Seler stanowi wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Spożywany regularnie w postaci surówek, soków czy jako dodatek poprawiający aromat innych dań dostarczy cennych dla zdrowia związków i pomoże zapobiegać wielu dolegliwościom.
Wartości odżywcze selera
Seler należy do grupy niedocenianych przez nas warzyw, choć odgrywa dużą rolę w tradycyjnej kuchni Polskiej i stanowi składnik często spożywanych przez nas dań. Co zawiera? Dlaczego warto zjeść codziennie minimum 300 gram selera w różnej postaci?
Zarówno w selerze korzeniowym, jak i naciowym znajdziemy szereg cennych dla zdrowia substancji. Dominują tutaj witaminy pozwalające na długo zachować zdrowie i młody wygląd, czyli cenne antyoksydanty – witaminy A, C i E.
Oprócz kompletu witamin niezbędnych dla zachowania urody seler posiada także niezbędny dla zdrowia kwas foliowy oraz witaminę PP. Warto zaznaczyć, że już 100 g selera naciowego dodanego np. do sałatki zapewni nam dzienną dawkę witaminy C i znacznie usprawni funkcjonowanie organizmu.
Sok z selera – remedium na wiele chorób
Gdyby ludzie znali wszystkie właściwości lecznicze soku z selera, byłby on powszechnie uznawany za cudowne pożywienie. Sok z selera ma niewiarygodną zdolność do redukowania wielu problemów zdrowotnych.
Chcę podzielić się wszystkimi sposobami, jak sok z selera może pomóc w uzdrowieniu i dlaczego poprawia zdrowie milionów ludzi na całym świecie. Poniżej znajdziesz dziesięć korzyści zdrowotnych jakie daje picie soku z selera:
1. Kluczowy w przewlekłym refluksie
Refluks oznacza 3 rzeczy: niską produkcję kwasu chlorowodorowego, bakterie, takie jak paciorkowce i e. Coli oraz osłabioną wątrobę. Sok z selera pomaga naprawić wszystkie te 3 kwestie.
2. Walczy z chorobą autoimmunologiczną
Patogeny są prawdziwą przyczyną stanów zapalnych, które błędnie uważa się za autoimmunologiczne. Nieodkryte sole klastrowe sodu soku z selera mogą zniszczyć i wypłukać te patogeny.
3. Pomaga przywrócić sprawność nadnerczy
Nieodkryte sole klastrowe sodu w soku z selera pomagają w utrzymaniu stabilnych i dobrze funkcjonujących nadnerczy.
4. Zawiera nieodkryte sole klastrowe sodu, które odwracają choroby
Nieodkryte sole klastrowe sodu w soku działają razem jak środek antyseptyczny. Kiedy nawiązują kontakt z wirusami i bakteriami – sprawcami chorób przewlekłych – sole zaczynają rozkładać błony komórkowe patogenów, ostatecznie niszcząc je.
5. Neutralizuje i wypłukuje toksyny z wątroby
Sole klastrowe sodu soku z selera wiążą się z neurotoksynami, dermatoksynami i innymi odpadami wirusowymi i problematycznymi patogenami, a następnie wyciągają je z wątroby.
6. Pomaga wyeliminować bakterie paciorkowca
Paciorkowce są odpowiedzialne za wiele stanów, takich jak trądzik, zapalenie układu moczowego, SIBO, infekcje drożdżakowe i wiele innych. Sok z selera pomaga zniszczyć paciorkowce.
7. Zabija wirusy Epstein-Barra i półpaśca
Białe krwinki spersonalizowanego układu odpornościowego wątroby dodają sole klastrowe do powłok swojej błony komórkowej, czyniąc ją toksyczną dla wirusów.
8. Obniża toksyczne gorąco wątroby
Sok z selera oczyszcza wątrobę, jednocześnie obniżając jej temperaturę.
9. Potężna broń przeciwko SIBO i wzdęciom
Sok z selera solidnie wspomaga uzupełnianie kwasu żołądkowego, dzięki czemu soki trawienne mogą zabijać paciorkowce, które powodują SIBO. Soki te rozkładają także gnijące białko i zjełczałe tłuszcze w żołądku i przewodzie pokarmowym, pomagając zapobiegać wzdęciom.
10. Naprawia produkcję kwasu solnego i żółci
Sok z selera wzmacnia produkcję kwasu solnego i żółci oraz wzmacnia wątrobę, co pozwala na lepszą produkcję żółci.
