Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Korzyści z jedzenia roślin strączkowych

dodane przez Emilia
w Diety, Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty, Zdrowie

Od czarnej fasoli, przez cieciorkę, fasolę Jaś, groch, soczewice aż po bób – rośliny strączkowe to naprawdę szeroka gama produktów. Są one łatwo dostępnym i stosunkowo niedrogim źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, a w dodatku niosą za sobą wiele zdrowych właściwości.

Korzyści zdrowotne roślin strączkowych są jakby w tych czasach zapomniane. Te smaczne nasiona kiedyś były podstawą żywienia wielu społeczeństw, dziś zeszły na boczny tor, ustępując miejsca gotowym daniom oraz przekonaniu, że posiłek bez mięsa się nie liczy. Warto wrócić jednak do roślin strączkowych i dać im szansę na poprawę naszego zdrowia.

Rośliny strączkowe mogą pomóc Ci żyć długo i zdrowo

Zgodnie z poszukiwaniami przeprowadzonymi przez Dana Buettnera, które stały się podstawą książki „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”, rośliny strączkowe są jednym z pokarmów najsilniej związanych z długowiecznością.

Dla optymalnego zdrowia, Dan Buettner zaleca jedzenie szklanki strączkowych dziennie. Jednak w krajach rozwiniętych mało kto chociażby zbliża się do tej liczby. Rośliny strączkowe mogą być jednym z najlepszych źródeł roślinnego białka.

Na przykład ugotowane ziarna soi (oczywiście należy pamiętać, aby nie była to soja GMO) zawiera niemal 30 gram białka na szklankę. Natomiast szklanka ugotowanego grochu łuskanego lub soczewicy zawiera około 16 gram błonnika. Aby łatwiej było wyobrazić sobie ile to tak naprawdę jest, można porównać to do zaleceń wielu ekspertów żywienia, którzy uważają, że osoba o wadze 70kg potrzebuje ok. 54 gram białka i 40 gram błonnika dziennie. Wiele osób w krajach rozwiniętych spożywa za dużo białka, ale tylko 10-12 gram błonnika dziennie.

Oprócz białka i błonnika, strączkowe zapewniają także duże dawki żelaza oraz różnorodne mikroskładniki i substancje fitochemiczne. Regularne spożywanie roślin strączkowych związane jest także ze szczuplejszą talią, a także może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych rodzajów raka.

Zapobieganie nowotworom

Nigdy nie ma gwarancji jeśli chodzi o leczenie bądź zapobieganie nowotworom, jednak duży odsetek ryzyka raka związany jest z przyczynami leżącymi w diecie oraz stylu życia.

Jeden z mechanizmów w jaki strączkowe zapobiegają nowotworom polega na zawartym w nich błonniku. Fasole i inne strączkowe należą do roślin najbardziej zasobnych w błonnik. Błonnik niezbędny jest, aby wyprowadzić nadmiar hormonów i kancerogenów z ciała. Bez odpowiedniej podaży błonnika, produkty odpadowe krążą po organizmie, co może potencjalnie wywoływać nowotwór.

W badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition uczestnicy przeszli na niskotłuszczową, wysokobłonnikową, bogatą w owoce i warzywa dietę. Badacze skoncentrowali się na gruczolakach jelita grubego, które są prekursorami raka jelita grubego.

Po dostosowaniu wszystkich powszechnie rozważanych zmiennych, pokarmem, który najbardziej różnicował czy uczestnicy mieli nawroty gruczolaków była ilość strączkowych, które jedli.

Uczestnicy, u których prawdopodobieństwo nawrotu było najmniejsze, konsumowali 31 do 233 gram strączkowych dziennie. Osoby te jadły 3-4 razy więcej strączkowych niż ktokolwiek inny w próbie i zdecydowanie więcej niż większość osób w krajach rozwiniętych.

Strączkowe zawierają także związek zwany kwas fitowym. Pomimo, że kwas fitowy zyskał złą sławę w środowisku Paleo, wiele badań mówi o tym, że kwas fitowy może być jednym z powodów, dlaczego osoby żywiące się dietą roślinną, bogatą w fasole i inne strączkowe mają tendencje do niższego odsetka zachorowalności na niektóre formy nowotworów, takie jak rak piersi, prostaty i jelita grubego.

