Do najbardziej imponujących właściwości zdrowotnych żeńszenia należą: zdolność do stymulacji mózgu, redukowanie stresu, zapobieganie starzeniu, zwiększanie potencji, pomoc w procesie chudnięcia, korzystnie działanie na cukrzycę, łagodzenie objawów przedmiesiączkowych, wspieranie zdrowia włosów i ochrona skóry.
Czym jest żeńszeń?
Określenie żeńszeń jest w rzeczywistości szerokim terminem obejmującym prawie tuzin różnych gatunków roślin należących do rodzaju Panax. Ta wysoko ceniona roślina, która ma duże mięsiste korzenie (główne źródło składników odżywczych), jest zwykle spotykana w Ameryce Północnej i niektórych chłodniejszych obszarach Azji. Jednak ze względu na globalne zapotrzebowanie jest eksportowana na cały świat.
Korzeń żeńszenia można spożywać samodzielnie lub w postaci suplementów, napojów energetycznych, herbat. Herbata z żeńszenia jest również powszechnie znanym i stosowanym napojem.
Żeńszeń prawdopodobnie najlepiej znany jest ze swoich właściwości adaptogennych, co oznacza, że dzięki niemu organizm jest w stanie dostosować się do bardziej stresujących sytuacji. Sprawia, że metabolizm i układ odpornościowy stają się bardziej elastyczne, dlatego korzeń ten jest tak wysoko ceniony w różnych kulturach. Poza działaniem adaptogennym, ma także wiele innych zalet zdrowotnych, poniżej niektóre z nich.
Pomaga kontrolować cukrzycę
Istnieje szeroki zakres badań dotyczących leczenia cukrzycy i profilaktyki, ale jednym z najbardziej obiecujących ziołowych środków na prawdziwą epidemię cukrzycy w ostatnich latach jest stosowanie żeńszenia. Wykazano, że zmniejsza poziom cukru we krwi. Poprzez regulację spożycia lub wchłaniania glukozy, żeńszeń jest w stanie chronić organizm przed nagłymi skokami i spadkami poziomu cukru we krwi, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy lub mogą sprawić, że choroba będzie śmiertelna, jeśli już występuje.
Zapobiega przedwczesnemu starzeniu
Na całym świecie żeńszeń jest ceniony ze względu na jego zdolność do ograniczania oznak starzenia. Przede wszystkim jest on stosowany jako przeciwutleniacz, który może zapobiegać negatywnym skutkom wolnych rodników w organizmie, które są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą zapobiegać przewlekłym chorobom, takim jak choroby serca, a także niektórym rodzajom raka. Ponadto powiązano go z zapobieganiem tworzeniu się maltolu, innej niebezpiecznej substancji wytwarzanej przez organizm, która może zaostrzyć stany chorobowe.
Poprawia zdolność kognitywną
Osoby w każdym wieku, od studentów po osoby starsze, sięgają po żeńszeń ze względu na jego oddziaływanie na umysł. Spożywanie go nie tylko stymuluje zdolności poznawcze, ale może również stymulować aktywność neuronów, co może być trudne do osiągnięcia w starszym wieku. Aktywność przeciwutleniaczy stymuluje również te szlaki, aby zapobiec gromadzeniu się płytki i wolnych rodników w mózgu, skutecznie zapobiegając wystąpieniu demencji, Alzheimera i innych zaburzeń poznawczych.
Utrata wagi
Potężna mieszanka substancji chemicznych zawartych w żeńszeniu ma szeroki zakres efektów, w tym tłumienie apetytu. Po spożyciu suszonego lub sproszkowanego żeńszenia, może on szybko powstrzymać “hormony głodu” od wywoływania jakichkolwiek zachcianek, pomagając tym samym ludziom w utracie wagi, jednocześnie dostarczając wiele innych korzyści zdrowotnych w tym samym czasie.
Poprawia wydajność seksualną
Tradycyjnie żeńszeń często stosowany był jako afrodyzjak. Uważa się, że sproszkowany żeńszeń zwiększa sprawność seksualną mężczyzn i zwiększa libido. Obecnie zalecany jest dla mężczyzn cierpiących na zaburzenia erekcji jako naturalne rozwiązanie.
Leczy dyskomfort menstruacyjny
Jako kojąca i przeciwzapalna substancja, żeńszeń często przepisywany jest kobietom cierpiącym na skrajne dolegliwości i skurcze miesiączkowe. Może także pomóc w zmniejszeniu wahań nastroju związanych z miesiączkowaniem i zmianami menopauzalnymi u kobiet w średnim wieku.
Poprawia zdrowie włosów
Jeden z naturalnych węglowodanów zawartych w żeńszeniu jest bezpośrednio związany z zapobieganiem łysieniu typu męskiego. Stosowanie balsamów z żeńszeniem lub bezpośrednie jego spożywanie może poprawić stan zdrowotny mieszków włosowych, zapobiegać łupieżowi i znacząco zmniejszyć wypadanie włosów.
Zapobiega rakowi jelita grubego
Według szeroko zakrojonych badań prowadzonych nad innymi nowotworami, najbardziej obiecującym obszarem onkologicznym dla żeńszenia jest rak jelita grubego. Badania wykazały bezpośredni spadek rozprzestrzeniania się raka jelita grubego i objawów wraz z włączeniem żeńszenia do diety.
Zwalcza stres
Żeńszeń wpływa na układ nerwowy organizmu na różne sposoby, w tym stymulując metabolizm i podnosząc poziom energii. Oba te efekty mogą pomóc zmniejszyć stres i niepokój w ciele. Dodatkowo, co jest może nawet ważniejsze, adaptogenne działanie żeńszenia pomaga obniżyć poziom hormonów stresu i osiągnąć lepszą równowagę nastroju w organizmie.
Środki ostrożności
Żeńszeń jest bardzo silna przyprawa i mogą powodować negatywne reakcje w organizmie, takie jak rozstrój żołądka, bóle głowy, problemy ze snem i reakcje alergiczne. Podczas gdy działania niepożądane są zwykle łagodne, należy zmniejszyć stosowaną ilość lub zaprzestać jego spożywania w razie ich wystąpienia.
Zdjęcie: Depositphotos