Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Najlepsze źródła błonnika w diecie

dodane przez Emilia
w Zdrowa kuchnia

Błonnik to rodzaj węglowodanów, które nie są trawione przez ludzki układ pokarmowy. Ten ważny składnik odżywczy można znaleźć tylko w pokarmach roślinnych. Pomimo, że błonnik przechodzi przez jelita niestrawiony, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia.

Wysokie spożycie błonnika wspiera zdrowie na wiele sposobów, ale najbardziej znamy ten składnik odżywczy z reklam na temat zaparć. I jest to prawda. Błonnik zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie.

Zalety spożywania błonnika nie zaczynają ani nie kończą się na jelitach. Dzięki błonnikowi szybciej czujemy uczucie sytości w trakcie posiłku, co pomaga w kontroli przyjmowanych kalorii. Redukuje ryzyko chorób serca, cukrzycy, choroby uchyłkowej jelit, otyłości i wspomnianych już zaparć.

Niestety większość z nas nie spożywa wystarczającej ilości błonnika. Eksperci rekomendują dzienną dawkę błonnika między 21 a 38 gram. Przeciętny człowiek dostarcza sobie 16 gram.

Błonnik rozpuszczalny vs. nierozpuszczalny

Są dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny, jak nazwa wskazuje, rozpuszcza się w wodzie, w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel. Błonnik rozpuszczalny wspiera zdrowy poziom cholesterolu i wspiera zdrowie serca. Błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się w odzie – pokonuje przewód pokarmowy niemal nietknięty. Wspiera trawienie i pomaga łagodzić zaparcia.

Jakie pokarmy są najbardziej bogate w błonnik?

Ponieważ większość z nas spożywa za mało błonnika warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Istnieją oczywiście suplementy z błonnikiem, chrupki błonnikowe, ale najlepszym sposobem jest po prostu spożywanie pokarmów bogatych w ten składnik odżywczy.

Warzywa i owoce

Brukselka

Ugotowana brukselka zawiera 2,6g błonnika na 100g. Jest także świetnym źródłem kwasu foliowego, manganu, witaminy C i K.

Brokuły

Surowe brokuły zawierają 2,6/100g błonnika. Gotowanie zwiększa tą zawartość do 3,3 gram. Brokuły i inne warzywa krzyżowe pełne są zdrowych związków zwanych fenolami, które związane są z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, astmy i innych poważnych chorób.

Karczochy

Jeden średni karczoch zawiera 6,8g błonnika, czyli około 5,7g na 100g.

Śliwki suszone

Nie bez powodu suszone śliwki znane są jako naturalny środek na zaparcia. Ich właściwości łagodzące zaparcia wynikają z bardzo dużej zawartości błonnika. Każde 100g dostarcza 7,1g tego cennego składnika. Śliwki są także bogate w antyoksydanty, witaminę A, potas i żelazo. Lepiej jednak wybierać te ekologiczne, ponieważ konwencjonalne śliwki suszone są najczęściej siarkowane.

Banany

Jeden średniej wielkości dojrzały banan zawiera 3-4 gramy błonnika.

Figi

Świeże figi zawierają 2,9/100g błonnika. W Polsce jednak mamy dostęp głównie do fig suszonych. Suszenie owoców znacznie koncentruje składniki odżywcze, w związku z czym 100 gram suszonych fig zawiera aż 10 gram błonnika. Minusem tego procesu jest potrojenie zawartości cukru, dlatego z ilością suszonych fig nie należy przesadzać.

Maliny

Zawierają około 6,5g błonnika (na 100g). Poza tym bogate są także w antyoksydanty, m.in. witaminę C, kwercetynę i antocyjany.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak różnego rodzaju fasole i grochy, są jednymi z najbogatszych w błonnik pokarmów. Co więcej, mają niską zawartość tłuszczu, dużo białka i pełne są wartościowych składników takich jak żelaz, cynk, wapń, selen i kwas foliowy. Przykładami strączków bogatych w błonnik są groch łuskany (8,3g na 100g ugotowanego produktu) oraz soczewica (ok. 8g na 100g ugotowanego produktu)

Nasiona i pestki

Nasiona chia

Nasiona chia zyskały swoją sławę niedawno jako superfood. Są lekkostrawne i można je dodawać do zup, sałatek, smoothie i wielu innych dań. Zawierają zawrotną ilość błonnika wynosząca 33,4g na 100g, co czyni je liderem tej listy.

Siemię lnianie

Na każde 100 gram siemienia przypada 27 gram błonnika. Oprócz tego siemię bogate jest także w kwasy tłuszczowe omega 3 i korzystne dla zdrowia fitoskładniki.

Zboża

Płatki owsiane

Płatki owsiane są jednym z bogatszych źródeł betaglukanu, jednego ze składników błonnika rozpuszczalnego korzystnego dla zdrowia serca, metabolizmu i układu immunologicznego. Surowe płatki owsiane zawierają około 15g błonnika w 100 gramach. Gotowanie niszczy jego część, ale gotowane płatki nadal zawierają całkiem pokaźną ilość błonnika – 10,6 gram.

