Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Czy mięso szkodzi ludziom?

dodane przez Piotr
w Reportaże, Styl życia

Ten spór trwa od wielu lat i nie interesując się specjalnie tą tematyką można odnieść wrażenie, że jest on gdzieś ponad nami, że dotyczy w większości  konfliktu pomiędzy zwolennikami diety wegańskiej, a tymi od paleo. Ale nie jest tak do końca. On niestety dotyczy większości z nas, większości spożywającej mięso na codzień, także i mnie.

Czy mięso jest złe? Nie, nie uważam tak. Nasi pra-przodkowie jedli mięso, stanowiło ono część ich diety i gdyby miało być niezdrowe myślę, że mielibyśmy na to już dawno dowody. Mięso, a zwłaszcza podroby jak np. wątróbka dostarcza mnóstwo cennych minerałów i witamin. Przykładowo wiedzieliście, że w 100g kurzej wątróbki jest prawie 28 mg witaminy C, podczas gdy gotowana cebula ma jej zaledwie ok. 4mg? Ponadto wątróbka to znakomite źródło żelaza, bogactwo witamin z grupy B oraz solidna dawka cynku. Co jest więc nie tak?

W jednym z ostatnich wpisów poruszyłem temat książki Beaty Pawlikowskiej pt. Największe kłamstwa naszej cywilizacji”. Autorka prowadzi nas przez kulisy współczesnego świata przemysłu spożywczego wkraczając w rejony, w które na codzień nie zapuszczamy się i nie zastanawiamy co dla nas faktycznie oznaczają – w szczególności pół-prawdy i kłamstwa dotyczące takich słów pojawiających się na produktach jak „naturalny”, „bez glutaminianu sodu” itp. Ponieważ dzisiejszy wpis poświęcony jest mięsu skupmy się na tym:

Mięso szkodzi nie dlatego, że jest mięsem, ale dlatego, że jest bardzo złej jakości i jest go za dużo.

Kiedyś, w dawnych czasach mięso było składnikiem naszej diety, ale nie tak często jak współcześnie. Jeszcze nawet kilkadziesiąt lat temu nie spożywało się go w takich ilościach – naturalnie po części z jego ogólnej dostępności. Ale porozmawiajcie z Waszymi babciami jak było np. przed wojną i ile mięsa jadło się wówczas a ile dziś. I pomińmy już fakt jakość mięsa wówczas a współcześnie.

Problem leży jednak gdzie indziej – problem jest w tym co kupujemy w sklepach

A w sklepach kupujemy najczęściej mięso, które jest napakowane chemią w sposób trudny do wyobrażenia. Począwszy od etapu chowu np. krów, ściśniętych w betonowych oborach, by nie chodziły i nie spalały tłuszczu, by szybciej przybierać na wadze. Są faszerowane antybiotykami, by m.in. od takiego trybu życia nie zarazić się różnymi chorobami. Są sztucznie zapładniane, by częściej wydawać na świat cielęta i dawać więcej mleka. Karmione sztucznymi paszami, które już w sobie zawierają mnóstwo sztucznych i chemicznych dodatków. Zestresowane, bez krztyny jakiejkolwiek naturalności – co także ma wpływ na skład ich mięsa. To samo dotyczy świń, kur i innych zwierząt.

Jakiej jakości więc ma być to mięso?

Następnie takie mięso trafia do fabryk – przetwórni, gdzie jest ostrzykiwane, by zwiększyło objętość i masę, w wielu wypadkach funduje im się dodatkowe chemiczne kąpiele z aromatów (np. o smaku wędzonego mięsa), faszeruje glutaminianem sodu, by miały lepszy smak i wreszcie dodaje całe mnóstwo stabilizatorów i innych enzymów, by zachowało jak najdłużej trwałość.

Czy takie mięso Waszym zdaniem przyczynia się do poprawienia stanu naszego zdrowia?

Szczerze wątpię. Co gorsza jesteśmy oszukiwani na etapie sprzedaży nazwami handlowymi jak np. „szynka babuni” sugerującymi, że mamy do czynienia niemalże z produktem domowym, jak najbardziej naturalnym i zdrowym. Czy to jest fair?

