może pomóc w zapobieganiu depresji.

11) Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera folian, żelazo, magnez, mangan, miedź, cynk, włókno i fosfor. Jedna filiżanka ciecierzycy dostarcza ponad 50% dziennej wartości witaminy B6.

12) Brokuły

Brokuły są bogate w chrom, który może podnieść poziom serotoniny, norepinefryny i melatoniny. Ponieważ chrom działa bezpośrednio z regulatorami nastroju, okazało się, że jest skutecznym lekarstwem na depresję.

13) Quinoa

Komosa ryżowa jest węglowodanem złożonym. Ponieważ jest bogata w białko i błonnik, może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Zawiera również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i aminokwasy, które przyczyniają się do produkcji serotoniny. (Niski poziom serotoniny wiąże się z depresją).

14) Banany

Badanie przeprowadzone w 2008 r. w British Journal of Nutrition wykazało, że diety o niskiej zawartości sodu i wysokiej zawartości potasu mają pozytywny wpływ na nastrój.

Chociaż nie ma oficjalnych wskazań na rekomendowane dziennie spożycie potasu, często zaleca się, aby spożywać około 1600-2000 mg na dzień. Jeden banan może zapewnić ponad 450 mg. Banany są również bogate w witaminę B6, której organizm potrzebuje do syntezy serotoniny.

15) Cukinia

Cukinia ma wysoką zawartość folianu, błonnika, witaminy B6 i witaminy C. Chcesz zwiększyć spożycie błonnika? Spożywaj cukinię ze skórką.

16) Kawa

Organiczna kawa Peru

Kawa jest dobrze znana z tego, że po wypiciu zapewnia uczucie szczęścia i uniesienia. To jeden z powodów, dla których wielu ludzi zaczyna poranek filiżanką tego napoju.

W 2015 r. naukowcy przeanalizowali wszystkie dostępne badania dotyczące konsumpcji kawy i herbaty oraz ryzyko wystąpienia depresji. Ogółem przejrzeli dane 346 913 osób i 8146 przypadków depresji. Co znaleźli? Występował szczytowy efekt ochronny przeciwko depresji u tych, którzy wypijali około 400 ml kawy dziennie (nieco ponad 1 ½ filiżanki).

Jak to możliwe? Kofeina w kawie stymuluje dopaminę. A dopamina jest neuroprzekaźnikiem, który wywołuje uczucie euforii.

Kawa jest również środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, co oznacza, że ​​powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. To dobre dla twojego krążenia. Ma szczególnie pozytywny wpływ na twój mózg – i być może na twój nastrój.

Dlaczego cukier i fast food mogą pogorszyć Twój nastrój?

Od pewnego czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy cukrem i niezdrowymi tłuszczami a zwiększonym ryzykiem raka, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera, otyłości i wielu innych dolegliwości. Ale teraz dowiadujemy się, że są one również szkodliwe dla zdrowia psychicznego, a nawet emocjonalnego.

Badanie z 2012 r. opublikowane w Dzienniku Zdrowia Publicznego (w USA) dotyczyło konsumpcji fast foodów i depresji. W porównaniu do tych, którzy jedli niewiele fast foodów, ludzie, którzy jedli fast food co najmniej dwa razy w tygodniu, byli o 51% bardziej podatni na rozwój depresji.

I chociaż może to przynieść krótkotrwałą przyjemność, na dłuższą metę cukier wydaje się szczególnie niekorzystny dla twojego nastroju. Badania wykazały, że zwiększa ryzyko zaburzeń nastroju i depresji.

Badanie nazwane Whitehall Study II przeanalizował dietę i zdrowie 8000 osób w ciągu 22 lat. Naukowcy odkryli, że mężczyźni, którzy spożywali 67 lub więcej gramów cukru dziennie, byli o 23% bardziej podatni na rozpoznanie depresji w ciągu pięciu lat niż mężczyźni, którzy spożywali 40 gramów lub mniej.

