Jakie produkty powodują trądzik? (+ jakie go leczą)

Jakie produkty powodują trądzik? (+ jakie go leczą)

Czy to, co jesz, może powodować trądzik? Jak się okazuje, nauka pokazuje nam, że istnieją pewne pokarmy, które powodują trądzik, a także takie, które pomagają z nim walczyć. Dowiedz się, w jaki sposób możesz poprawić stan swojej skóry i zapobiegać wypryskom.

Wiele nastolatków boryka się z trądzikiem, jednak coraz częściej problem ten dotyka nie tylko ich. Wiele osób dorosłych boryka się z trądzikiem całe swoje życie.

A nawet poza trądzikiem, jeśli jesteś jak większość ludzi, chcesz aby Twoja skóra wyglądała zdrowo. Po prostu chcesz dobrze wyglądać. I chcesz, żeby Twoja skóra też dobrze się czuła.

A więc przyjrzyjmy się głębiej. Co powoduje trądzik? Czy są pokarmy, które powodują trądzik, a także takie, które z nim walczą?

Czym jest trądzik?

Trądzik to stan skóry, w którym pory (lub mieszki włosowe) – zwykle na twarzy, brodzie, klatce piersiowej lub plecach – zostają zablokowane, w rezultacie czego pojawiają się wykwity skórne.

Co powoduje trądzik?

Gruczoły łojowe w skórze tworzą oleistą substancję o nazwie sebum. Nadmiar sebum, w połączeniu z przerostem komórek skóry zwanych keratynocytami, może zatkać Twoje pory.

Obie te substancje mogą przyczyniać się do nadmiernej ilości bakterii, które normalnie żyją na skórze, co może dodatkowo nasilić problem.

Pory nie lubią być zatkane. A kiedy są, skóra wokół nich staje się czerwona i podrażniona. Skutkuje to tym, co widzimy jako pryszcze, zaskórniki i wągry.

Ale, co powoduje, że Twoja skóra w nadmiarze wytwarza sebum i keratynocyty, które zatykają Twoje pory?

Zarówno organizmu kobiet i mężczyzn, wytwarzają hormony nazywane androgenami, które powodują produkcję zarówno keratynocytów, jak i tłustego sebum. Poziom androgenów wzrasta w okresie dojrzewania, a ciała kobiet wytwarzają je we wzmożonej ilości również w czasie ciąży i po jej zakończeniu, jak również w przypadku stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Trądzik może być również spowodowany normalną odpowiedzią immunologiczną na bakterie skóry, które powodują pryszcze, a nawet przez nierównowagę w jelitach.

Twoje ciało może również źle reagować na niektóre kosmetyki, które z kolei powodują pogorszenie trądziku. Wybierając oparte na wodzie, czyste, niekomedogenne kosmetyki, możesz swojej skórze pomóc w zapobieganiu zatykania porów.

Przede wszystkim jednak jedzenie, które spożywasz, wydaje się być najważniejszym czynnikiem w pogorszaniu stanu skóry lub, wręcz przeciwnie, w walce z trądzikiem.

Istnieje tak wiele dowodów na to, że dieta ma wpływ na stan skóry, że kwestia ta nie jest już przedmiotem żadnej debaty.

Jaka jest rola diety w trądziku?

Oczywiście na trądzik najbardziej narażone są osoby spożywające typowo zachodnią, przetworzoną dietę. Na przykład w Stanach Zjednoczonych trądzik dotyka 79-95% nastolatków. Natomiast wśród wielu nie-zachodnich kultur, w tym Nowej Gwinei, Paragwaju, wśród Inuitów i mieszkańców Okinawy, trądzik praktycznie nie istnieje.

Zbieg okoliczności? Badania mówią: nie.

Pokarmy, które powodują trądzik: które są najgorsze?

Gdyby istniała olimpiada, która miałaby wyłonić dietę najlepszą w powodowaniu chronicznych chorób, nowoczesna uprzemysłowiona dieta miałaby doskonałą szansę na zdobycie pierwszego miejsca.

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w cukier, żywność przetworzoną, produkty z przemysłowej hodowli zwierząt i składniki sztuczne napędza raka, choroby serca, cukrzycę typu 2 i mnóstwo innych chorób. Teraz możemy dodać do listy kolejny problem: trądzik.

