Jak przechowywać owoce i warzywa, aby ich przydatność była dłuższa?

Jak przechowywać owoce i warzywa, aby ich przydatność była dłuższa?

W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej (dane Greenpeace Polska).

Jednym z powodów jest brak wiedzy jak odpowiednio przechowywać owoce i warzywa, co sprawia, że jedzenie psuje się szybciej i tym samym, częściej wyrzucane do śmieci.

Warto poznać kilka przydatnych wskazówek, aby trwałość Waszej żywności była dłuższa. Dzięki temu nie będziecie musieli wyrzucać tyle jedzenia, a tym samym zaoszczędzicie pieniądze.

1. Jagody: spłucz octem

Wszelkie jagody, maliny truskawki umyj w roztworze octu i wody (w proporcji 1:3). Następnie spłucz wodą i dokładnie osusz zanim schowasz je do lodówki. Sposób ten dezynfekuje jagody z pleśni, co znacznie wydłuża ich przydatność.

2. Ziemniaki, cebule i pomidory: chłodne, suche miejsce

Te warzywa przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Nie chowaj ich jednak do lodówki. Może to być szczególnie zaskakujące w przypadku pomidorów, które dużo osób trzyma w lodówce. Jest to jednak błąd. Jeśli chodzi o ziemniaki i cebule, to mimo podobnych wymagań, co do miejsca przechowywania, nie należy trzymać ich obok siebie. Powodem są związki wydzielane podczas przechowywania cebuli, które znacząco przyspieszają proces psucia się ziemniaków.

Być zdrowszym z Zielonymi Koktajlami

PODEJMIESZ WYZWANIE?

Zarejestruj się na naszej stronie, a będziesz już wkrótce mógł wziąć udział w kolejnym wyzwaniu poprawy zdrowia dzięki zielonym koktajlom.

3. Niedojrzałe owoce na blacie

Nie do końca dojrzałe owoce, takie jak gruszki, brzoskwinie, śliwki, kiwi, mango, morele, awokado, melony i banany trzymaj na blacie, dopóki nie dojrzeją. Kiedy już dojrzeją, przenieś je do lodówki. Skórka banana ściemnieje, jednak nie wpłynie to na środek.

4. Cytrusy: chłodne, zacienione miejsce

Aby wydłużyć życie cytrusów (pomarańczy, cytryn, limonek, mandarynek) należy trzymać je w chłodnym miejscu, z daleka od bezpośredniego nasłonecznienia.

5. Sałaty

Sałaty powinny być spożyte w ciągu 1-2 dni od zakupu, aby być pewnym zarówno ich świeżości oraz tego, że pozyskujesz z nich wszystkie możliwe składniki odżywcze. Jeśli jednak masz zamiar spożyć je po trochę dłuższym czasie, najlepszym sposobem na wydłużenie ich życia jest zawinięcie niemytych liści w ręcznik papierowy. Tym sposobem, ręcznik może pochłonąć nadmiar wilgoci, który przyspiesza gnicie. Po owinięciu liści ręcznikami papierowymi, umieść je w siatkach foliowych i schowaj do lodówki. Pamiętaj, aby wyrzucić nadgniłe liście z pęczku, zanim owiniesz całość ręcznikami. Różne rodzaje sałat trzymaj w oddzielnych siatkach.

6. Odseparuj produkty wydzielające etylen

To bardzo istotna wskazówka, jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość warzyw i owoców. Niektóre owoce i warzywa, kiedy dojrzeją, produkują bezwonny, nieszkodliwy i bez smaku gaz, zwany etylenem. Gaz ten przyspiesza dojrzewanie i gnicie niektórych produktów.

Tak więc, trzymaj owoce/warzywa wydzielające etylen z dala od tych wrażliwych na gaz:

Owoce/warzywa produkujące etylen:

  • Jabłka
  • Brokuły
  • Marchew
  • Warzywa liściaste
  • Arbuz

Owoce/warzyw wrażliwe na etylen:

  • Awokado
  • Banany
  • Melony kantalupe
  • Kiwi
  • Mango
  • Nektarynki
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Pomidory.

7. Jabłka możesz przechowywać z ziemniakami

Chociaż jabłka, z racji wydzielania etylenu, przyspieszają psucie się niektórych produktów, mogą także wydłużać życie innych. Tak jest z ziemniakami. Trzymanie ziemniaków z jabłkami stanowi świetny patent na przedłużenie żywotności tego pierwszego.

 

Źródło: http://www.getinmybelly.com/tips-for-keeping-fruits-and-vegetables-fresh-longer/

Zdjęcie: Depositphotos 

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.