Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Suplementy
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

    Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

    Zagadka na sprawność umysłu

    Luteina dla zdrowego wzroku

    Srebro koloidalne trzeba było uwalić

    Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

    Jak probiominerał PBM pomaga w czasie upałów?

    Probiotyk dla dzieci – dlaczego powinny go stosować?

    Radykalne oczyszczanie wątroby? Zastanów się 2 razy czy dobrze robisz…

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

“E” w żywności bez kontroli

dodane przez Piotr
w testy produktów, Warto przeczytać, Zdrowie

Na początku 2019 roku Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący stosowanych dodatków do żywności, głównie tych, które znamy jako dodatki “E”. Już na samym wstępie stwierdza, że przeciętny konsument spożywa w ciągu roku 2 kg takich dodatków!

Wyobraź sobie, że aktualnie stosuje się ponad 330 różnych dodatków, które pełnią przeróżne funkcje: są to bawrniki, substancje słodzące, spulchniające, wzmacniacze smaku, emulgatory, itp. Wrzucać je można praktycznie do wszystkiego, bo prawo jest tak skonstruowane, że na to pozwala. Jest tylko niewiele wyjątków takich jak miód, tzw. żywność nieprzetworzona, naturalna woda, kawa i herbata.

Oczywiście wszystkie dodatki przechodzą badania pod kątem bezpieczeństwa spożywania wykonywane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ale wiemy jak to z badaniami bywa. Pewne jest jedno: wszystkie “E” badane były osobno, natomiast nikt nie badał tego jak oddziaływują one razem, w połączeniu, tak jak są serwowane w produktach. Dlatego NIK alarmuje, że system nadzoru nad stosowaniem dodatków nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności.

A czemu nie wrzucić 19 dodatków w jeden produkt?

Nikt oczywiście też nie przejmuje się łączną ilością dodatków spożywanych przez przeciętnego konsumenta. A zaledwie 11% prosuktów dostępnych w sklepach nie zawiera substancji dodatkowych! Średnio na każy produkt przypada conajmniej 5 dodatków. Byli jednak rekordziści: przykładowo sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała ich 12. Rekordową liczbę substancji dodatkowych zastosowano w kiełbasie śląskiej – 19.

 

 

A więc jeśli weźmiemy sobie ponownie na tapetę tego przeciętnego Kowalskiego, który spożywa pokarmy zgodnie z tym co reklamują media i zachwalają niektórzy “dietetycy”, to okazuje się, że potrafi przyjąć nawet 85 “E” dziennie!  I to pod warunkiem, że samodzielnie przygotowuje obiad w domu, bo gdyby jadł na mieście lub produkty gotowe jak dania-instant to byłoby jeszcze gorzej. Ciekawie obrazuje to poniższa infografika:

Dzieci w grupie podwyższonego ryzyka

Jak czytamy w raporcie NIK:

Najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków (ADI) z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci – głównie w wieku do 10 lat. Najwięcej dodatków jest w produktach, które dzieci lubią najbardziej, czyli ciastach, aromatyzowanych napojach, lodach, parówkach. Z monitoringu spożycia  i stosowania dodatków do żywności, przygotowywanego przez Instytut Żywności i Żywienia wynikało, że przyswojenie z dietą kwasu sorbowego i sorbinianów – konserwantów dodawanych głównie do ciast, przetworów warzywnych, pieczywa, aromatyzowanych napojów – znacznie przekraczało limit i w grupie dzieci 4-10 lat wynosiło 291 proc. akceptowanego dziennego spożycia (ADI). U 5 proc. dzieci i młodzieży (1-17 lat) pobranie tych dodatków wynosiło aż 681 proc. Tymczasem spożycie z dietą np. azotynów, obecnych m.in. w  wędlinach, parówkach, peklowanym mięsie, u najmłodszych dzieci wynosiło ponad 160 proc. dopuszczalnego limitu, a u 5 proc. dzieci w wieku 1-3 lat kształtowało się na poziomie aż 562 proc.

 

GIS-u ma ważniejsze sprawy na głowie….

Główny Inspektor Sanitarny zajmuje się jak wiemy przede wszystkim promocją koncernów farmaceutycznych sprzedających szczepionki – znamy cykl idiotycznych filmików jak choćby ten, które pokazują jakiego to dobra sobie odmawiamy. Natomiast nie inicjuje żadnych działań mających na celu stwierdzenie jak spożywanie takiej ilości dodatków w pożywieniu może wpływać na nasze zdrowie. Tymczasem dostępnych jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. Czytamy dalej:

W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził niektóre dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego. W zleconej ekspertyzie stwierdzono ponadto narażenie na rakotwórcze N-nitrozoaminy, które powstają m.in. podczas termicznej obróbki żywności zawierającej te substancje, czyli np. podczas podgrzewania kiełbas. Ponadto mogą one być niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

I tak w przeanalizowanych przez NIK 501 produktach żywnościowych azotyn sodu (E 250) występował w składach aż 130 produktów żywnościowych, ww. barwniki wystąpiły łącznie w 53 produktach żywnościowych, a kwas benzoesowy i jego pochodne – w 36 produktach.

Nadkwasota, kamienie nerkowe, reakcje rakotwórcze…

W ekspertyzie stwierdzono ponadto, że częste używanie kwasu askorbinowego E 300 może przyczyniać się do powstania nadkwasoty, tworzenia kamieni nerkowych, a w wyniku jego reakcji z benzoesanem sodu E 211 uwalnia się rakotwórczy benzen. W przeanalizowanych przez NIK składach żywności kwas askorbinowy E 300 zadeklarowano w 96 produktach.