A oto trzy najważniejsze pokarmy, które powodują trądzik:

1) Nabiał

Naukowcy od dawna badają związek między spożyciem produktów mlecznych i trądzikiem.

Badanie przeprowadzone w 2011 r. w ramach programu pediatrycznego Nestle Nutrition Workshop wykazało, że w krajach uprzemysłowionych nawyk spożywania produktów mlecznych poza okresem niemowlęctwa jest najczęstszą przyczyną trądziku. Naukowcy zaproponowali dwa rozwiązania: albo przestajemy pić krowie mleko, albo tworzymy mleko krowie, które nie ma takiego wpływu na nasze zdrowie.

Pierwszy sposób brzmi o wiele łatwiej!

Jednym z powodów, dla których nabiał może przyczyniać się do trądziku, jest to, że stymuluje on insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).

Produkty mleczne zwiększają również aktywność enzymu w organizmie zwanego mTORC1, który przyczynia się do rozwoju trądziku (jak również wielu innych chorób przewlekłych, takich jak insulinooporność, rak, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroby związane z wiekiem) .

Nawet jeśli nie pijesz mleka, ani nie jesz serów, większość dań gotowych ma składniki pochodzenia mlecznego. Uważnie czytaj etykiety produktów, aby wystrzegać się tych zawierających pochodne nabiału.

Możesz także wybrać produkty mlekopodobne pochodzenia roślinnego, ponieważ nie mają takich samych negatywnych właściwości, powodujących trądzik.

2) Rafinowane węglowodany i cukier

Rafinowane węglowodany mogą przyczyniać się do trądziku, powodując większą produkcję sebum. Mają również wyższy indeks glikemiczny.

Kiedy organizm trawi pokarm o wysokim indeksie glikemicznym, jak biały chleb, białe makarony i słodkie napoje, wnikają one do krwioobiegu szybciej niż te o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jarmuż, soczewica i całe ziarna.

Badania pokazują, że rafinowana żywność – ta o wyższym indeksie glikemicznym – odgrywa dużą rolę w podsycaniu trądziku. Z kolei dieta bogata w żywność o niskim indeksie glikemicznym może poprawić stan skóry.

Możesz zastąpić żywność o wysokim indeksie glikemicznym w swojej diecie większą ilością pełnych ziaren, takich jak komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana i owies. Całe Twoje ciało będzie Ci wdzięczne.

3) Fast Food

Nowoczesna, zindustrializowana dieta zawiera wiele wygodnych pokarmów, które są naładowane cukrem, solą i serem.

Jedno z badań wykazało, że uczestnicy regularnie spożywający fast foody, w szczególności kiełbasy i hamburgery, mieli o 24% większe ryzyko wystąpienia trądziku.

Uwaga na temat czekolady

Zapewne słyszałeś, że słodycze, zwłaszcza czekolada, mogą powodować trądzik. Nie jest to jednak takie proste. Istnieją pewne dowody na to, że osoby podatne na cięższe postacie trądziku mogą chcieć unikać kakao, które jest podstawą czekolady.

Jednak co jeszcze zwykle znajduje się w czekoladzie i czekoladowych batonikach? Krowie mleko i cukier – dwa z najgorszych składników diety związanych z trądzikiem. To nie wina czekolady, że stłumiliśmy wiele jej zalet przez dodatnie tak dużej ilości produktów mlecznych i cukru.

Co jeść, aby zmniejszyć trądzik?

Teraz, gdy już znasz pokarmy, które powodują trądzik, poznaj niektóre z produktów spożywczych i składników odżywczych, które mogą poprawić trądzik i przyczynić się do jasnej, błyszczącej skóry:

Cynk

Cynk, silny środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny, był długo badany pod kątem leczenia trądziku.

Badanie przeprowadzone w 2014 roku, opublikowane w czasopiśmie Biomed Research International wykazało, że niższe poziomy cynku w surowicy mogą u niektórych osób być związane z dokuczliwością i typem trądziku. Zwiększenie poziomu cynku w surowicy poprzez spożywanie większej ilości produktów zawierających cynk może pomóc w oczyszczeniu skóry.

Cynk można stosować jako suplement – jako octan cynku, glukonian cynku lub siarczan cynku – lub nakładać go bezpośrednio na skórę. Cynk można znaleźć w pokarmach takich jak pełne zboża, orzechy i fasola.