Inna kwestia to kwestia humanitarności i takiego, a nie innego traktowania zwierząt. Stłoczonych jak w obozach koncentracyjnych, bez prawa do jakiegokolwiek życia. I żeby była jasność: nie jestem wegetarianinem i jem mięso. Ale każda istota zasługuje na humanitarne potraktowanie, choćby to była krowa czy świnia. I każda zasługuje na to, by oddychać świeżym powietrzem, poruszać się swobodnie, ujrzeć słońce i czerpać z tego radość. I kura z fermy, i krowa z obory, i pszczoła z ula i każdy jeden człowiek. Ale świat w pogoni za zyskiem zatracił to wszystko. I warto tu przytoczyć ten konkretny fragment ze wspomnianej książki Beaty Pawlikowskiej:

pawlikowska-ksiazka

I warto zauważyć, że właśnie te kraje mają najwyższy odsetek ludzi chorych na raka piersi i prostaty. Nie dlatego, że mięso jest niezdrowe. Dlatego, że jedzą zbyt dużo toksycznego mięsa z fabryk – przetwórni. Bo to co jemy ma kapitalny wpływ na nasze zdrowie – lecz o tym głośno się nie mówi, ale próbuje się lansować wzór, że na wszystko jest tabletka, która w cudowny sposób rozwiąże nasze problemy zdrowotne. Niestety, tak się na dłuższą metę nie da. Jak pisze autorka tabletka jest łata na podartych spodniach. Raz nią załatasz podarte spodnie, i pewnie drugi raz, a nawet trzeci. Ale w końcu spodnie rozejdą się w szwach i żadna łata już nic tu nie pomoże. Bo o spodnie trzeba było dbać, by służyły jak najdłużej.

Co więc jeść?

Przyznam, że sam borykam się z tym pytaniem. I nie chodzi tu tylko o to, że nie jeść chipsów, batonów czekoladowych i innych wysoko przetworzonych produktów. To raczej jasne. Tu bardziej chodzi o pytanie skąd wiedzieć, że jedzenie które się pozyskuje jest zdrowe.

Wydaje mi się, że póki co jedyną odpowiedzią na to może być kupowanie produktów jak najmniej przetworzonych, kupowanych lokalnie (choć też trzeba być czujnym), z uważnym czytaniem i rozumieniem tego co jest opisane w składzie. I zrezygnowanie z zakupów spożywczych w super-marketach – powinny się nazywać raczej spożywczymi laboratoriami chemicznymi. Z drugiej strony nie ma chyba całkowitej ucieczki od chemii – nie we współczesnym świecie. Nie każdy może lub chce wyjechać w Bieszczady, samodzielnie hodować zwierzęta i uprawiać przydomowy ogródek. Ale przynajmniej można mocno ograniczyć spożywanie chemii poprzez zmianę niektórych przyzwyczajeń jak choćby zmianę miejsca zakupów, nie kupowanie żywności przetworzonej i uważniejsze czytanie etykiet.

Czego sobie i Wam życzę.

Tagi: beata pawlikowskakoncernymięsopaleoszkodliwe substancjewegetarianizm
Poprzedni Artykuł

Bierzesz leki na cholesterol? To lepiej przeczytaj ten artykuł

Następny Artykuł

4 wczesne sygnały raka, których nie wolno ignorować

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Reportaże

Trucizna nasza powszednia [FILM]

5 stycznia 2022

Wszyscy wiemy jak wiele chemii jest współcześnie w żywności. Właściwie wszystkich to już nudzi, bo ile można o tym słuchać....

Reportaże

Dlaczego styczeń to najgorszy czas na nowe postanowienia?

22 grudnia 2021

Czy myślisz o postanowieniach na nowy rok? To Ci powiem tak: nie myśl o nich! Jeśli mnie znasz choć trochę...

Styl życia

12 porad jak zdrowo przetrwać Święta

1 grudnia 2021

Święta to dla niektórych osób chwile zadumy, podsumowania minionego roku bądź planowania przyszłości. Są to również chwile spędzone z rodziną,...

Styl życia

Marzysz o budowie własnego domku z drewna? Oto przewodnik jak zacząć

20 listopada 2021

Artykuł sponsorowany Wyobraź sobie, że już kupiłeś działkę, na której wybudujesz swój wymarzony domek z drewna. A może masz już...

