Trudno nie odnieść wrażenia, że grypa bardzo straciła na zainteresowaniu. Zresztą, nie tylko grypa, gdyż jak powszechnie wiadomo jest tylko jedna choroba na świecie godna uwagi, a cała reszta zupełnie nieistotna. A sezon jesienno-zimowy to zachorowania głównie na grypę. Warto więc sięgnąć po sprawdzone starożytne sposoby na rozprawienie się z nią.
I tu właśnie Ajurweda ma jednak kilka sprawdzonych przez lata sposobów na szybszą poprawę samopoczucia.
-
Zmniejsz gorączkę i uczucie zapchanego nosa i zatok z herbatą tulsi
Tulsi uznawane jest za jedno z najbardziej oczyszczających ajurwedyjskich ziół. W przypadku przeziębień i grypy, tulsi może pomóc zmniejszyć ból głowy i gorączkę, ulżyć uczuciu „zatoru” i wesprzeć trawienie. Tulsi delikatnie rozgrzewa i znana jest z właściwości kojących nerwy, wspierających zdrowie emocjonalne i jasność umysłu. To także doskonała herbata do stosowania w trakcie trudnych okresów w życiu. Osoby borykające się z grypa powinny spróbować wypijać jedną lub dwie szklanki herbaty tulsi dziennie. Należy jednak pamiętać, aby unikać tulsi w czasie ciąży lub dolegliwości związanych z dominacją doszy pitta, takich jak zgaga lub uderzenia gorąca (więcej o doszach i tym czym jest pitta przeczytasz w tym artykule)
-
Pasta z kurkumy
Kurkuma to wzmacniająca odporność przyprawa. Może to być nawet najlepsze zioło do wzmacniania odporności, tak potrzebnej do zwalczania grypy, jako że pełna jest naturalnych właściwości antywirusowych, a także polepszających energię, nastrój oraz trawienie. Przy pierwszych oznakach grypy wymieszaj w równych częściach miód i kurkumę. Przyjmuj 1 łyżeczkę pasty co kilka godzin. Aby formuła była silniejsza, na każde 16 części kurkumy (czyli np.16 gram) dodaj 1 część (w tym przypadku będzie to 1 gram) czarnego pieprzu i wtedy wymieszaj całość z miodem. Czarny pieprz wzmaga siłę kurkumy, tworząc razem wspaniałe lekarstwo.
-
Pozbądź się toksyn z herbatą imbirową
Herbata imbirowa jest dobra nie tylko na trawienie – działa także jako środek wykrztuśny i pomaga pozbyć się flegmy (dosza kapha). Wypróbuj szklanki tej ostrej, rozgrzewającej herbaty, aby pozbyć się uczucia zapchania, zredukować gazy i wzdęcia oraz wesprzeć poprawne krążenie. Solidne kopnięcie jakie daje herbata imbirowa sprawia, że jest to świetny, bezkofeinowy napój oczyszczający tzw. mgłę mózgową, zwiększający czujność i wyostrzający skupienie, nawet kiedy jesteśmy pogrążeni w grypie. Aby zrobić własną herbatę imbirową, zaparz trzy do pięciu plasterków świeżego imbiru w gorącej wodzie. Uwaga: jeśli masz wrzody, zapalne schorzenie skóry lub dolegliwości związane z krwawieniem, powinieneś unikać herbaty imbirowej.
-
Stosuj ashwagandhę
Ashwaganda to adaptogen, który wykazał działania redukujące stres i wzmacniają układ odpornościowy. Jako adaptogen pomaga przywrócić wytrzymałość, energię, odporność, których potrzebujemy, aby zwalczyć grypę. Jednak nie jest to stymulant. To zioło o ogólnych właściwościach kojących układ nerwowy – energetyzując ciało, kiedy istnieje taka potrzeba i uspokajając nadaktywne nerwy wieczorem, kiedy trzeba zasnąć i dobrze się wyspać. Aby wspomóc walkę z grypą, bierz 500 miligramów ashwagandhy po posiłkach.
