Jagody Goji to obok jagód Acai kolejne źródło wartościowych dla naszego organizmu witamin i minerałów oraz innych substancji, które pozwalają leczyć przeróżne dolegliwości oraz wzmacniać odporność. Dlaczego warto jeść jagody Goji?
O jagodach Goji pisaliśmy już na naszym blogu w kontekście budowania odporności. Ale warto także wiedzieć, że właściwości lecznicze oraz odżywcze jagód Goji znane są od 2500 lat. Owoce te stanowią podstawę medycyny azjatyckiej i pozwalają leczyć wiele dolegliwości oraz znacznie usprawnić funkcjonowanie organizmu.
Jak działają na nasze zdrowie?
Owoce kolcowoju tybetańskiego wykorzystywane są m.in. w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia chorób układu krążenia, chorób układu oddechowego, chorób wątroby oraz reumatyzmu i cukrzycy. Jagody Goji wykorzystywane są także w celu wzmacniania odporności organizmu, usprawnienia widzenia czy ochrony organizmu przed szybkim starzeniem, co znacznie podnosi ich wartość, jako składnika naszej diety.
Wartości odżywcze jagód Goji
Jagody Goji zawierają szereg cennych dla zdrowia substancji, które nie tylko odżywiają organizm, ale także wykazują silne działanie antynowotworowe. W owocach tych znajdziemy m.in.:
- 18 cennych dla zdrowia aminokwasów
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
- Witaminy z grupy B
- Witaminę A, C i E
- Składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, cynk, miedź i selen
- Flawonoidy
- Karotenoidy
- Węglowodany i białko
Jednym z cenniejszych składników jagód Goji jest tzw. bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który odpowiada za wzmocnienie sil obronnych organizmu, działa przeciwutleniająco i zapobiega nowotworom.
Stosowanie jagody Goji, jako urozmaicenia naszej diety może znacznie poprawić stan zdrowia dorosłych i dzieci, jednak owoce spożywane w nadmiarze mogą powodować kłopoty żołądkowe i trawienne, dlatego należy spożywać nie więcej niż 15 g suszonych jagód w ciągu doby.
Ważne, aby jagód Goji nie stosowały osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a osoby chore i stosujące leczenie farmakologiczne powinny zawsze poradzić się lekarza przed włączeniem ich diety, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z lekami.
Jagody Goji możemy dodawać m.in. do sałatek, jeść, jako przekąskę lub dodawać do herbaty. Kupując suszone owoce koniecznie należy sprawdzić czy nie posiadają oznak zapleśnienia. Dobrej jakości i w dobrej cenie możecie kupić tutaj – jak zawsze sprawdzone i przetestowane.
[miptheme_alert type=”info” close=”false”]Co dodawać do koktajlów oczyszczających? Jakie są najpopularniejsze i najlepsze superfoods?
Przeczytaj w tym artykule >>[/miptheme_alert]
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam