Czy zbilansowana i zdrowa dieta może skutkować poważnymi niedoborami witamin i minerałów? Z pozoru wydaje się, że zdrowe żywienie powinno rozwiązać problem większości chorób, jednak fakty wyglądają zgoła inaczej. Poznaj mity na temat zbilansowanej diety i sprawdź, jakie objawy wywołują niedobory ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
W teorii odpowiednio zbilansowana dieta powinna zapewnić nam wystarczającą ilość witamin i minerałów, jednak teoria nie równa się praktyce, która dowodzi, że spożywana przez nas przetworzona i produkowana w intensywny sposób żywność nie tylko posiada znacznie obniżoną wartość odżywczą, ale także powoduje szereg niedoborów żywieniowych.
Obecne podejście lekarzy do leczenia naszych dolegliwości wyklucza suplementy witaminowe, jako panaceum na wiele chorób, choć tak naprawdę u ich źródła problemów zdrowotnych kryją się niedobory substancji odżywczych. W efekcie zamiast leczyć się witaminami i minerałami przyjmujemy farmaceutyki, które jedynie pozornie leczą chorobę i często dodatkowo osłabiają nasze zdrowie.
Co obniża wartości odżywcze żywności?
Głównym powodem zmniejszenia się wartości odżywczej spożywanych przez nas produktów jest:
- Uprawa na wyjałowionych glebach,
- Długie przechowywanie i transport żywności m.in. owoców, ryb czy mięsa,
- Poddawanie żywności pasteryzacji i innym sposobom przedłużania trwałości,
- Stosowanie konserwantów i inhibitorów pleśni, które znajdziemy np. w pieczywie.
Stosowane przez producentów żywności techniki przedłużania jej trwałości sprawiają, że produktów kupowanych w sklepach nie możemy uważać za świeże, a tylko takie są wartościowym źródłem składników odżywczych. Nawet tak podstawowy składnik diety jak pieczywo podczas zakupu może mieć już kilka dni, choć nadal sprawia wrażenie świeżego, podobnie jest z owocami i warzywami, mięsem oraz rybami, które muszą zostać dostarczone do sklepu często z innego kraju. Soki oraz nabiał, również do świeżych nie należą, a ich okres przydatności do spożycia to czasami kilka lat. Aby go uzyskać produkty muszą być nafaszerowane chemią oraz pasteryzowane, co powoduje ogromne straty m.in. kluczowej dla naszego stanu zdrowia witaminy C.
W związku z powyższym często nieświadomie stajemy się ofiarami szumnie nazywanej „zdrową” diety, która tak naprawdę zamiast odżywiać organizm zaczyna nam szkodzić i powoduje szereg niedoborów, których objawy są mylnie diagnozowane i leczone sztucznymi lekami, a nie substancjami, których brak je wywołuje.
Dlatego odpowiednia suplementacja witaminami i minerałami jest bardzo ważna – najlepiej jeśli poprzedzona jest badaniami krwi. Warto stawiać na dobre programu suplementacyjne jak np. od Dr. Rath’a – kompleks witamin z programu podstawowego możemy z czystym sumieniem polecić każdemu. Pomimo, że nie należy do najtańszych jest na pewno bardzo skuteczny. O tym programie suplementacji możecie poczytać tutaj. W najniższej cenie dostaniecie je klikając tutaj.
Źródło zdjęcia: fitnessnewbies.com
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam