Zielone smoothie świetnie zastępują posiłek. Są proste i szybkie w zrobieniu, świetnie smakują i zawierają bogactwo witamin i enzymów. W dodatku możemy przemycić w nich sporą ilość warzyw liściastych, których brakuje w diecie większości z nas. Mamy dla Was 6 przepisów do wypróbowania w te upalne dni.
Dla zdrowia i ochłody
Koktajle mają wiele zalet. Świetnie pomagają się schłodzić w lato. Ochładzające właściwości owoców i warzyw liściastych dają przyjemne orzeźwienie w te gorące dni. Zastępując jeden z posiłków dużą porcją koktajlu uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie organizmu na wymagane 5-10 porcji warzyw i owoców. Są lekkostrawne, więc odciążają nasz układ trawienny. Hamują zachcianki na słodycze. Ważnym elementem koktajli są zielone liście. Mamy do wyboru szpinak, jarmuż, rukiew wodną, botwinę, rukolę, pokrzywę i wiele innych. Zielone liście są źródłem chlorofilu, który posiada wiele właściwości zdrowotnych nadających się na oddzielny artykuł. Wymienię tylko, że m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, pozytywnie wpływa na zapach ciała i posiada właściwości antyoksydacyjne.
W każdym smoothie poniżej zawiera dodatkowo jakiś superfood, jak maca, nasiona konopi czy nasiona chia. Nie są one niezbędnymi składnikami koktajlu, ale podwyższają jego wartość odżywczą.
Pamiętajcie, że do koktajli warto używać ekologicznych warzyw i owoców, które w mniejszym stopniu są skażone pestycydami niż produkty rolnictwa konwencjonalnego.
Śliwka na prowadzeniu
- 1 szklanka wody
- 5 śliwek
- 1 duży, dojrzały (taki z brązowymi kropkami) banan
- garść szpinaku
- liść jarmużu
- 2 łyżki nasion konopi
Zieleń z przyprawami
- garść szpinaku
- 1 mrożony banan
- pół małego awokado
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- pół łyżeczki wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka nasion chia
Ananas w roli głównej
- szklanka wody
- ¼ dojrzałego ananasa
- 1 mango
- 1 banan
- 2 garście rukoli
- pół łyżki nasion konopi
Spirulina w tropikach
- szklanka wody
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1 gruszka
- pół łyżeczki spiruliny
- 2 garście dowolnych zielonych liści
Słodko-kwaśny smak lata
- 3 kiwi
- 1 pomarańcza
- 1 mango
- 2 garście roszponki
- szklanka wody
- pół łyżeczki korzenia maca
- Daktyle jeśli ktoś woli słodsze*
Borówki w duecie z masłem orzechowym
- 1 dojrzały banan
- 1,5 szklanki liści świeżego szpinaku
- 1 szklanka borówek
- pół szklanki wody
- pół łyżki masła orzechowego (zwróćcie uwagę, aby było z nerkowców, a nie z orzeszków ziemnych)
- 1 łyżka nasion chia