Czy chleb nas ogłupia?

Czy chleb nas ogłupia?

Nic nie równa się ze smakiem świeżutkiej kromki chleba z masłem. Jeśli jednak chcesz utrzymać swój mózg w jak najlepszym stanie, niestety chleb nie jest najlepszym wyborem. Dziesięciolecia badań pokazują, że gluten może mieć szereg niekorzystnych skutków dla zdrowia mózgu. A nowe badania – że białko to faktycznie hamuje przepływ krwi do mózgu. To ważna wiadomość dla każdego, kto zmaga się z tzw. mgłą mózgową po posiłku glutenowym.

Gluten to białko występujące w wielu zbożach, które nadaje strukturę, konsystencję i działa jak „klej”, który trzyma wszystko razem. Do zbóż zawierających gluten zaliczają się: pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto. Ale gluten można znaleźć także w wielu nieoczekiwanych miejscach, od przekąsek po zupy i przetworzone mięsa.

Powszechnie wiadomo, że gluten ma negatywny wpływ na osoby z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Odkrycie, że gluten może powodować niekorzystne skutki zdrowotne u osób niewrażliwych jest dość szokujące.

Gluten w mózgu

Sayer Ji, założyciel Green Med Info, donosi, że ponad 60 lat badań wiązało spożycie glutenu z początkiem schizofrenii. W 1954 r. naukowcy odkryli, że przestrzeganie diety bezglutenowej jest skuteczną strategią w łagodzeniu lub całkowitym wyleczeniu przypadków schizofrenii.

Od tego czasu, większość badań nad wpływem glutenu na mózg skupia się na związku między glutenem a osią jelitowo-mózgową. Ale, jak donosi Ji, istnieje coraz więcej badań wskazujących na inną możliwą przyczynę: gluten odcina dopływ krwi do mózgu.

Według badań Ji, dowody na to, że gluten wpłynął na przepływ krwi w mózgu, pojawiły się w studium przypadku z 1997 roku. W badaniu, 33-letnia pacjentka z rozpoznaniem „zaburzenia schizofrenicznego” wykazywała objawy nietolerancji glutenu, w tym biegunkę i utratę wagi. Pacjentka przeszła także prześwietlenie mózgu, podczas którego wykryto spadek przepływu krwi do kory czołowej.

Dieta bezglutenowa zaowocowała nie tylko normalizacją uszkodzonych jelit i poziomu autoprzeciwciał, ale także powrotem przepływu krwi do kory czołowej i ustąpieniem objawów schizofrenicznych” – informuje Ji.

W 2004 r. przeprowadzono bardziej szczegółowe badania kontrolne. Włoscy naukowcy przebadali 15 pacjentów z celiakią, którzy przez jeden rok stosowali dietę bezglutenową, 15 pacjentów z celiakią, którzy nie byli leczeni i 24 zdrowych ochotników bez celiakii. Drugie badanie ponownie wykazało, że dzięki diecie bezglutenowej zwiększył się przepływ krwi do mózgu u pacjentów z celiakią.

Jeśli konsumpcja pszenicy, za pośrednictwem jakiegoś nieznanego jeszcze mechanizmu, zakłóca przepływ krwi do mózgu u podatnych osób, a w rezultacie zakłóca funkcje wykonawcze mózgu, powstrzymanie się od jej spożywania powinno być uważane za rozsądne zachowanie zapobiegawcze, zakładając, że chcemy zachować te krytyczne funkcje związane z moralnością, poznaniem i odpowiedzialnością społeczną ”- twierdzi Ji.

Inne potencjalne zagrożenia związane z glutenem

Gluten jest związany z szerokim wachlarzem niekorzystnych skutków, zwłaszcza jeśli chodzi o mózg. Redukcja przepływu krwi do mózgu opisana w ostatnim artykule Ji wydaje się doskonale pasować do objawów opisywanych przez wrażliwe osoby, które przypadkowo spożyły gluten. Tzw. mgła mózgowa, trudności z koncentracją i migrenowe bóle głowy to niektóre z symptomów opisywanych przez pacjentów – i trudno się nie zastanawiać, czy te objawy mogą być również związane ze zmniejszeniem przepływu krwi do mózgu.

Bezsenność, lęk i depresja są również szeroko zgłaszanymi objawami u pacjentów z nadwrażliwością na gluten lub celiakią. Ale gluten może mieć również niekorzystny wpływ na ludzi, którzy nie wydają się wykazywać „tradycyjnych” oznak nietolerancji. I wiele z tych skutków ubocznych może nigdy nie być przypisanych ich rzeczywistej przyczyny.

Oczywiście gluten może nie być przyczyną wszystkich Twoich problemów. Jednak warto sprawdzić, poprzez wyeliminowanie go z diety na jakiś czas, czy nie należysz akurat do grupy osób, u których gluten powoduje niepożądane objawy.

Podobne artykuły

komentarzy

  1. Wrazliwy na gluten
    15 maja 2019 o 11:14 Odpowiedz

    Poniewaz zboza, ktore uprawiano powiedzmy 30-40 lat temu zawieraly go znacznie mniej niz teraz. Obecne zboza przeszly dramatyczna droge zmian genetycznych, majacych poprawic wydajnosc z hektara. Poza tym co nie jest znane ale piekarze dodaja gluten do maki jako srodek spulchniajacy. Prosze o tym poczytac.

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.