Wszystkie diagnozy nowotworów są przerażające, jednak rak głowy lub szyi wywołuje zazwyczaj jeszcze silniejsze negatywne odczucia. Świadomość, że rak czai się tak blisko mózgu, jest rzeczywiście złowieszcza. Wielu pacjentów natychmiast przejdzie chemioterapię i inne konwencjonalne metody leczenia raka, aby spróbować walczyć z chorobą.
Niestety, takie konwencjonalne metody leczenia niosą poważne skutki uboczne, a jednocześnie niszczą układ odpornościowy organizmu – największą wrodzoną broń człowieka w walce z chorobą.
Badania naukowe wykazały, że istnieją naturalne sposoby walki z rakiem – w tym z rakiem głowy i szyi. W jednym z takich badań, przeprowadzonym przez naukowców z UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, opublikowanym w Clinical Cancer Research, recenzowanym przez czasopismo American Association of Cancer Research z 2011 roku, stwierdzono, że kurkumina – główny składnik kurkumy przyprawowej – może tłumić szlak sygnalizacji komórkowej związany z rozwojem nowotworów głowy i szyi.
Co wiemy o rakach głowy i szyi
Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) wyjaśnia, że podobnie jak w przypadku innych nowotworów, u pacjentów z rakiem głowy i szyi, niektóre komórki w ciele zaczynają wymykać się spod kontroli. Takie nowotwory mogą rozpoczynać się w różnych miejscach głowy i gardła, ale nie obejmują raka mózgu ani nowotworów oczu. Rak zwykle zaczyna się w zatokach, wewnątrz lub za nosem, w jamie ustnej, w gardle, krtani, na wargach lub w gruczołach wytwarzających ślinę.
Alkohol i palenie tytoniu są wymieniane jako największe czynniki wywołujące tego rodzaju nowotwory, a aby obniżyć ryzyko konieczne jest unikanie wszelkich wyrobów tytoniowych, ograniczenie spożycia alkoholu i unikanie solarium.
Kurkuma: potężna broń antynowotworowa
Kurkuma cechuje się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej i od stuleci jest chełbiona za swoje potężne właściwości lecznicze. Kilka badań wykazało, że może hamować wzrost niektórych typów raka.
W badaniu, o którym mowa powyżej, naukowcy uzyskali próbki śliny od 21 pacjentów zarówno przed, jak i po przeżuciu dwóch tabletek zawierających łącznie 1000 miligramów kurkuminy. Godzinę później pobrano dodatkową próbkę śliny i przeprowadzono inne testy.
Okazało się, że spożywanie kurkuminy powoduje kontakt chemiczny nie tylko z rakiem, ale także ze śliną, a badanie wykazało, że kurkumina obniżyła poziom cytokin wzmagających raka. Niezależne laboratorium w stanie Maryland otrzymało ślepe próbki i potwierdziło wyniki: prokulacyjne cytokiny w ślinie, które pomagają w żywieniu raka, zostały zmniejszone u pacjentów, którzy przeżuwali kurkuminę, a szlak sygnalizacji komórkowej stymulujący wzrost nowotworu został zahamowany.
“Badanie to pokazuje, że kurkumina może działać w jamie ustnej u pacjentów z nowotworami złośliwymi na głowę i szyję i ograniczać działania wzmagające wzrost raka” – powiedziała dr Marilene Wang, autorka publikacji w tej dziedzinie. “Kurkumina nie tylko wpłynęła na raka poprzez hamowanie szlaku sygnalizacji krytycznej komórki, ale także wpłynęła na samą ślinę poprzez redukcję prozapalnych cytokin w ślinie.”
Oczywiście, zapobieganie jest zawsze lepsze niż leczenie, a zwiększenie spożycia kurkumy może zapewnić niesamowite korzyści dla zdrowia.
Jest kilka sprytnych sposobów na dodanie jej do codziennego jadłospisu:
- Dodaj kurkumę do jajecznicy. Podobne kolory jaj i kurkumy sprawiają, że prawdopodobnie nawet nie zauważysz różnicy.
- Dodaj trochę do pieczonego kalafiora, ziemniaków i innych warzyw, aby poprawić ich smak.
- Urozmaicaj swój ryż i nadaj mu kolor z odrobiną kurkumy.
- Dodaj trochę kurkumy do duszonych zielonych warzyw liściastych, takich jak kapusta i jarmuż.
- Rozgrzej swoją zupę odrobiną kurkumy.
- Dodaj kurkumę do smoothie.
- Możesz także przyrządzić ajurwedyjskie złote mleko, przepis znajdziesz pod tym linkiem.