Zachorowanie na raka jest jedną z najgorszych rzeczy, które mogą się zdarzyć każdemu. Większość osób, które usłyszy tę przerażającą diagnozę nie wie, co ma dalej robić. Warto jednak podjąć pewne kroki związane ze zmianą stylu życia, gdyż mogą one naprawdę wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Właściwa dieta jest tutaj podstawą.
Badania pokazują, że istnieją produkty, które w naturalny sposób zapobiegają rozwojowi raka. Zanim jednak je przeanalizujemy, to warto przyjrzeć się sposobom, które pomogą nam w walce z rakiem.
Jak niektóre pokarmy wspomagają walkę z rakiem?
Angiogeneza to tworzenie nowych naczyń krwionośnych z istniejących już naczyń. Te nowe naczynia krwionośne dają nowotworowi tlen i substancje odżywcze potrzebne do dalszego wzrostu i rozprzestrzeniania w organizmie. Na szczęście istnieją pewne pokarmy, które utrudniają ów proces aniogenezy, co w efekcie zapobiega tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych i rozrastaniu się guza. Jeśli „zagłodzimy raka”, to może nam się udać zatrzymać rozwój choroby.
Oto kilka naturalnych produktów, które pomagają w walce z rakiem:
Pomidory
Pomidory szczególnie korzystnie wpływają na nasz organizm ze względu na zawarty w nich likopen, czyli pigment, który nadaje im kolor czerwony. Okazuje się, że ryzyko zachorowania na raka jest o 23 procent niższe u osób, które jedzą 2 porcje sosu pomidorowego w tygodniu. Osoby chore na raka powinny więc wprowadzić pomidory oraz ich przetwory do codziennego menu. Należy tutaj jednak pamiętać o wyborze produktów organicznych, które pozbawione są chemicznych dodatków. Dzięki temu dostarczymy tylko i wyłącznie zdrowe składniki, nie obciążając organizmu niechcianymi dodatkami.
Kurkuma
Ta przyprawa powinna zagościć na stałe na naszych stołach. Można dodawać ją właściwie do wszystkiego – zup, dań głównych, sałatek czy koktajli. Okazuje się, że kurkuma nie tylko działa przeciwzapalnie, dzięki czemu wzmacnia cały organizm, ale również pomaga w walce z komórkami nowotworowymi.
Wspaniale sprawdza się w walce z różnymi rodzajami nowotworów, a w tym między innymi skóry, wątroby, żołądka, i piersi. Badania pokazują, że spożywanie 4 gramów kurkumy dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka aż o 40 procent.
Jagody
Jedno z badań wykazało, że spożywanie półtorej szklanki jagód dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka o 57 procent. Dzieje się tak dlatego, że mają silny przeciwutleniacz o nazwie o pterostilben. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym tego składnika, można zapobiec uszkodzeniu komórek. Warto pamiętać, iż pterostilbeny rozpuszczają się w tłuszczu, w związku z czym, jeśli chcemy zwiększyć ich przyswajalność, to możemy na przykład zjeść jagody z dodatkiem orzechów czy mleczka kokosowego.
Surowe kakao
Owoce kakaowca zawierają przeciwutleniacz o nazwie flawanol który zapobiega uszkodzeniu komórek. To może rzeczywiście zapobiec rakowi, który jak wiadomo często rozwija się z uszkodzonych komórek. Surowe kakao świetnie się sprawdzi jako dodatek do deserów czy koktajli. Można też szukać oryginalnych połączeń smakowych, dodając je do pieczonych potraw.
Suplement – resweratrol
To kolejny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie oraz doprowadzające do niszczenia komórek. Dzięki temu składnikowi nie tylko więc zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworu, ale możemy też powstrzymać angiogenezę i rozwój choroby. Resweratrol znajdziemy między innymi w winogronach. Warto jednak rozważyć jego suplementację, aby przyjmować większe dawki. Wtedy zwiększymy jego skuteczność. Dawki najlepiej ustalić z lekarzem.
Zielona herbata
Badania pokazują, że picie dwóch do trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie może zmniejszyć inwazję komórek nowotworowych o 50 procent. Zamiast porannej kawy znacznie lepiej zaparzyć sobie kubek zielonej herbaty, która również działa pobudzająco, a przy tym przyniesie nam mnóstwo korzyści zdrowotnych.