Kwas liponowy to naturalny związek antyoksydacyjny i przeciwzapalny, który chroni mózg, pomaga zrzucić wagę, korzystnie wpływa na cukrzycę, zmniejsza ryzyko chorób układu krążeniowego oraz łagodzi ból. A to tylko kilka z wielu właściwości tego wszechstronnego przeciwutleniacza.
Kwas liponowy, znany również jako kwas alfa-liponowy lub R-liponowy, to zawierający disiarczki związek, obecny w każdej komórce ciała. Nazywany jest uniwersalnym antyoksydantem.
Ważne funkcje kwasu liponowego to m.in.:
- Działa silnie przeciwutleniająco wewnątrz oraz na zewnątrz komórki
- Pomaga regenerować witaminy antyoksydacyjne, zarówno te rozpuszczalne w wodzie jak i w tłuszczach (takie jak witamina C i E)
- Poprawia metabolizm cukru i tłuszczu
- Jest kluczowym kofaktorem dla enzymów, które poprawiają funkcje mitochondrialne. Kwas liponowy wywiera „odmładzający” wpływ na mitochondria
- Kwas liponowy ma również działanie przeciwzapalne
Zdrowy organizm wytwarza wystarczającą ilość kwasu liponowego, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie energetyczne; dlatego nie ma wyznaczonego dziennego zapotrzebowania na ten suplement. Jednakże wydaje się, że kilku stanom chorobowym towarzyszy niski poziom kwasu liponowego – konkretnie cukrzycy, marskości wątroby i chorobom serca.
W Europie kwas liponowy jest dopuszczony do leczenia neuropatii cukrzycowej. Wykazano, że zwiększa wrażliwość na insulinę, poprawia mikrokrążenie w kończynach i zmniejsza objawy neuropatii.
Ilość wytwarzanego kwasu liponowego w organizmie zmniejsza się z wiekiem, co może zwiększać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Suplementacja kwasu liponowego w badaniach na zwierzętach wykazała, że może on przedłużać życie, ma działanie neuroprotekcyjne i ma pozytywne działanie przeciwnowotworowe.
Korzyści zdrowotne z kwasu liponowego
1) Kwas liponowy działa jako silny przeciwutleniacz
Kwas liponowy neutralizuje wolne rodniki i związane z nimi oksydacyjne uszkodzenia komórek, wychwytuje kilka reaktywnych form tlenu, pomaga również w regeneracji przeciwutleniających witamin C i E. Ponadto kwas liponowy wspomaga aktywność innych przeciwutleniaczy, takich jak glutation i koenzym Q10, które są dwoma niezbędnymi związkami wspierającymi zdrowie.
2) Kwas liponowy może pomóc w utracie wagi
U zdrowych kobiet z nadwagą/otyłych na diecie o ograniczonej kaloryczności, suplementacja kwasu liponowego zwiększa utratę wagi. Nawet bez diety, kwas liponowy może znacznie poprawić metabolizm glukozy i tłuszczu. W rezultacie większa część cukrów i tłuszczów w żywności zostanie podzielona i zużyta na energię, a nie na tłuszcz. To również spowoduje, że poczujesz potrzebę zjedzenia mniejszej ilości. W kilku innych badaniach z udziałem osób z nadwagą lub otyłością kwas liponowy wywoływał łagodny, ale znaczący spadek masy ciała, któremu towarzyszyło zmniejszenie obwodu talii. U otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2, ci, którzy suplementowali kwas liponowy tracili istotnie więcej wagi i mieli niższe poziomy triglicerydów.
3) Kwas liponowy przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku
Krótkoterminowa suplementacja kwasem liponowym może chronić DNA i komórki przed stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem i zwiększyć regenerację mięśni. Zwiększając całkowitą zdolność antyoksydacyjną krwi, kwas liponowy chroni DNA i kwasy tłuszczowe przed stresem oksydacyjnym spowodowanym ćwiczeniami. Kwas liponowy, gdy jest spożywany wspólnie z kreatyną, zwiększa całkowitą zawartość kreatyny w mięśniach. Pomoże to tym, którzy chcą uzyskać masę mięśniową z suplementami kreatyny, aby zrobić to bardziej efektywnie.
4) Kwas liponowy obniża stany zapalne
Nieprawidłowe odpowiedzi zapalne przyczyniają się do chorób takich jak cukrzyca, choroba Alzheimera i stwardnienie rozsiane. Wykazano, że kwas liponowy wykazuje działanie przeciwzapalne u osób ze stwardnieniem rozsianym, zespołem metabolicznym i cukrzycą.
Kwas liponowy może zmniejszać markery stanu zapalnego u osób z przeszczepionymi narządami. U kobiet z nadwagą/otyłością, kwas liponowy powodował większą redukcję wskaźnika CRP – markera przewlekłego stanu zapalnego.
5) Kwas liponowy zapobiega i korzystnie wpływa na cukrzycę
Kwas liponowy ma korzystne działanie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy. Kwas liponowy wykazuje aktywność naśladującą insulinę, ponieważ poprawia on wykorzystanie glukozy. U pacjentów z cukrzycą typu 2 kwas liponowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Glutation, ważny przeciwutleniacz, zwykle zmniejsza się u chorych na cukrzycę. U dzieci i młodzieży z bezobjawową cukrzycą typu 1 poziom kwasu liponowego zwiększał poziomy glutationu (GSH).