Zielona herbata

Wykazano, że polifenole w zielonej herbacie zmniejszają wytwarzanie łoju i łagodzą stan zapalny skóry, nawet gdy są stosowane zewnętrznie na skórę.

W badaniu z 2010 roku opublikowanym w Bośniackim Czasopiśmie Podstawowych Nauk Medycznych aplikowano 3% etanolowy ekstraktu z zielonej herbaty na zdrową skórę dziesięciu mężczyzn w wieku od 24 do 40 lat przez osiem tygodni, obserwując statystycznie istotne zmniejszenie ilości wydzielanego łoju przez skórę. Odkryli 10% redukcję sebum w pierwszym tygodniu i 60% redukcję pod koniec ośmiotygodniowego badania.

Wiele osób twierdzi, że doświadcza tych efektów pijąc zieloną herbatę codziennie przez kilka tygodni.

Kurkuma

Kurkuma, jasnożółta przyprawa często używana do aromatyzowania potraw azjatyckich i bliskowschodnich, była używana od setek lat.

Kurkumina jest silnym polifenolem w kurkumie i wykazano, że ogranicza wytwarzanie bakterii, które mogą prowadzić do trądziku. Badania wykazały, że kurkuma jest korzystna dla zdrowia skóry, gdy jest stosowana zarówno miejscowo, jak i spożywana wewnętrznie.

Możesz dodawać kurkumę do zup, dań z ryżu, gorącej herbaty, koktajli lub zdrowych, pieczonych frytek.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Dla naszego zdrowia ważne jest, aby zachować prawidłową równowagę kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Istnieje wiele dyskusji na temat optymalnej równowagi. Niektórzy badacze uważają, że powinno to być 4: 1, podczas gdy inni uważają, że powinno być 1: 1.

Niestety w diecie większości z nas, kwasy te występują bliżej stosunku 16: 1 i nie znam nikogo, kto uważa, że ​​taka proporcja jest optymalna.

Jak można sobie wyobrazić, taki współczynnik jest prozapalny, co wpływa niekorzystnie nie tylko na cerę, ale i na cały organizm.

Ilość spożywanych omega-3 można łatwo zwiększyć dodając mielone siemię lniane do kanapek i sałatek, nasiona chia do smoothie lub stosując jeden z olejów ZKT – olejów o idealnie zbilansowanych proporcjach kwasów tłuszczowych.

Natomiast, aby zmniejszyć ilość spożywanych omega-6 (i to tych najgorszej jakości), należy zminimalizować lub wyeliminować konsumpcję smażonych potraw i przetworzonych olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy.

Witaminy A, E i D

U wielu osób z trądzikiem zaobserwowano niski poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i D. Z drugiej strony, suplementacja pacjentów z trądzikiem tymi witaminami może poprawić wygląd ich skóry.

Witamina A znajduje się w marchwi, słodkich ziemniakach, dyni, melonach kantalupe, morelach i ciemnozielonych warzywach liściastych.

Pod wpływem promieni słonecznych skóra wytwarza witaminę D. Niestety na naszej szerokości geograficznej możliwe jest to tylko w miesiącach letnich. Można ją również uzupełniać w postaci suplementu witaminy D3. Więcej na temat witaminy D3 i o tym, jak jest ważna dla naszych organizmów możecie przeczytać pod tym linkiem.

Witaminę E można znaleźć w nasionach słonecznika, brokułach i orzechach laskowych.

Probiotyki i produkty fermentowane

Medycyna funkcjonalna, podejście do zdrowia, które patrzy na połączenie całego ciała , widzi trądzik jako stan zapalny. Mówi o tym, że może istnieć nawet związek między stanem zdrowia jelit a stanem skóry.

Możesz pomóc naprawić to połączenie, jedząc więcej pokarmów, które wspierają równowagę bakterii jelitowych, takich jak fermentowana żywność i probiotyki.

Probiotyki mogą również pomóc Twojej skórze bezpośrednio. Badanie z roku 2017 w czasopiśmie Scientific Reports wykazało, że równowaga bakteryjna skóry ma wiele wspólnego z rozwojem trądziku, a probiotyki mogą być pomocne.

Probiotyki można znaleźć w postaci suplementów lub w sfermentowanej żywności, takiej jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, kimchi, kombucha, jogurt i natto.

 

Podobne artykuły

komentarzy

  1. Renata
    1 grudnia 2018 o 14:06 Odpowiedz

    hmm

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.