Artykuł o tak szokującym tytule jeszcze niedawno znajdował się na…. stronie Organizacji Narodów Zjednoczonych. Teraz jednak jest nie na rękę, gdy realizacja różnych podłych planów jest coraz bliżej, więc został usunięty.
Jednak “w internetach” nic nie ginie. Oto tłumaczenie tego jakże postępowego tekstu, autorstwa Georga Kenta (co za geniusz!), którego oryginał można sobie podejrzeć jeszcze poprzez webarchive (link na dole artykułu). Miłej lektury:
Zalety globalnego głodu
Czasami mówimy o głodzie na świecie, jakby był plagą, którą wszyscy chcieliby widzieć zlikwidowaną, postrzegając go jako porównywalny z dżumą lub aids. Ten naiwny pogląd nie pozwala nam jednak zrozumieć, co powoduje i podtrzymuje głód. Głód ma wielką pozytywną wartość dla wielu ludzi. W istocie jest podstawą funkcjonowania światowej gospodarki. Głodni ludzie są najbardziej produktywni, zwłaszcza tam, gdzie potrzebna jest praca fizyczna.
My, w krajach rozwiniętych, widzimy czasem biednych ludzi przy drogach, trzymających w górze tabliczki z napisem “Will Work for Food”. W rzeczywistości większość ludzi pracuje za jedzenie. To głównie dlatego, że ludzie potrzebują żywności, aby przeżyć, pracują tak ciężko, albo produkując żywność dla siebie w ramach produkcji na poziomie minimum socjalnego, albo sprzedając swoje usługi innym w zamian za pieniądze. Ilu z nas sprzedawałoby swoje usługi, gdyby nie zagrożenie głodem?
Co ważniejsze, ilu z nas sprzedawałoby swoje usługi tak tanio, gdyby nie groźba głodu? Kiedy sprzedajemy nasze usługi tanio, wzbogacamy innych, tych, którzy są właścicielami fabryk, maszyn i ziemi, a ostatecznie także ludzi, którzy dla nich pracują. Dla tych, którzy są uzależnieni od dostępności taniej siły roboczej, głód jest podstawą ich bogactwa.
Konwencjonalne myślenie jest takie, że głód jest spowodowany przez nisko płatną pracę. Na przykład, artykuł donosi o “Brazylijskich niewolnikach etanolu: 200.000 migrujących wycinaczach cukru, którzy napędzają boom energii odnawialnej”. Chociaż prawdą jest, że głód jest spowodowany niskopłatnymi miejscami pracy, musimy zrozumieć, że głód jednocześnie powoduje powstawanie niskopłatnych miejsc pracy. Kto założyłby w Brazylii masową produkcję biopaliw, gdyby nie wiedział, że są tam tysiące głodnych ludzi, zdesperowanych na tyle, by przyjąć oferowaną przez nich okropną pracę? Kto zbudowałby jakąkolwiek fabrykę, gdyby nie wiedział, że wielu ludzi będzie gotowych podjąć pracę za niskie stawki?
Duża część literatury dotyczącej głodu mówi o tym, jak ważne jest zapewnienie ludziom dobrego odżywiania, aby mogli być bardziej produktywni. To jest nonsens. Nikt nie pracuje ciężej niż głodni ludzie. Owszem, ludzie dobrze odżywieni mają większą zdolność do produktywnej aktywności fizycznej, ale ludzie dobrze odżywieni są znacznie mniej chętni do wykonywania tej pracy.
Organizacja pozarządowa Free the Slaves definiuje niewolników jako ludzi, którym nie wolno odejść od pracy. Szacuje ona, że na świecie jest około 27 milionów niewolników, w tym osoby dosłownie zamykane w pomieszczeniach roboczych i przetrzymywane jako robotnicy niewolniczy w Azji Południowej. Nie obejmują one jednak ludzi, których można by określić jako niewolników głodu, czyli tych, którzy mogą swobodnie odejść od pracy, ale nie mają nic lepszego do roboty. Może większość ludzi, którzy pracują, to niewolnicy głodu?
Dla tych z nas, którzy znajdują się na wysokim końcu drabiny społecznej, zakończenie głodu na świecie byłoby katastrofą. Gdyby nie było głodu na świecie, kto orałby pola? Kto zbierałby nasze warzywa? Kto pracowałby w zakładach utylizacyjnych? Kto czyściłby nasze toalety? Musielibyśmy sami produkować nasze jedzenie i czyścić nasze toalety. Nic dziwnego, że ludzie z wyższych sfer nie spieszą się z rozwiązaniem problemu głodu. Dla wielu z nas głód nie jest problemem, ale atutem.
O autorze
George Kent. George Kent jest profesorem na Wydziale Nauk Politycznych Uniwersytetu Hawajskiego. Pracuje nad prawami człowieka, stosunkami międzynarodowymi, pokojem, rozwojem i kwestiami środowiskowymi, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia i dzieci.
Napisał kilka książek, z których najnowsza to Freedom from Want: The Human Right to Adequate Food.
Link do kopii artykułu z webarchive: https://web.archive.org/web/20220706173519/https://www.un.org/en/chronicle/article/benefits-world-hunger