W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej (dane Greenpeace Polska).
Jednym z powodów jest brak wiedzy jak odpowiednio przechowywać owoce i warzywa, co sprawia, że jedzenie psuje się szybciej i tym samym, częściej wyrzucane do śmieci.
Warto poznać kilka przydatnych wskazówek, aby trwałość Waszej żywności była dłuższa. Dzięki temu nie będziecie musieli wyrzucać tyle jedzenia, a tym samym zaoszczędzicie pieniądze.
1. Jagody: spłucz octem
Wszelkie jagody, maliny truskawki umyj w roztworze octu i wody (w proporcji 1:3). Następnie spłucz wodą i dokładnie osusz zanim schowasz je do lodówki. Sposób ten dezynfekuje jagody z pleśni, co znacznie wydłuża ich przydatność.
2. Ziemniaki, cebule i pomidory: chłodne, suche miejsce
Te warzywa przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Nie chowaj ich jednak do lodówki. Może to być szczególnie zaskakujące w przypadku pomidorów, które dużo osób trzyma w lodówce. Jest to jednak błąd. Jeśli chodzi o ziemniaki i cebule, to mimo podobnych wymagań, co do miejsca przechowywania, nie należy trzymać ich obok siebie. Powodem są związki wydzielane podczas przechowywania cebuli, które znacząco przyspieszają proces psucia się ziemniaków.
3. Niedojrzałe owoce na blacie
Nie do końca dojrzałe owoce, takie jak gruszki, brzoskwinie, śliwki, kiwi, mango, morele, awokado, melony i banany trzymaj na blacie, dopóki nie dojrzeją. Kiedy już dojrzeją, przenieś je do lodówki. Skórka banana ściemnieje, jednak nie wpłynie to na środek.
4. Cytrusy: chłodne, zacienione miejsce
Aby wydłużyć życie cytrusów (pomarańczy, cytryn, limonek, mandarynek) należy trzymać je w chłodnym miejscu, z daleka od bezpośredniego nasłonecznienia.
5. Sałaty
Sałaty powinny być spożyte w ciągu 1-2 dni od zakupu, aby być pewnym zarówno ich świeżości oraz tego, że pozyskujesz z nich wszystkie możliwe składniki odżywcze. Jeśli jednak masz zamiar spożyć je po trochę dłuższym czasie, najlepszym sposobem na wydłużenie ich życia jest zawinięcie niemytych liści w ręcznik papierowy. Tym sposobem, ręcznik może pochłonąć nadmiar wilgoci, który przyspiesza gnicie. Po owinięciu liści ręcznikami papierowymi, umieść je w siatkach foliowych i schowaj do lodówki. Pamiętaj, aby wyrzucić nadgniłe liście z pęczku, zanim owiniesz całość ręcznikami. Różne rodzaje sałat trzymaj w oddzielnych siatkach.
6. Odseparuj produkty wydzielające etylen
To bardzo istotna wskazówka, jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość warzyw i owoców. Niektóre owoce i warzywa, kiedy dojrzeją, produkują bezwonny, nieszkodliwy i bez smaku gaz, zwany etylenem. Gaz ten przyspiesza dojrzewanie i gnicie niektórych produktów.
Tak więc, trzymaj owoce/warzywa wydzielające etylen z dala od tych wrażliwych na gaz:
Owoce/warzywa produkujące etylen:
- Jabłka
- Brokuły
- Marchew
- Warzywa liściaste
- Arbuz
Owoce/warzyw wrażliwe na etylen:
- Awokado
- Banany
- Melony kantalupe
- Kiwi
- Mango
- Nektarynki
- Gruszki
- Śliwki
- Pomidory.
7. Jabłka możesz przechowywać z ziemniakami
Chociaż jabłka, z racji wydzielania etylenu, przyspieszają psucie się niektórych produktów, mogą także wydłużać życie innych. Tak jest z ziemniakami. Trzymanie ziemniaków z jabłkami stanowi świetny patent na przedłużenie żywotności tego pierwszego.
Źródło: http://www.getinmybelly.com/tips-for-keeping-fruits-and-vegetables-fresh-longer/
Zdjęcie: Depositphotos