Toksyczne metale ciężkie
Jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia są dziś toksyczne metale ciężkie, które mamy w sobie (a źródeł skąd możemy je sobie przyswoić jest obecnie wiele). Metale ciężkie uszkadzają wiele organów, w tym także mózg.
Powszechnie wiadomo, że w naszym środowisku i produktach, z których korzystamy, są toksyczne metale ciężkie. Nie wiadomo, ile szkód wyrządzają naszemu zdrowiu i jak są one przekazywane młodszym pokoleniom. Na przykład rtęć, szczególnie niszczycielski i nieprzyjemny metal ciężki, która została wydobyta tysiąc lub więcej lat temu, mogła być przekazana przez rodzinę z pokolenia na pokolenie i teraz znajduje się w Twoim ciele, powodując dolegliwości neurologiczne i inne rodzaje chorób.
Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich doświadcza depresji, lęku, bezsenności, drżenia, ADHD, autyzmu, stanu zamglenia umysłu, choroby Alzheimera, Parkinsona, egzemy, łuszczycy, migren, utraty pamięci, choroby afektywnej dwubiegunowej, zaburzeń odżywiania lub trudności z koncentracją (a to i tak tylko kilka z długiej listy dolegliwości), to bardzo prawdopodobne, że toksyczne metale ciężkie się do tego przyczyniły.
Problemy zdrowotne nie wynikają tylko z toksycznych metali ciężkich samych w sobie, ale także z ich spływania. Złogi tłuszczowe przywierają do toksycznych złogów metali ciężkich, a gdy osady tłuszczowe i toksyczne metale ciężkie dotykają się w ten sposób, powodują utlenianie metali. Toksyczne metale ciężkie posiadają niszczący ładunek, który jest częścią tego, co powoduje, że tak silnie reagują na osady tłuszczowe i inne toksyczne metale ciężkie i powodują utlenianie w tym procesie. Ponieważ metale w ciele rdzewieją z czasem, prowadzi to do odpływu korozyjnego, który następnie uszkadza pobliską tkankę.
Osady tłuste, które są bardzo chłonne, również wciągają ten toksyczny zrzut, który jest wyjątkowo rozpuszczalny w tłuszczach. W wyniku tego, złogi tłuszczowe stają się wysoce toksyczne i mogą następnie działać jako paliwo dla wirusa Epsteina-Barr (EBV), półpaśca, ludzkiego wirusa opryszczki 6 (HHV-6) lub każdego innego rodzaju patogenu, który może dotrzeć do mózgu i spowodować wiele różnych objawów i chorób, które są trudne do wyleczenia i wyniszczają organizm.
Jak działają antyoksydanty soku z selera
Antyoksydanty zawarte w soku z selera usuwają złogi tłuszczowe z toksycznych osadów metali ciężkich w organizmie. Przeciwutleniacze soku z selera pomagają zapobiegać rozkładowi metali, poprzez usuwanie złogów tłuszczowych z osadów metali ciężkich, a także specjalne powlekanie metali ciężkich w celu zapobiegania ich utlenianiu.
Ponadto nieodkryte sole klastrowe sodu w soku z selera przyczepiają się do antyoksydantów w soku z selera i razem niszczą toksyczny ładunek metali ciężkich, czyniąc metale ciężkie znacznie mniej agresywnymi. Po zneutralizowaniu tego destrukcyjnego ładunku, specjalne antyoksydanty soku z selera mogą znacznie skuteczniej zatrzymać utlenianie. To jeszcze jeden wyjątkowy, nieznany potencjał soku z selera, który pomaga powstrzymać objawy, zaburzenia i choroby.
Włączenie do codziennej diety selera pozwoli skorzystać z jego uzdrawiającej i wzmacniającej mocy. Seler polecany jest dla każdego niezalenie od wieku i płci, jednak czasami może uczulać, dlatego alergicy powinni ostrożnie włączać do diety jego większe ilości.
Seler także naturalnym lekiem na impotencję
Seler spożywany przez mężczyzn wzmacnia funkcje seksualne i pozwala zachować sprawność seksualną na wysokim poziomie. Niedowiarkom polecamy codzienne spożywanie 300 g świeżego selera przez okres 14 dni. Po tym czasie efekty kuracji pozwolą zawsze stanąć na wysokości zadania.