Strączkowe a zdrowie serca

W badaniu opublikowanym w Public Health Reports, osoby, które nie uwzględniają roślin strączkowych w swoich dietach mają czterokrotnie wyższe ryzyko nadciśnienia.

W innym badaniu, opublikowanym w Journal of the American College of Nutrition naukowcy dawali uczestnikom pół szklanki fasoli pinto dziennie. Po ośmiu tygodniach ich poziom cholesterolu LDL spał średnio o 14 jednostek – tyle samo ile po wiodących lekach na receptę.

Strączkowe a utrata wagi i poziom glukozy

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów lub po prostu utrzymać zdrową wagę, fasole i inne strączkowe są jednym z najlepszych produktów jakie możesz dodać do swojej diety. Jedno z badań wykazało, że osoby, które jadły strączkowe regularnie mają o 22% niższe ryzyko otyłości.

Strączkowe charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym, co jak wiadomo także sprzyja chudnięciu. Co więcej, dodanie ich do diety normuje poziom cukru we krwi. Z tego powodu konsumpcja strączkowych jest często zalecana osobom z cukrzycą typu 2 oraz tym, którzy chcieliby jej zapobiegać. Szczególnie istotne jest to w przypadku osób, które są predysponowane do cukrzycy ze względu na historie w rodzinie.

Latynoski paradoks

Hiszpański paradoks to przykład tego jak silny efekt mają strączkowe. W porównaniu do przeciętnej krajowej, osoby pochodzenia latynoskiego żyjące w USA mają mniejszy dostęp do opieki zdrowotnej, wyższy wskaźnik ubóstwa i niższy poziom edukacji. Mimo to, średnio żyją dłużej niż zarówno biali jak i czarnoskórzy Amerykanie.

Mają o 24% niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Grupa ta ma najniższe wskaźniki przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i raka płuc oraz niższe od przeciętnej wskaźniki raka pęcherza, gardła i odbytu, zarówno dla kobiet i mężczyzn.

Naukowcy zbadali dlaczego tak może być i ustalili, że ich dieta ma w tej kwestii znaczenie. Pomimo, że Latynosi stanowią zaledwie 10% amerykańskiej populacji, jedzą 1/3 strączkowych spożywanych ogółem w Stanach. Stąd też nasuwa się wniosek, że spożywanie strączkowych może być przyczyną dla której żyją dłużej, ponieważ fasole i inne rośliny z tej rodziny redukują niechciane stany zapalne.

Co z lektynami i gazami?

Lektyny to białka obecne w wielu roślinach, głównie w strączkowych, pełnych zbożach i niektórych owocach i warzywach. Niektórzy obawiają się lektyn, uważając je za substancje anty-odżywcze. Na przykład jedna z lektyn obecna w fasoli nerkowatej, zwana hemaglutyniną, może wywoływać złe samopoczucie jeśli jest spożyta na surowo.

Chyba nikt nie je żadnej fasoli na surowo. Niektórzy jednak nie gotują ich prawidło, co pozwala pozostać małym ilościom lektyn. Wszystkie strączkowe najlepiej dobrze gotować dopóki nie są zupełnie miękkie. Lektyny nie są obecne w fasolach z puszki, ponieważ są one gotowane pod ciśnieniem.

Żarty na temat wiatrów jakie wywołują strączkowe jest wiele, jednak faktem jest, że niektóre osoby mają problemy z ich trawieniem. Jest to jeden z powodów, dla których najlepiej jest moczyć strączkowe przez kilka a nawet kilkanaście godzin (w zależności od rodzaju fasoli) przed ich gotowaniem. Jeśli fasolę moczymy dłużej niż 5-6 godzin, warto ją przepłukać w międzyczasie, spłukując tym samym oligosacharydy, które są główną przyczyną wzdęć i gazów. Warto do gotowania dodać także liść laurowy, ziele angielskie, imbir lub kminek. Przyprawy te także ułatwią trawienie.

