Poza tym, że jest substancją naturalnie słodzącą, surowy miód ma kilka zastosowań leczniczych. Przeczytaj w jakich sytuacjach możesz go wykorzystać i nie zapomnij, aby zawsze mieć w swojej kuchni trochę zapasu tego leczniczego, a w dodatku smacznego środka.
Miód ma właściwości lecznicze, ponieważ jest pełny cukru, a jednocześnie ma niewielką lub zerową zawartością wody. Miód często pobiera wodę z mniej stężonych roztworów, z którymi wchodzi w kontakt, poprzez proces zwany osmozą. Bakterie i inne drobnoustroje, które są “mniej skoncentrowanymi roztworami”, nie mogą żyć i rozwijać się w miodzie. Podczas gdy niektóre rodzaje bakterii mogą przetrwać w miodzie w formie uśpionych przetrwalników, pozostaną one nieaktywne, dopóki nie znajdą się poza miodem.
Miód zawiera również antyoksydanty, które neutralizują wiele reakcji chemicznych, takich jak te wykorzystywane przez zarazki, komórki rakowe i nasze własne komórki odpornościowe, które mogą powodować stan zapalny. Przeciwutleniacze w miodzie mogą uczynić większość toksycznych chemikaliów nieszkodliwymi.
Ponieważ pszczoły wytwarzają miód, aby karmić swoje młode, często zawiera on składniki, które są antybakteryjne i stymulują układ immunologiczny. Może nawet zawierać dodatkowe składniki, które są unikalne dla konkretnych roślin, z których pyłek pszczoły pobrały, aby zrobić miód.
Oto niektóre z medycznych zastosowań miodu:
- Lek przeciwkaszlowy – Miód jest środkiem silnie tłumiącym kaszel. Uważa się, że działa łagodząco, co oznacza, że pokrywa śluzówkę gardła, aby zmniejszyć podrażnienie i zniwelować odruch kaszlowy. Miód jest bardziej skuteczny niż dekstrometorfan, standardowy środek tłumiący kaszel, który można znaleźć w lekach na kaszel dostępnych bez recepty.
- Uśmierzanie bólu gardła – Wymieszaj trochę miodu ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i wypij miksturę. Picie tej mieszanki pomoże złagodzić ból gardła lub zmniejszyć podrażnienie.
- Zwiększanie energii – Miód zawiera glukozę, która może pomóc zwiększyć poziom energii. Użyj łyżki miodu, jeśli potrzebujesz zastrzyku energii.
- Wzmacnianie układu immunologicznego – Miód zawiera także składniki odżywcze o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Zjedz łyżkę miodu lub regularnie wypij naturalną mieszankę miodu, aby pomóc swojemu organizmowi zwalczyć infekcje i wirusy.
- Koi rozstrój żołądka lub zgagę – Połącz łyżkę octu jabłkowego i jedną łyżkę miodu z kubkiem ciepłej wody. Wymieszaj wszystko i wypij roztwór, aby złagodzić rozstrój żołądka lub zgagę.
- Leczenie oparzeń – Nałóż trochę miodu na poparzoną powierzchnię lub stosuj jako kojący substytut kremu na oparzenia słoneczne.
- Opatrunek na rany – Miód jest niezawodnym środkiem do leczenia infekcji ran. Aby użyć miodu jako opatrunku na rany, oczyść ranę i usuń ew. obce ciała i martwą tkankę. Teraz czas na opatrunek. Upewnij się, że ucinasz gazę w nieco większym rozmiarze niż rana. Użyj 10-procentowego roztworu miodu, aby uzyskać optymalny efekt bakteriobójczy. Rany często uwalniają płyny, więc używaj mieszaniny, która jest skoncentrowana, aby nie była zbyt rozcieńczona. Spróbuj użyć mieszaniny jednej części miodu i czterech części czystej wody. Zauważ, że musisz umieścić roztwór na opatrunku, a nie bezpośrednio na ranie. Przykryj opatrunek wodoodpornym materiałem, aby zapobiec zakażeniom przenoszonym przez muchy lub inne owady (miód może je zwabić). Zmieniaj opatrunek raz lub dwa razy dziennie.
Uwaga:
Należy pamiętać, że nie można stosować miodu jako lekarstwo dla osób cierpiących na alergie na pyłki, szczególnie jeśli miód pochodzi od pszczół żywiących się tym konkretnym pyłkiem.
Poznaj nasze miody
W naszym sklepie jak zawsze produkty tylko z polecenia. Jest to pasieka pana Józefa Kluchy, z Roztocza, pięknych i czystych terenów, który dostarcza nam poprzez swoje pasieki kapitalnych miodów, w tym miodu ze spadzi iglastej, który powstaje na jodłach. Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka. Zawiera wielokrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi magnez, potas, wapń, sód, fosfor i mangan, a nawet łatwo przyswajalne formy żelaza. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Miód pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne.
Kliknij tutaj i poznaj miód ze spadzi iglastej, a także pozostałe miody w naszym sklepie >