Jakie jeszcze właściwości posiada seler? Przede wszystkim stanowi źródło łatwo przyswajalnych minerałów m.in. magnezu, wapnia, potasu, cynku oraz żelaza. Spożywanie dużych ilości selera w różnej postaci pozwala:
- Usprawnić metabolizm i oczyścić organizm z szkodliwych toksyn
- Wzmocnić serce i przeciwdziałać nadciśnieniu
- Zapobiegać nadmiernemu przybieraniu na wadze
- Zapobiegać kamicy nerkowej i leczyć schorzenia nerek
- Zwalczać stres oksydacyjny i odmładzać organizm.
Bardzo ważną dla zdrowia korzyścią płynącą ze spożywania selera jest jego działanie uspokajające, przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz przeciwdepresyjne, dlatego możemy stosować to warzywo, jako wsparcie podczas leczenia wielu dolegliwości. Dodatkowo regularnie spożywany seler w postaci soku lub surówek pozwala wzmocnić odporność i zwiększyć apetyt u dzieci, osób chorych oraz w podeszłym wieku, dzięki czemu możemy uniknąć nadmiernego wycieńczenia organizmu i stosowania farmakologicznych środków zwiększających łaknienie. A to dopiero wierzchołek góry lodowej jego pozytywnych właściwości.
Spróbuj!
Spróbuj podjąć wyzwanie picia soku z selera przez 30 kolejnych dni – zaobserwuj co się zmieniło w Twoim ciele. Mnóstwo ludzi na świecie chwali sobie poprawę zdrowia jaką osiągnęło dzięki piciu tego soku. Pamiętaj jednak, że samo picie soku z selera i jednoczesne złe odżywianie się może nie przynieść pożądanych skutków. Jeśli spożywasz duże ilości cukrów, mięsa czy pieczywa koniecznie rozważ zmianę diety.
Sporo podpowiedzi i przepisów związanych z oczyszczaniem koktajlami i zmianą diety znajdziesz na stronie Piję Zielone Koktajle – zarejestruj się tam, a otrzymasz mnóstwo ciekawych porad.
Daj znać w komentarzu o swoich przemyśleniach i doświadczeniach z sokiem z selera. Podziel się z innymi – z góry dziękuję za każdy komentarz.
Czy ilość soku 0,5l naczczo to nie za dużo?
Przyznam że się wystraszyłam…
Pozdrawiam Iwona
Eeee, ja piję pół litra soku przez ponad 2 miesiące i nic mi nie jest. Naprawdę da się wypić 🙂
A czy ktoś może od picia tego soku dostał kilku opryszczek wargowych? Czy to jest normalny proces oczyszczania? Jakie mieliście skutki uboczne picia tego soku?
Sok z selera stał się Światowym Hitem Żywieniowym ! Polecany jest również w leczeniu boreliozy ! Wspaniałe komplexowe oczyszczanie organizmu jest jego Potęgą !Cudowny sok z selera naciowego ma wszechstronne zastosowanie w przywracaniu zdrowia i jego profilaktyce ! Czerpmy z jego Mocy Siłę i ZDROWIE !
Cytat z artykulu :,, Zawiera nieodkryte sole klastrowe sodu, które odwracają choroby,,….skoro sole te sa nieodkryte, to skad wiadomo, ze odwracaja choroby 🙄?
Obniża poziom cholesterolu! Sprawdzone na własnej skórze…
Mi pomógł na dolegliwości żołądkowe, przez refluks nic nie mogłam jeść, faszerowalam się polprazolem i innymi lekami. A to obniżyło mi żelazo we krwi. Zaczęłam pić seler. Piłam przez 3 miesiące rano, naczczo. 400 min bo przeważnie tyle wycisnęłam z jednego selera. Pierwsze efekty były już po ok 2 tygodniach. Naprawde mi pomógł. Przechodzę dla mnie trodny okres w życiu i mam wrażenie ze moje samopoczucie też dużo jest lepsze. Chcę mi się żyć. Teraz mam przerwę. 🙂Ponieważ z wyciskarki i selera korzysta ktoś inny z rodziny. Napewno za miesiąc nów zacznę pić, mi napewno pomógł, wierzę w jego działanie. Warto przeczytać książkę Anthony William. Sok z selera naciowego. Warto, spróbujcie.