Jeśli mimo moczenia i płukania nadal odczuwasz dyskomfort trawienny po strączkowych, spróbuj wprowadzać ten rodzaj roślin do swojej diety powoli, zaczynając od ¼ szklanki na raz i stopniowo zwiększając ilość co drugi-trzeci dzień.

Inną rzeczą, której warto spróbować jest uzupełnienie swojej flory bakteryjnej. Braki w prawidłowej ilości dobrych bakterii również mogą być przyczyną problemów z trawieniem. Enzymy trawienne także mogą pomóc.

Przystępne i praktyczne

Większość osób uważa, że zdrowa dieta jest droga i wymaga dużych nakładów pieniędzy. Rośliny strączkowe jednak są przystępne cenowo i dostępne w każdym sklepie. Dzięki temu są prostym, niedrogim sposobem na zdrową dietę. A dodatkowo, spożywając je skorzystasz ze wszystkich korzyści wymienionych powyżej. Dzięki ich niewygórowanej cenie są świetnym sposobem na zdrowe żywienie całej rodziny, nawet jeśli jest liczna.

 

Źródło: https://foodrevolution.org/blog/benefits-of-beans/

Zdjęcie: Depositphotos

Tagi: cukrzycanowotworystrączkowe
Poprzedni Artykuł

Glinka bentonitowa – właściwości i sposób użycia

Następny Artykuł

Chcąc być nieustannie aktywnym pamiętaj o witaminach!

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Lekarstwa

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

28 czerwca 2022

Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, to filtr naszej krwi. Chora wątroba to chore całe ciało. Spełnia ona...

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

3 lipca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

25 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Następny Artykuł

Chcąc być nieustannie aktywnym pamiętaj o witaminach!

Czy można powstrzymać łysienie?

Za często chodzisz do łazienki? 6 przyczyn zbyt częstego oddawania moczu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

1 tydzień temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

2 tygodnie temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

3 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Ela - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • kurier z poznania - Kurkuma „inteligentnie” niszczy komórki rakowe. Nowa nadzieja potwierdzona badaniami
  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Jakże często poszukujemy źródeł problemów zdrowotnych. Dociekamy co się takiego stało.
Totalna Biologia dostarcza zupełnie niespodziewanych, acz logicznych odpowiedzi. Tak jest na przykład w przypadku zawału serca ❤️ - to konflikt utraty terytorium. Może być po stracie mieszkania, firmy.
Ale jak to wszystko łączy się ze sobą?

Wszak jeleń nagle umiera, choć cieszył się doskonałym zdrowiem, nie był narażony na czynniki rzekomo zwiększające ryzyko zawału serca: nie palił, nie spożywał alkoholu, nie jadł frytek ani pizzy, nie miał nadwagi, ani problemów z lipidogramem.
Jeśłi chcesz się dowiedzieć jak to wszystko jest możliwe i jak to się łaczy ze sobą - koniecznie bądź na środowym webinarze z Magdą Wdowiak. Porozmawiamy od serca. ✅ Zarejestruj się:
https://tinyurl.com/2Webinary  #totalnabiologia #serce #zdrowie #konflikt
  • Dziś TRZECIA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI.
 
✅Dziś mało znany Lnicznik Siewny (często znany pod postacią oleju rydzowego) (3 z 3):
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Ponadto olej z lnianki wpływa na:

🔥 Regulację poziomów cholesterolu
🔥 Normalizuje poziom cukru we krwi
🔥 Łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii.

Mało? To i tak nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Dziś DRUGA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Pestki Dyni (2 z 3):
Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych. Co jeszcze?

🔥 Pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję
🔥 Pestki dyni dają obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego
🔥 Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością,

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Są takie rośliny i zioła, które są niezwykłe. Niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Ostropest (1 z 3):
Ostropest plamisty od zawsze był ceniony za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby. Co jeszcze?

🔥 Pomaga kontrolować cukrzycę
🔥 Wpływa na zdrowie serca
🔥 Ma właściwości przeciwstarzeniowe

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.