Napoje są jednym z najbardziej niedoszacowanych źródeł dodanych cukrów w nowoczesnej diecie. A teraz dowiadujemy się, że mogą mieć duży wpływ na zdrowie psychiczne.

W japońskim badaniu z 2014 r. przeanalizowano schematy żywieniowe i depresje zgłaszane przez samych pacjentów, u ponad 260 000 uczestników. Badacze odkryli gwałtowny wzrost wskaźników depresji wśród uczestników, którzy pili najbardziej słodzone napoje. Osoby pijące „dietetyczne” napoje gazowane (typu „zero”) miały nawet gorsze wyniki niż ci, którzy pili zwyczajne słodkie napoje. Tymczasem najlepiej czuli się pijący kawę i herbatę – szczególnie, gdy pili je bez cukru.

Wartość warzyw

Podobnie jak samochód, twój mózg działa najlepiej, gdy otrzymuje paliwo najwyższej jakości. Ale podczas gdy samochody najlepiej radzą sobie z benzyną, mózg najlepiej radzi sobie z dietą opartą na roślinach.

W jednym z największych badań przeprowadzonych na temat żywności i szczęścia, naukowcy zgromadzili dane żywieniowe od 80 000 osób w Wielkiej Brytanii. Ci, którzy spożywali więcej owoców i warzyw (od siedmiu do ośmiu porcji dziennie) zgłaszali znacznie wyższą satysfakcję z życia. (Były to wskazania po dostosowaniu wskaźników zatrudnienia, stanu cywilnego, dochodów, wykształcenia i chorób).

A jeśli chodzi o nastrój, wygląda na to, że wegetarianie mogą mieć pewną przewagę. W badaniu z 2012 roku opublikowanym w Nutrition Journal, 39 wszystkożerców zostało losowo podzielonych na trzy grupy na dwa tygodnie. Pierwsza grupa spożywała dietę obejmującą mięso, drób i ryby. Druga grupa spożywała dietę wegetariańską i ryby. A trzecia grupa była ściśle wegetariańska.

Przez dwa tygodnie grupy wszystkożerne i jedzące ryby odnotowały niewielką zmianę ogólnego nastroju. Natomiast grupa wegetariańska zgłosiła bardziej pozytywny nastrój. Kilku uczestników doznało wręcz radykalnej poprawy. Badania obserwacyjne doszły do ​​podobnego wniosku. W porównaniu do osób wszystkożernych, wegetarianie deklarują znacznie bardziej pozytywny nastrój, przy mniejszej depresji i niepokoju.

Ludzki mózg jest niezwykle złożony. A my mamy o wiele więcej do nauczenia się jak działa i jak różne produkty spożywcze wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne. Ale nie trzeba więcej badań, aby zobaczyć pewien wzór. Dieta oparta na produktach pełnoziarnistych i o niskiej zawartości dodanych cukrów i niezdrowych tłuszczy jest korzystna dla zdrowia i poczucia szczęścia.

Więc następnym razem, gdy czujesz się w dołku, spróbuj okazać swojemu ciału – i twojemu mózgowi – trochę miłości, sięgając po zieleninę (lub jakikolwiek zdrowy pokarm poprawiający nastrój). Twój świat może się zmienić na lepsze.

 

Zdjęcie: Depositphotos
Poprzedni Artykuł

Suplementy diety – co powinieneś o nich wiedzieć?

Następny Artykuł

Dlaczego styczeń to najgorszy czas na nowe postanowienia?

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Zdrowa kuchnia

Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

18 maja 2022

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, na zdrowe, sycące dania oraz coś dla...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Następny Artykuł

Dlaczego styczeń to najgorszy czas na nowe postanowienia?

Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych – EBOOK za darmo

Zwalcz kaszel w naturalny sposób - olejkami eterycznymi

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

6 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

7 dni temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.