Skąd ta szumna nazwa? Czekolada pochodzi z rośliny kakaowca, której łacińska nazwa gatunku brzmi Theobroma cacao. Nazwa ta dosłownie oznacza „pożywienie bogów”. I faktycznie, kakao to jeden z superfoodów. Zostało powiązane z tak wieloma korzyściami zdrowotnymi, że może aż wprawić w osłupienie.
Kakaowiec właściwy uprawiany jest przez człowieka przynajmniej od 4 tysięcy lat. Starożytni mezoamerykanie konsumowali kakao w postaci gorzkiego napoju. Po tym, jak napój został sprowadzony do Europy, rozwinięto go poprzez dodanie do niego słodzików. Współcześnie znana tabliczka czekolady została wynaleziona na początku XIX wieku.
Co zawiera kakao?
Około 380 różnych substancji chemicznych zostało wyizolowanych z kakao, wiele z nich ma potężne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Nieprzetworzone ziarna kakao są tak bogate w polifenole, a co za tym idzie tak gorzkie, że są praktycznie niejadalne. Fermentowanie i przetwarzanie ziaren w kakao usuwa między 10 a 100% polifenoli, w zależności od procesu. Dlatego jeśli konsumujemy kakao dla korzyści zdrowotnych, ważne jest, aby szukać jak najmniej przetworzonego rodzaju.
Uważa się, że związki antyoksydacyjne w kakao odpowiedzialne są za wiele korzyści dla zdrowia. Co ciekawe, kakao ma wyższą aktywność antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata.
Choroby serca
Duża część badań nad właściwościami zdrowotnymi kakao była skupiona na wpływie na zdrowie serca. Tak wiele badań wykazało, że kakao redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a może nawet im zapobiegać, że naukowcy posunęli się dalej i studiują mechanizmy tego zjawiska. Lista okazuje się być długa.
Poza zawartością chroniących serce antyoksydantów, kakao wydaje się także obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać zakrzepom krwi, rozszerzać naczynia krwionośne, jednocześnie obniżając masę ciała i otyłość brzuszną. Wydaje się też, że kakao wzmaga czujność i redukuje stres, tym samym usuwając kolejne czynnik ryzyka ataku serca i udaru. Kakao zwalcza stany związane z cukrzycą, redukując insulinooporność i zwiększając wrażliwość na insulinę.
Nowotwory i demencja
Innym dużym obszarem badań nad kakao jest zdolność tego superfoodu do walki z rakiem. Badania sugerują, że polifenole zawarte w kakao mogą blokować wzrost komórek nowotworowych, zapobiegać uszkodzeniom DNA powodującym nowotwory, a nawet dezaktywować niektóre kancerogenne chemikalia.
Naukowcy zainteresowani są także zdolnością bogate w antyoksydanty kakao do zapobiegania zmianom degeneracyjnym mózgu. Odkryli, że czekolada zwiększa przepływ krwi do mózgu, zwiększa zdolność kognitywną, oddala związane z wiekiem pogorszenie funkcji kognitywnych oraz pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera. Wykazuje nawet obiecujące efekty w leczeniu demencji i udaru.
Plejada innych korzyści
Korzyści zdrowotne kakao na tym się nie kończą. Odkryto także, że kakao i jego polifenole: stymulują zarówno swoistą oraz nieswoistą odpowiedź odpornościową, poprawia zdolność regeneracji po ćwiczeniach fizycznych, redukuje symptomy zespołu chronicznego zmęczenia; zapobiega zaćmie u diabetyków, zwalcza próchnicę zębów, chroni skórę, hamuje kaszel i poprawia widzenie w warunkach kiepskiej widoczności.
Flawanole obecne w kakao wykazały także aktywność prebiotyczną w ludzkim jelicie, pobudzając rozwój korzystnych mikrobów. Spożywanie kakao może obniżyć ryzyko nadciśnienia tętniczego w ciąży. Odkryto nawet, że kakao przedłuża życie muszkom owocówkom poddanym działaniu stresu oksydacyjnego.
Teraz trwają badania nad najlepszym sposobem na skorzystanie z niezwykłych efektów zdrowotnych kakao. Jak na razie, nie ma jednak lepszego wyjścia niż uwzględnienie w diecie dobrej jakości, a najlepiej surowej, gorzkiej czekolady lub surowych ziaren kakao.
Źródło: https://www.naturalnews.com/052965_chocolate_health_benefits_prevent_cancer.html