-
Oddech i rozciąganie
Delikatna joga może pomóc, kiedy boleśnie odczuwasz wpływ pogody. Żwawa pranayama jest często zbyt drażniąca podczas choroby, jednak praktykowanie świadomego oddychania może wspomóc krążenie i przywrócić zrównoważony przepływ energii w ciele. W tym celu można wykorzystać np. trzyczęściowe oddechy (dirgha pranayama), stosując metodę kilka razy dziennie. Jak? Usiądź lub połóż się, zachowując wyciągnięty, prosty kręgosłup. Skieruj oddech w dół, w kierunku brzucha, następnie nabierz więcej powietrza, aby uniosły się żebra, a na końcu nabierz jeszcze trochę powietrza w górną część klatki piersiowej (nigdy nie rób tego na siłę). Wypuść całe powietrze i powtórz wszystkie kroki. Oddychanie w ten sposób może wydawać się ciężki, z początku możesz czuć nawet pewien opór, ale wraz ze świadomym powtarzaniem, to proste ćwiczenie pomoże oczyścić i rozjaśnić ciało i umysł, kiedy to najbardziej potrzebne. Delikatne rozciąganie także może pomóc otworzyć klatkę piersiową, przynieść ulgę w sztywności i stymulować układ przywspółczulny.
-
Samodzielny masaż ajurwedyjski – każdego dnia
Skóra to największy organ ciała i może znajdować się na niej nawet 1 miliard mikrobów na każdy centymetr kwadratowy! Co więcej, neurony czuciowe na skórze mogą być podrażniane przez wiele różnych czynników środowiskowych, takich jak pogoda, stres, podróże, ubrania i inne. Nakładanie oleju na skórę może uspokoić te neurony, a w efekcie i cały ośrodkowy układ nerwowy, który potrzebuje pełni zapasu sił podczas walki z grypą. Olejowanie skóry może wspomóc w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu skóry, który w efekcie wspiera naszą odporność i aktywną komunikację między mikrobami skórnymi, środowiskowymi i jelitowymi oraz funkcjonowanie całego ciała.
-
Więcej słońca dla lepszej odporności
Ekspozycja na słońce może działać cuda dla układu immunologicznego. Ludzie, którzy mniej wystawiają się na działanie słońca mają dwukrotnie większe predyspozycje do łapania kaszlu i trzykrotnie większe złapania kataru, w porównaniu do osób o największej ekspozycji na słońce. Przyczyną za tym stojącą jest witamina D3, która aktywuje białka wspierające układ immunologiczny. Aby mieć pewność, że dostarczasz sobie wystarczająco witaminy D3 spędzaj dużo czasu na zewnątrz lub suplementuj między 2000 a 5000 IU dziennie.
-
Spożywaj ajurwedyjski superfood
Grypa może mocno osłabić układ odpornościowy i tym samym utrudnić walkę z wirusem. Zdolności układu immunologicznego można wzmocnić poprzez dostarczanie sobie odpowiednich składników odżywczych np. przyjmując jedną z najbardziej znanych odmładzających formuł, zwaną Chyawanprash. Chyawanprash zawiera ponad 40 ziół i pełna jest witaminy C oraz antyoksydantów potrzebnych do zwalczenie grypy.
-
Zdrowe gotowanie
Pokonaj grypę zdrowym jedzenie. Ajurweda leczy symptomy przeciwnymi cechami, więc jeśli dopadło Cię uczucie ciężkiego, kleistego zatory dróg oddechowych, Ajurweda rekomenduje jedzie lekkich, suchych pokarmów. Sięgaj po buliony warzywne, lekkie płyny i warzywa, które zyskują pewną przejrzystość po ugotowaniu, np. por, bok choy, seler, jarmuż czy szparagi. Unikaj pokarmów, które mogą być ciężkostrawne, jak mięso, nabiał lub chleb.
Te sposoby zaczerpnięte ze starożytnej mądrości Ajurwedy przyspieszą pokonanie grypy oraz przyniosą ulgę w męczących objawach. Podziel się tą wiedzą z rodziną i znajomymi – prześlij im ten artykuł, aby w tym intensywnym sezonie grypowym każdy znał naturalne sposoby na radzenie sobie z wirusem.
Zdjęcie: Depositphotos