 

Parówkowy hit

Jednym z powszechnie promowanych produktów, także często podawanych dzieciom są parówki. Oczywiście parówka parówce nierówna, ale potrafią zawierać nawet 16 substancji dodatkowych. A tymczasem “Don GIS-u” z rozbrajającą szczerością stwierdza, że “procesy produkcji żywności są sprawą producenta”. Tymczasem warto pochylić się dlaczego parówki mają aż 16 takich dodatków. Otóż według eksperta ze strony NIK, może to być sposób na nieprzekroczenie limitów ilościowych dodatków odpowiadających za dany proces technologiczny. Zastosowanie jednego związku w ilości zapewniającej pożądany efekt technologiczny spowodowałoby ich przekroczenie, natomiast użycie kilku substancji dodatkowych o takiej samej funkcji technologicznej może to ryzyko zniwelować.

Nikt nie podaje ile można przyjmować dodatków

No właśnie, nikt nie przejmuje się tym ile faktycznie zjadamy tych dodatków, jaki jest dopuszczalny dzienny poziom ich spożycia – oczywiście bezpieczny poziom spożycia. NIK postuluje tu zmianę etykietowania, która ułatwiłaby konsumentom ocenę takich zagrożeń.

Raport bez echa

Jak to u nas często bywa, taki raport przechodzi bez większego echa. W sumie to nie jest nikomu na rękę. Ani producentom tych wspaniałych produktów, ani hurtownikom i sklepom, które z tego żyją, ani mediom głównego ścieku, które je reklamują. Na przykład taka margaryna: przecież jest zdrowa, obniża cholesterol, polecana także dla dzieci. Nie wierzysz? No to sprawdź sobie co np. takie Radio Zet zamieszcza na swoich stronach (nomen omen na podstronach z dopiskiem “zdrowie”). NIK w podsumowaniu pisze, że właściwie nikt nie kontroluje rynku dodatków i tego jak są stosowane przez producentów, a we wnioskach i zaleceniach apeluje do rady ministrów, ministra chorób (o pardon, zdrowia) oraz do GISu o zmianę prawodawstwa w tym względzie oraz podjęcie konkretnych działań.

Jakie rezultaty?

Coś słyszeliście o jakichś zmianach w tym względzie? Nieeeee, i jeszcze długo nie usłyszycie, bo to nie jest temat który by kogokolwiek interesował. Znacznie lepiej sprzedaje się 5 zachorowań na odrę jednym miesiącu wieszczące rychły wybuch kolejnej epidemii, nie wspominając o najpopularniejszej chorobie świata. Zawsze można też zrobić nalot na magazyny Visanto w celu “zaaresztowania” groźnej trawy pszenicznej, która może tak wielu osobom zaszkodzić.

Jeśli chcesz poczytać o tym jak oddziaływuje konkretny dodatek do żywności to odsyłam Cię do naszej Encyklopedii E-środków >>

 

Źródło danych: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html
Tagi: aspartame-środkikonserwantysubstancje konserująceszkodliwe substancje
Poprzedni Artykuł

Rozsadniki – warzywa szybciej i pyszniej

Następny Artykuł

Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Suplementy

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

26 września 2023

Berberyna, alkaloid obdarzony wyjątkowymi właściwościami leczniczymi, ma swoje korzenie w starożytnych kulturach chińskiej i indyjskiej, gdzie była cenionym składnikiem tradycyjnej...

Suplementy

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

12 września 2023

W szerokim świecie suplementów witamina C jest jednym z tych składników odżywczych, które stanowią fundament zdrowia. Odgrywa ona kluczową rolę...

Zdrowie

Zagadka na sprawność umysłu

6 września 2023

Ćwiczenie umysłu w każdym wieku to jeden z bardzo, bardzo ważnych sposobów, aby ograniczać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Dlatego warto umysł...

Zdrowie

Luteina dla zdrowego wzroku

21 września 2023

Artykuł sponsorowany Luteina jest żółtym barwnikiem roślinnym, należącym do grupy karotenoidów. Grupa ta zawiera ponad 600 różnych substancji, ale tylko...

Reportaże

Srebro koloidalne trzeba było uwalić

12 września 2023

Zaczęło się w 2008 roku w Stanach. Doniesienia mediów głównego nurtu na temat „niebieskiego człowieka” Paula Karasona i jego rzadkiej...

porady

Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

15 lipca 2023

Pobieżne przejrzenie internetu pozwala łatwo zauważyć, że nie ma popularnych piosenek o wątrobie lub nerkach. Celine Dion nigdy nie napisała...

Następny Artykuł

Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?

Many empty water bottles. Shallow DOF.

Jak plastik powoduje bezpłodność?

Chrom – czy organizm potrzebuje tego pierwiastka?

Komentarzy 2

  1. As says:
    4 lata temu

    Pisanie o tym że E300 jest złe mając równocześnie wpisy na temat zalet witaminy C to czysta hipokryzja

    Odpowiedz
    • Piotr says:
      4 lata temu

      W raporcie jest wyraźnie napisane o reakcji E300 z innymi E, w tym z E211, co moze prowadzić do powstawania rakotwórczych substancji. Proszę więc czytać cały tekst ze zrozumieniem, a nie pisać o hipokryzj.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

2 dni temu

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

2 tygodnie temu

Zagadka na sprawność umysłu

3 tygodnie temu

Luteina dla zdrowego wzroku

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Krzeszny - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Michał - Zagadka na sprawność umysłu
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.