U pacjentów z cukrzycą typu 2 kwas liponowy poprawia wskaźniki metaboliczne oraz pomaga w zaburzeniach erekcji. Suplementacja kwasem liponowym zmniejsza BMI, HbA1C, cholesterol całkowity, cholesterol HDL i triglicerydy.
6) Kwas liponowy wspomaga walkę z zespołem metabolicznym
Kwas liponowy zmniejsza ciśnienie krwi i insulinooporność, poprawia poziom cholesterolu i zmniejsza masę ciała. Są to wszystkie elementy zespołu metabolicznego. U pacjentów z zespołem metabolicznym kwas liponowy poprawia funkcję komórek naczyń krwionośnych i zmniejsza markery prozapalne. U osób otyłych z upośledzoną tolerancją glukozy kwas liponowy poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza ilość wolnych kwasów tłuszczowych, triglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Kwas liponowy znacząco obniża reaktywne formy tlenu.
7) Kwas liponowy pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Kwas liponowy może mieć korzystny wpływ na zapobieganie rozwojowi nadciśnienia poprzez obniżenie poziomu cytokin zapalnych we krwi, zapobiegając w ten sposób patologicznym zmianom w komórkach naczyń krwionośnych i normalizując zmiany ciśnienia krwi. Kilka badań klinicznych wykazało, że kwas liponowy hamuje nadprodukcję endoteliny I, głównego środka zwężającego naczynia krwionośne. Ponadto kwas liponowy znacznie zwiększa syntezę tlenku azotu, głównej substancji rozszerzającej naczynia krwionośne.
8) Kwas liponowy zapobiega powstawaniu miażdżycy
W wielu badaniach sugeruje się potencjalną rolę kwasu liponowego w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i pokrewnych chorób sercowo-naczyniowych. Kwas liponowy poprawia strukturę i funkcje naczyń krwionośnych, promuje szlaki przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe (redukujące krzepliwość krwi).
9) Kwas liponowy chroni mózg
Z powodu jego właściwości przeciwutleniających, kwas liponowy działa jako silny środek neuroochronny. Promuje regenerację neuronów i może zwalczać chorobę neurodegeneracyjną. Badanie na szczurach wykazało, że kwas liponowy zmniejsza uszkodzenie mózgu i zwiększa przeżywalność po udarze. Wśród innych mechanizmów kwas liponowy poprawia czynność mózgu poprzez zwiększenie stężenia glutationu.
10) Kwas liponowy pozytywnie działa w chorobie Alzheimera
Stres oksydacyjny, stany zapalne i podwyższony poziom cholesterolu są związane z patologią choroby Alzheimera. Kwas liponowy pomaga we wszystkich tych przypadkach. Gdy kwas liponowy był podawany codziennie pacjentom z chorobą Alzheimera (otrzymujących standardowe leczenie inhibitorami cholinoesterazy), leczenie doprowadziło do stabilizacji funkcji poznawczych. W innym badaniu, u pacjentów z demencją, kwas liponowy spowolnił postęp choroby. Podobnie, połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 + kwas liponowy spowolniły poznawczy i funkcjonalny spadek w chorobie Alzheimera.
Poziomy acetylocholiny są znacznie zmniejszone w chorobie Alzheimera. Wiele leków stosowanych obecnie w leczeniu tej choroby działa na zwiększenie jej poziomu. U szczurów wykazano, że kwas liponowy podwyższa poziom acetylocholiny (ACh) i acetylotransferazy choliny (ChAT, enzym zwiększający dostępne poziomy acetylocholiny) i zmniejsza aktywność acetycholinoesterazy (AchE) w mózgu.
11) Kwas liponowy może pomóc w chorobie Parkinsona
Chorobę Parkinsona opisano jako chorobę o zredukowanej czynności dopaminy i utraty neuronów w mózgu z powodu nieprawidłowo sfałdowanych białek, słabej autofagii, zwiększonego stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego oraz dysfunkcji mitochondriów. W mysim modelu choroby Parkinsona, kwas liponowy poprawia dysfunkcję motoryczną, chroni przed utratą neuronów dopaminergicznych i zmniejsza akumulację α-synukleiny w obszarze istoty czarnej mózgu.
12) Kwas liponowy łagodzi ból
Kwas liplowy poprawia jakość życia u pacjentów z neuropatiami. Zabserwowano znaczną redukcję szeregu parametrów bólowych, takich jak intensywność, pieczenie, nieprzyjemność i ból powierzchniowy. Kwas liponowy zmniejszał pooperacyjne występowanie bólu u pacjentów z zespołem cieśni nadgarstka.
Bezpieczeństwo i efekty uboczne
Pokrzywka i swędzenie są najczęstszymi objawami niepożądanymi, ale zwykle są łagodne i przejściowe. Wysokie dawki kwasu liponowego mogą powodować nudności, wymioty i zawroty głowy, jednak mowa tu o dawkach tak wysokich jak 1200mg czy 1800mg. Przeciętne dawkowanie, który wynosi 200-600mg, jest dobrze tolerowane, nawet u osób w podeszłym wieku.
Źródło: https://www.selfhacked.com/blog/lipoic-acid/
Zdjęcie: Depositphotos