Badanie z 2012 roku powinno wstrząsnąć świadomością konsumentów. Jego przedmiotem było śledzenie częstości złamań u 6712 nastolatków. Wyniki pokazały, że aktywne dzieci, które spożywały największe ilości mleka miały więcej złamań kości niż te, które spożywały mniej.
Innymi słowy, mleko tak naprawdę, wbrew temu, co mówią reklamy, nie buduje mocnych kości. Wręcz przeciwnie. To zaprzecza powszechnie panującej świadomości, że spożywanie mleka = zdrowe, mocne kości.
Poprzednie badania wykazały podobne wyniki. Badania młodych kobiet opublikowane w czasopismach Bone i Pediatrics pokazują, że gęstość kości została wzmocniona przez aktywność fizyczną, ale zwiększenie spożycia wapnia nie miało znaczenia.
Dowody sugerują, że mleko jest równie niepomocne w drugiej części życia, gdy osteoporoza i złamania kości są szczególnie powszechne.
Badanie zdrowia pielęgniarek z Harvardu, w którym uczestniczyło ponad 72 000 kobiet przez 18 lat, nie wykazało ochronnego działania zwiększonego spożycia mleka w przypadku ryzyka złamania. Te kobiety, które spożywały najwięcej mleka, miały takie samo ryzyko złamania biodra jak te, które unikały mleka.
Więcej kłopotliwych ustaleń na temat nabiału
Badania podważające korzyści ze spożywania mleka w kwestii budowy okazały się zaledwie szczytem naukowej góry lodowej.
W badaniu Uniwersytet Harvard z 2001 roku, w którym udział wzięło 20 885 mężczyzn, wykazano, że mężczyźni spożywający codziennie 2,5 porcji produktów mlecznych mieli o 34% większe ryzyko zachorowania na raka prostaty, w porównaniu z mężczyznami, którzy spożywają niewiele produktów mlecznych lub nie spożywają ich wcale.
Odrębne badanie Harvardu, tym razem z udziałem 47 871 mężczyzn, wykazało to samo – mężczyźni uwzględniający w swoim jadłospisie dwie lub więcej porcji mleka każdego dnia mieli zwiększone o 60% ryzyko raka prostaty.
Mleko UHT – fatalny proces
Mleko obecnie dostępne w sklepach to mleko UHT, czyli mleko podgrzane do temperatury ok. 135-155 stopni Celsjusza. Proces ten ma na celu zabicie wszystkich drobnoustrojów, dlatego mleko w kartonie może tak długo stać w lodówce i nic się z nim nie dzieje.
Niestety proces ten sprawia, że białka obecne w mleku stają się dla człowieka zupełnie niestrawne. Zresztą jaki naturalny produkt ma termin ważności 6-9 miesięcy? Prawdziwe mleko, jeśli jest nieprzegotowane, zsiada się już po 1 dniu w lodówce. Jeśli je przegotujemy wydłużymy o kilka dni jego życie, ale na wierzchu i tak będzie zbierać się śmietanka, a po każdym zagotowaniu pojawi się kożuch na powierzchni. Czy tak samo zachowuje się mleko z kartonu?
Zdrowe źródła wapnia
Wapń jest niezbędnym składnikiem odżywczym, co do tego nie ma wątpliwości. Jednak roślinne źródła wapnia, takie jak fasola, tofu, brokuły, jarmuż i zboża dostarczają odpowiedniej ilości wapnia bez żadnych skutków szkodliwych dla zdrowia. Więcej na temat alternatywnych źródeł wapnia przeczytasz pod tym linkiem.
Zdjęcie: Depositphotos
Tofu? zboża? co wy piszecie przecież tofu jest robione z soi modyfikowanej genetycznie i przez mężczyzn w ogóle nie powinno być spożywane. A zboża praktycznie wszystkie modyfikowane i lane randupem ile wlezie. Pszenica obecna w stosunku do starożytnych ma 5 razy więcej chromosomów. To w ogóle nie nadaje sie do jedzenia.
Wkradł się chyba błąd co do mleka.
Świeże mleko (prosto od krowy) może się zsiąść po jednym dniu ale POZA lodówką. Jeśli nie zdołamy wypić mleka w ciągu 3 dni od udoju, wyjmuję je z lodówki i przelewam do kamionkowego gara by mieć zsiadłe mleko następnego dnia (czasami zsiadanie trwa dłużej i mleko gotowe jest dopiero po 2 dniach).
Jeśli komuś świeże mleko zsiada się już po jednym dniu w lodówce, to znaczy, że było wcześniej niewłaściwie przechowywane (kilka godzin w temp. pokojowej zamiast w chłodzie).