Quinoa

Quinoa to starożytny pokarm, spożywana była już tysiące lat temu w Ameryce Południowej. Quinoa jest doskonałym źródłem białka i zawiera 2,8 gram błonnika w 100 gramach ugotowanego produktu. Co więcej, jest bezglutenowa, więc nadaje się dla osób wrażliwych na ten składnik pokarmowy.

Kasza gryczana

Także bezglutenowa kasza gryczana zawiera 10 gram błonnika w 100 gramach.

3 sposoby jak spożywać więcej błonnika

  1. Używaj dodatków

Dodawaj nasiona chia do sałatek lub zup. Siemię lnianie dorzucaj do owsianki. Jest wiele sposobów, aby w taki niemal niezauważalny sposób zwiększać ilość błonnika w każdym posiłku.

  1. Jedz skórkę

W skórce wiele owoców i warzyw trzyma najwięcej skoncentrowanego błonnika. Ziemniaki i jabłka to dwa doskonałe przykłady produktów, które dostarczają więcej wartości odżywczych, gdy są spożywane ze skórką.

  1. Spożywaj więcej białka ze źródeł roślinnych

Nie ograniczaj swojego spożycia białka tylko do źródeł zwierzęcych. Spróbuj pozyskiwać je także ze źródeł roślinnych, np. z roślin strączkowych. Zamiana połowy posiłków mięsnych na rośliny strączkowe wpłynie korzystnie na zwiększenie podaży błonnika w diecie.

 

 

Źródło: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-high-in-fiber/

Tagi: błonnikdietajelitazaparcia
Poprzedni Artykuł

Zdrowie jelit a depresja – zaskakujące połączenie

Następny Artykuł

Dzięki temu gadżetowi umówisz się do lekarza w 21 sekund!

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

27 marca 2023

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

porady

Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

21 marca 2023

Zawsze mówię, że wystarczy popatrzeć na różne pokolenia ludzi, by stwierdzić, że każde kolejne jest coraz słabsze pod względem odpornościowym....

Reportaże

Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

15 marca 2023

Temat "najlepszej diety" rozgrzewa wiele głów. Rozgrzewa do tego stopnia, że są gotowi nie tylko bronić swojego stanowiska (co jest...

Choroby przewlekłe

Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

13 marca 2023

Dietetyka rządzi się bardzo często modą. Wystarczy cofnąć się nieco w czasie i poczytać co było na topie w poszczególnych...

Choroby przewlekłe

7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

10 lutego 2023

Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i...

Diety

Dieta MIND – zasady i przepisy

31 stycznia 2023

Dieta MIND, wbrew temu co mogłeś pomyśleć otwierając ten artykuł, nie jest przeznaczona tylko dla ludzi starszych, którzy już odczuwają...

Następny Artykuł

Dzięki temu gadżetowi umówisz się do lekarza w 21 sekund!

Post – sposób na odwrócenie cukrzycy typu 2?

Leki na zgagę mogą podwajać ryzyko raka żołądka

Komentarzy 4

  1. Aga says:
    6 lat temu

    warto urozmaicać swoją dietę i nie tylko z jednego źródła błonnika korzystać, osobiście płatki owsiane i brokuły u mnie królują

    Odpowiedz
  2. emilka1902 says:
    6 lat temu

    Ja kiedyś przesadziłam z błonnikiem, myślałam że nie zaszkodzi a jego nadmiar u mnie spowodował straszne zaparcia;/ oj meczyłam się niemiłosiernie nieświadoma że to przez błonnik. uratował mnie dicopeg 10g i odstawienie błonnika..dobrze że dobra duszyczka mnie poinformowała o tym że to przez błonnik moge takie problemy mieć

    Odpowiedz
  3. Tosia says:
    5 lat temu

    Lubię brokuły. Od siemienia lnianego wolę nasiona chia. Nie potrafię przełknąć siemienia. Ja też niestety załatwiłam sobie zaparcie przy pomocy zbyt dużej ilości błonnika. Mnie na tą dolegliwość pomogła zwiększona ilość wody i czopki evaqu. Po kilku dniach na szczęście wszystko wróciło do normy. Teraz pilnuję żeby pić większą ilość wody.

    Odpowiedz
  4. Estela says:
    5 lat temu

    dużo wody upłynęło, zanim się nauczyłam jeść tak, by nie tylko zaspokajać głód, ale też wspomagać różne funkcje organizmu, teraz już weszły mi w krew nawyki żywieniowe regulujące też przemianę materii, no ale..czasem każdemu zdarza się zaszaleć…na urlopach czy innych wyjazdach, raczej stołuję się na mieście, więc czasem zdarza się problem, wówczas też ratuję się takimi czopkami, na szczęście po powrocie wraca na talerz zdrowe jedzenie i wszystko szybko wraca do normy..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

2 tygodnie temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

3 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

4 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

1 miesiąc temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Aspartam działa jak narkotyk
  • marcin - Aspartam działa jak narkotyk
  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.