Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Czy chleb nas ogłupia?

dodane przez Piotr
w Warto przeczytać, Zdrowie

Dla wielu osób nic nie zrówna się ze smakiem świeżutkiej kromki chleba z masłem. Jeśli jednak chcesz utrzymać swój mózg w jak najlepszym stanie, to niestety chleb nie jest najlepszym wyborem. Dziesięciolecia badań pokazują, że gluten może mieć szereg niekorzystnych skutków dla zdrowia mózgu. A nowe badania – że białko to faktycznie hamuje przepływ krwi do mózgu. To ważna wiadomość dla każdego, kto zmaga się z tzw. mgłą mózgową po posiłku glutenowym.

Gluten to białko występujące w wielu zbożach, które nadaje strukturę, konsystencję i działa jak „klej”, który trzyma wszystko razem. Do zbóż zawierających gluten zaliczają się: pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto. Ale gluten można znaleźć także w wielu nieoczekiwanych miejscach, od przekąsek po zupy i przetworzone mięsa.

Powszechnie wiadomo, że gluten ma negatywny wpływ na osoby z celiakią lub nadwrażliwością na gluten. Odkrycie, że gluten może powodować niekorzystne skutki zdrowotne u osób niewrażliwych jest dość szokujące.

Gluten w mózgu

Sayer Ji, założyciel Green Med Info, donosi, że ponad 60 lat badań wiązało spożycie glutenu z początkiem schizofrenii. W 1954 r. naukowcy odkryli, że przestrzeganie diety bezglutenowej jest skuteczną strategią w łagodzeniu lub całkowitym wyleczeniu przypadków schizofrenii.

Od tego czasu, większość badań nad wpływem glutenu na mózg skupia się na związku między glutenem a osią jelitowo-mózgową. Ale, jak donosi Ji, istnieje coraz więcej badań wskazujących na inną możliwą przyczynę: gluten odcina dopływ krwi do mózgu.

Według badań Ji, dowody na to, że gluten wpłynął na przepływ krwi w mózgu, pojawiły się w studium przypadku z 1997 roku. W badaniu, 33-letnia pacjentka z rozpoznaniem „zaburzenia schizofrenicznego” wykazywała objawy nietolerancji glutenu, w tym biegunkę i utratę wagi. Pacjentka przeszła także prześwietlenie mózgu, podczas którego wykryto spadek przepływu krwi do kory czołowej.

„Dieta bezglutenowa zaowocowała nie tylko normalizacją uszkodzonych jelit i poziomu autoprzeciwciał, ale także powrotem przepływu krwi do kory czołowej i ustąpieniem objawów schizofrenicznych” – informuje Ji.

W 2004 r. przeprowadzono bardziej szczegółowe badania kontrolne. Włoscy naukowcy przebadali 15 pacjentów z celiakią, którzy przez jeden rok stosowali dietę bezglutenową, 15 pacjentów z celiakią, którzy nie byli leczeni i 24 zdrowych ochotników bez celiakii. Drugie badanie ponownie wykazało, że dzięki diecie bezglutenowej zwiększył się przepływ krwi do mózgu u pacjentów z celiakią.

„Jeśli konsumpcja pszenicy, za pośrednictwem jakiegoś nieznanego jeszcze mechanizmu, zakłóca przepływ krwi do mózgu u podatnych osób, a w rezultacie zakłóca funkcje wykonawcze mózgu, powstrzymanie się od jej spożywania powinno być uważane za rozsądne zachowanie zapobiegawcze, zakładając, że chcemy zachować te krytyczne funkcje związane z moralnością, poznaniem i odpowiedzialnością społeczną ”- twierdzi Ji.

Inne potencjalne zagrożenia związane z glutenem

Gluten jest związany z szerokim wachlarzem niekorzystnych skutków, zwłaszcza jeśli chodzi o mózg. Redukcja przepływu krwi do mózgu opisana w ostatnim artykule Ji wydaje się doskonale pasować do objawów opisywanych przez wrażliwe osoby, które przypadkowo spożyły gluten. Tzw. mgła mózgowa, trudności z koncentracją i migrenowe bóle głowy to niektóre z symptomów opisywanych przez pacjentów – i trudno się nie zastanawiać, czy te objawy mogą być również związane ze zmniejszeniem przepływu krwi do mózgu.

Bezsenność, lęk i depresja są również szeroko zgłaszanymi objawami u pacjentów z nadwrażliwością na gluten lub celiakią. Ale gluten może mieć również niekorzystny wpływ na ludzi, którzy nie wydają się wykazywać „tradycyjnych” oznak nietolerancji. I wiele z tych skutków ubocznych może nigdy nie być przypisanych ich rzeczywistej przyczyny.

Jak sprawdzić czy Ty jesteś wrażliwy na gluten?

Oczywiście gluten może nie być przyczyną wszystkich Twoich problemów. Jednak warto sprawdzić, poprzez wyeliminowanie go z diety na jakiś czas, czy nie należysz akurat do grupy osób, u których gluten powoduje niepożądane objawy.

Dlatego spróbuj porzucić wszelkie produkty zawierająca gluten na około 2 tygodnie. Już po pierwszym tygodniu wiele osób zauważy różnice: może to być poprawienie pracy jelit, więcej energii, brak uczucia zgagi, zniknięcie wysypek – u każdego efekty mogą być inne. Warto sprawdzić. A jest naprawdę sposób produktów, którymi można zastąpić chleb: mogą być to chociażby kasze. Uważaj z kolei na pieczywo bezglutenowe: ono, choć rzeczywiście może być pozbawione glutenu to potrafi zawierać niemal całą tablicę Mendelejewa….

Tutaj znajdziesz propozycje na 10 produktów, które pozwolą wyeliminować gluten z codziennej diety >>
Tagi: chlebdepresjaglutenschizofreniazdrowie psychiczne
Poprzedni Artykuł

Metody, które warto stosować przy wybielaniu zębów.

Następny Artykuł

Jakie są objawy uzależnienia od narkotyków?

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

25 czerwca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

25 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Nowotwory - terapie

Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

1 czerwca 2022

Najlepszym sposobem radzenia sobie z nowotworem jest przede wszystkim zapobieganie. Oznacza to utrzymywanie dobrego zdrowia. Można to osiągnąć na wiele...

Następny Artykuł

Jakie są objawy uzależnienia od narkotyków?

Rozsadniki – warzywa szybciej i pyszniej

"E" w żywności bez kontroli

Komentarzy 3

  1. Wrazliwy na gluten says:
    3 lata temu

    Poniewaz zboza, ktore uprawiano powiedzmy 30-40 lat temu zawieraly go znacznie mniej niz teraz. Obecne zboza przeszly dramatyczna droge zmian genetycznych, majacych poprawic wydajnosc z hektara. Poza tym co nie jest znane ale piekarze dodaja gluten do maki jako srodek spulchniajacy. Prosze o tym poczytac.

    Odpowiedz
  2. Paulina says:
    3 lata temu

    intrygujące

    Odpowiedz
  3. AniK says:
    5 miesięcy temu

    A może jakieś odnośniki do tych badań? Nie mam co prawda celiakii, ale NCGS.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

6 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

1 tydzień temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.