Jesienią nasze ciało zaczyna się powoli przygotowywać do trudniejszego sezonu zimowego. Warto więc poświęcić więcej uwagi właściwemu żywieniu, gdyż dzięki temu możemy odpowiednio wzmocnić organizm. Jeśli zdecydujemy się na jesienną detoksykacje, to zimą nie zaskoczą nas zimniejsze temperatury czy wszechobecne epidemie grypy.
Rola detoksykacji jesienią
Specjaliści od żywienia zalecają taką kurację, gdyż pozwala w odpowiedni sposób przygotować organizm do następnego sezonu. Proces ów polega na wyeliminowaniu z naszego ciała toksyn, dzięki czemu staje się ono silniejsze, a równocześnie wzmocniona zostaje odporność. Jesień jest idealnym momentem na tego typu działania, gdyż pod dostatkiem mamy mnóstwo świeżych owoców oraz warzyw.
Detoksykacja pomoże nam później przetrwać wahania temperatury czy ataki wirusów oraz bakterii, które są charakterystyczne dla zimniejszych pór roku. Poza tym oczyszczony organizm znacznie łatwiej przyswaja składniki odżywcze, co korzystnie wpływa na nasz ogólny stan fizyczny oraz psychiczny.
Plan detoksu
Przede wszystkim musimy pomału zacząć się odzwyczajać od letniego stylu jedzenia. Oznacza to, iż zimne posiłki, lepiej zastąpić cieplejszymi. Warto również zmniejszyć ilość owoców w menu, gdyż wpływają one wychładzająco. W zupełności wystarczą zatem dwie porcje dziennie.
Niezmiernie istotne jest także sięganie po produkty z następujących grup:
OLEJE
Najlepiej sprawdza się olej lniany, który bogaty jest w lignany. Polecany jest też olej sezamowy – wystarczy łyżka dziennie.
BIAŁKO
W okresie jesiennym należy dostarczać około 225 gramów białka dziennie. Warto wybierać białko roślinne w postaci warzyw strączkowych, tofu czy tempehu, ale można też zdecydować się na jaja czy chude mięso (najlepiej organiczne).
WARZYWA
Podczas detoksu konieczne są duże ilości surowych oraz gotowanych na parze warzyw. Szczególnie polecane są te o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo powinno się codziennie zjeść 3 łyżki kiszonej kapusty. Posiada ona nie tylko sporą ilość witaminy C, ale również zdrowe bakterie probiotyczne.
OWOCE
Całkowicie wystarczą 2 porcje owoców dziennie. Mogą to być jesienne jabłka, gruszki, śliwki czy maliny. Warto wybierać produkty lokalne.
WODA
Zalecana jest woda filtrowana. Przynajmniej 8 szklanek dziennie. W trakcie posiłków można dodatkowo pić herbatkę z kozieradki, która korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy, a równocześnie ma działanie przeciwzapalne.
PRZYPRAWY
Jesienią należy na stałe wprowadzić takie przyprawy jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, które działają rozgrzewająco. Herbatka z kozieradki oraz anyżu pozwoli zapobiec chorobom oskrzeli oraz płuc.
Kilka wskazówek praktycznych
Decydując się na detoks, powinniśmy maksymalnie wyeliminować kofeinę z naszego menu. Zamiast kawy, warto więc wybrać zieloną herbatę. Jeśli nie lubimy jej smaku, to wypróbujmy rozmaite herbatki ziołowe. Imbir, rumianek czy koper pozwolą nam stworzyć naprawdę smaczne napoje.
Należy również zrezygnować z cukru, sztucznych słodzików, białej mąki oraz produktów wysoko przetworzonych. Spożywanie ich uniemożliwi oczyszczenie organizmu z toksyn, gdyż wciąż będziemy dostarczać nowe niezdrowe składniki.
Idealnymi pokarmami są natomiast zielone warzywa. Wybierzmy się koniecznie na bazarek i kupmy świeżą kapustę, jarmuż, szpinak czy brokuły. Postarajmy się znaleźć lokalnego dostawcę.
Proces detoksykacji wspomaga również aktywność fizyczna. Spróbujmy więc wygospodarować przynajmniej pół godziny dziennie na jakikolwiek ruch. Korzystając z pogody, warto spędzać ten czas na świeżym powietrzu. To sprawi, iż toksyny będą szybciej uwalniane z naszego ciała.
Jeśli mamy taką możliwość, to udajmy się także na masaż oraz do sauny. Nie tylko wspaniale zrelaksujemy się, ale również uruchomimy pewne mechanizmy oczyszczające nasz organizm. Pomocna może być też kąpiel z dodatkiem soli Epsom bądź morskiej.
Detoks w przepisach
Zielony koktajl
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki ananasa
- 3 szklanki świeżego szpinaku baby
- banan
- łodyga selera naciowego
- łyżka startego świeżego imbiru
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Wypij zaraz po przygotowaniu, jednak dość powoli.
–
Odżywcza sałatka
SKŁADNIKI:
Na sos:
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki miodu
- sól
Na sałatkę:
- 2 szklanki jarmużu
- 2 szklanki posiekanej kapusty czerwona
- 2 szklanki różyczek brokułów
- 2 duże, starte marchewki
- Czerwona papryka pokrojona w paski
- 2 awokado pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki na sos i dokładnie je zmiksuj. Do miski wrzuć jarmuż, kapustę, brokuły, paprykę, marchew. Polej sosem. Dodaj pietruszkę, pokrojone w kostkę awokado, nasiona sezamu oraz orzechy włoskie. Sałatka idealnie nadaje się na przekąskę do pracy.
Pamiętajmy, że odtruwając organizm i przygotowując go do zimy, korzystnie wpływamy na naszą odporność, a dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam zwalczyć wszelkie zarazki w sezonie przeziębień i grypy. Właśnie dlatego takie działanie detoksykujące szczególnie istotne może być w przypadku dzieci.
Dobry artykuł, w pigułce zawiera przydatne wskazówki na jesień. Jedyne, czego mi zabrakło to dodanie “wspomagacza” detoksowego w postaci np. chlorelli. Nie dość, że pomaga w oczyszczaniu organizmu, to zawiera właściwie wszystkie potrzebne naszemu organizmowi składniki odżywcze. Warto spróbować, tym bardziej, że jest dostępna w wielu sklepach, nie trzeba daleko szukać (np. Rossmann).