Reportaże

Czas na Zdrowe – cenna inicjatywa na Śląsku

16 października 2020

Oto opowieść Leszka, który na Śląsku postanowił wziąć sprawy w swoje ręce w kwestii dostarczania zdrowej żywności lokalnym odbiorcom. Warto...

Lekarstwa

Masz diagnozę raka? Nie popadaj w histerię!

7 lutego 2020

Jeżeli usłyszycie od lekarza „ma pan(i) raka” nie popadajcie w histerię, bardzo proszę! Ja wiem, że takie słowa, w zależności...

Następny Artykuł

4 wczesne sygnały raka, których nie wolno ignorować

Borelioza - przeżyłam. Historia Barbary Pasek

Mocna trójka na boreliozę

Komentarzy 0

  1. Tomasz says:
    6 lat temu

    Witamina C rozpada się w wysokiej temperaturze. Więc te 28mg/100g z wątróbki się nie przyda.
    Zawartość w roślinach: Acreola 1600mg/100g, Papryka słodka 100mg/100g. Przykład z cebulą jest absurdalny.

    Odpowiedz
    • Piotr says:
      6 lat temu

      Naprawdę? Mam jednak wrażenie, że nie: http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/12/23/przepisy/watrobka-czy-jedzenie-watrobki-moze-byc-zdrowe-jesli-usuwa-toksyny/ . Poza tym nie bardzo rozumiem co absurdalnego jest w podaniu cebuli jako przykładu? Jest powszechniej stosowana w Polsce niż acerola…

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Te 3 oleje dadzą najlepsze wsparcie dla chorej wątroby

6 dni temu

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

2 tygodnie temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

2 tygodnie temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

3 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • kurier z poznania - Kurkuma „inteligentnie” niszczy komórki rakowe. Nowa nadzieja potwierdzona badaniami
  • Hania - 2 przepyszne koktajle, do których dodano białko konopne
  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Dziś TRZECIA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI.
 
✅Dziś mało znany Lnicznik Siewny (często znany pod postacią oleju rydzowego) (3 z 3):
Osoby, które mają problemy z wątrobą, często włączają olej rydzowy do codziennej diety. Ponadto olej z lnianki wpływa na:

🔥 Regulację poziomów cholesterolu
🔥 Normalizuje poziom cukru we krwi
🔥 Łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii.

Mało? To i tak nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Dziś DRUGA CZĘŚĆ cyklu o niezwykłych roślinach i ziołach. Są niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Pestki Dyni (2 z 3):
Dzięki temu, że zastępuje nasycone kwasy tłuszczowe, zdrowymi nienasyconymi kwasami, olej z pestek dyni ma właściwości wyciszające stany zapalne. Wprowadzenie oleju z pestek dyni do diety osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenia wątroby i miażdżycę obniża negatywne skutki tychże chorób u wszystkich badanych. Co jeszcze?

🔥 Pestki dyni mają pozytywny wpływ na nastrój i depresję
🔥 Pestki dyni dają obiecujące wyniki jako potencjalna alternatywna terapia łagodnego przerostu gruczołu krokowego
🔥 Tryptofan zawarty w oleju z pestek dyni może również pomóc osobom zmagającym się z bezsennością,

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Są takie rośliny i zioła, które są niezwykłe. Niezwykłe dlatego, że oprócz jednego "wyspecjalizowanego" działania mają na tyle szerokie właściwości, że pomagają na WIELE DOLEGLIWOŚCI. 
✅Dziś Ostropest (1 z 3):
Ostropest plamisty od zawsze był ceniony za swoje właściwości detoksykujące wątrobę. To często wskazywany naturalny suplement dla osób zmagających się z marskością wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby czy zatruciem wątroby. Co jeszcze?

🔥 Pomaga kontrolować cukrzycę
🔥 Wpływa na zdrowie serca
🔥 Ma właściwości przeciwstarzeniowe

To nie wszystko. Chcesz wiedzieć więcej? Już w ten poniedziałek nowy WEBINAR: 3 Magiczne Ziarna Zdrowia. Zapisz się:
👉 https://tinyurl.com/2Webinary

#zdrowie #zdrowejedzenie #wątroba #przepisy #depresja #stanyzapalne #zioła #medycynanaturalna #zdroweoleje
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.