Chociaż wiadomo, że alkohol nie jest zdrowy, mało kto potrafi się w zupełności go wyrzec. Zresztą, o ile nie mamy naprawdę poważnych problemów zdrowotnych, to nie należy wyrzekać się w życiu każdej z przyjemności. Warto jednak wiedzieć jak niwelować negatywne skutki picia alkoholowych trunków.
Kiedy pijemy alkohol, etanol rozkłada się na toksyczny związek zwany acetaldehydem. Ten związek jest powodem, dla którego po nadmiernym spożyciu alkoholu pojawia się kac. Poza porannym bólami głowy, aldehyd octowy wiąże się również z DNA, powodując mutacje przyczyniające się do powstawania raka. Wytwarza również reaktywne formy tlenu, które powodują stany zapalne i sprzyjają rozwojowi nowotworu. Ten toksyczny związek zmniejsza także ilość niezbędnych witamin, jednocześnie zakłócając naturalne, antyoksydacyjne procesy ochronne organizmu.
Na szczęście istnieją naturalne suplementy odżywcze, które pomagają łagodzić skutki uboczne alkoholu. Należą do nich:
Witaminy z grupy B – spożywanie alkoholu zmniejsza ilość witamin B6 i B1, które są ważne w walce z oksydacją. Alkohol wpływa także na poziom kwasu foliowego, formę witaminy B9, która jest odpowiedzialna za tłumienie genów nowotworowych. Dlatego suplementy diety zawierające kompleks witamin z grupy B są ważne, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Co więcej, eksperci sugerują, że przyjmowanie suplementu kompleksu witamin B razem ze 100 miligramami tiaminy pomaga chronić układ nerwowy za każdym razem, gdy pijesz alkohol.
Ekstrakty z trawy jęczmiennej – trawa jęczmienna to suplement bogaty w błonnik, który zawiera ekstrakty zapobiegające nowotworom przewodu pokarmowego, jak wynika z badań na zwierzętach. Trawa jęczmienia zawiera również lunazynę, która jest swoistym białkiem zapobiegającym powstawaniu raka. Ten zielony proszek (w takiej formie najczęściej występuje) jest również prebiotykiem, który służy jako pokarm dla dobrych bakterii jelitowych i pomaga w zapobieganiu nowotworowi jelita grubego.
Benfotiamina – benfotiamina, rozpuszczalna w tłuszczach forma tiaminy, jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega uszkodzeniom komórek i neutralizuje szkodliwe działanie aldehydu octowego. Działa również lepiej na zwiększenie stężenia tiaminy po spożyciu alkoholu niż sama tiamina.
Chlorofil – chlorofilina, rozpuszczalna w wodzie forma chlorofilu, jest naturalnym związkiem, który wiąże kancerogeny i toksyny, usuwając je z organizmu zanim wyrządzą szkody w DNA. Działa szczególnie ochronnie przed rakiem wątroby, który często jest spowodowany nadmiernym spożyciem alkoholu.
Ekstrakty z pestek winogron – bogate są w silne przeciwutleniacze zwane proantocyjaninami. Mogą również zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym tkanek i komórek spowodowanymi przez alkohol.
Metionina – ten aminokwas wspiera wątrobę i produkuje s-adenozylometioninę, która pomaga przywrócić optymalny poziom glutationu, najpotężniejszego przeciwutleniacza. Pomaga także leczyć choroby wątroby razem z kwasem foliowym i witaminami B6 i B12.
N-acetylocysteina – N-acetylocysteina (NAC) jest pochodną aminokwasu cysteiny. Ta pochodna wiąże się z aldehydem octowym, dzięki czemu pozwala uniknąć szkodliwych skutków. Zwiększa także poziom glutationu, który jest głównym przeciwutleniaczem w organizmie. NAC najlepiej spożywać przed wypiciem alkoholu, chociaż może być również pomocny później.
Resweratrol – resweratrol, antyoksydant znajdujący się w winogronach, żurawinie i czerwonym winie, jest dobrze znany ze swoich korzyści dla zdrowia serca. Pomaga to również w zapobieganiu nowotworom, chroniąc i naprawiając komórki DNA przed zmianami rakowymi.
Selen – ten niezbędny dla ludzkiego organizmu pierwiastek śladowy, zapewnia właściwości przeciwutleniające i zmniejsza rozwój tkanek przednowotworowych. Selen może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby nawet o 50 procent. Regularne spożywanie alkoholu obniża poziom selenu w organizmie, dlatego przy zamiłowaniu do alkoholi wysokoprocentowych, konieczne jest przyjmowanie suplementów z selenem.
Sylimaryna – sylimaryna, aktywny składnik ostropestu, utrudnia konwersję etanolu do aldehydu octowego. Chroni również DNA przed uszkodzeniami powodującymi raka, szczególnie tymi, spowodowanymi piciem alkoholu.
Witamina C – witamina C może zminimalizować skutki uboczne picia alkoholu, jednak alkohol obniża poziom witaminy C w organizmie. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, który może chronić komórki mózgowe przed skutkami ubocznymi alkoholu. Zmniejsza także ilość wywołujących stany zapalne substancji, których ilość wzrasta podczas spożywania alkoholu.
Lista ta nie oznacza, że powinieneś pić duże ilości alkoholu i niwelować jego negatywne skutki powyższymi suplementami. Nadmierne spożywanie alkoholu ma dewastujący wpływ na organizm i żadna ilość nawet najlepszych suplementów temu nie zapobiegnie. Najlepiej ograniczyć spożycie alkoholu tylko do wyjątkowych okazji i poprzestać na skromnych ilościach.
Zdjęcie: Depositphotos
Albo można pić mniej alkoholu ;P
Hahaha tak to chyb najsskuteczniejszy sposb na kaca 😀